Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus on nyt Pamin käsissä – yksi liitto saa harvoin näin paljon valtaa

Kilpailukykykysopimus voi kaatua Pamin hallituksessa torstaina, vaikka 80 prosenttia palkansaajista on jo ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan sopimuksen valmistelua.

Kotimaa
 
Palvelualojen ammattiliiton hallituksessa on 16 äänivaltaista varsinaista jäsentä. He ratkaisevat, jatkuvatko neuvottelut kilpailukyky- eli yhteiskuntasopimuksesta.
Palvelualojen ammattiliiton hallituksessa on 16 äänivaltaista varsinaista jäsentä. He ratkaisevat, jatkuvatko neuvottelut kilpailukyky- eli yhteiskuntasopimuksesta.
Fakta

Suomen suurin liitto

 Pamilla on 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Se on Suomen suurin ammattiliitto.

 Se edustaa muun muassa kaupan kassoja, tarjoilijoita, vartijoita, kiinteistönhoitajia, Alkon myyjiä ja muita palvelualojen työntekijöitä.

 Pamin hallitus on valittu viime kesänä. Siinä on 16 varsinaista äänivaltaista jäsentä.

Suomen historiassa on yhden liiton hallituksen yhdellä kokouksella ollut harvoin niin paljon valtaa kuin torstaina kokoontuvalla Pamin hallituksella.

Lähes vuoden valmisteltu kilpailukykykysopimus eli yhteiskuntasopimus voi kaatua kokoukseen, vaikka 80 prosenttia palkansaajista on jo ilmoittanut olevansa valmis aloittamaan liittojen väliset neuvottelut sopimuksen linjausten mukaisesti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) saapuu kokoukseen kertomaan hallituksen kannan etenkin Pamin vaatimiin veroalennuksiin.

Toissa viikolla Pam vastusti neuvotteluja äänin 11–5. Sopimus etenee, jos kolme jäsentä kääntyy sopimuksen puolelle. Äänten mennessä tasan jatkoneuvotteluja kannattavan puheenjohtajan Ann Selinin ääni ratkaisee.

Kokous on tärkeä, koska työnantajia edustava EK on ilmoittanut, etteivät neuvottelut ala ilman Pamia, koska sopimuksessa ei olisi tarpeeksi palkansaajia mukana.

Kilpailukykysopimuksen tarkoitus on alentaa yritysten kustannuksia eli heikentää työntekijöiden etuja, jotta muun muassa vienti lisääntyisi ja maahan syntyisi lisää työpaikkoja. Se toisi verotuloja, mikä vähentäisi tarvetta leikata etuuksia.

Ilman riittävää kattavuutta sopimuksen mahdollinen teho jää liian pieneksi. Eri osapuolet ovat arvioineet, että sopimus voisi tuoda 35 000–45 000 työpaikkaa.

Pam on sopimuksen kannalta jopa tärkeämpi kuin ei-linjalla pysyvä kuljetusalaa edustava AKT, sillä AKT on paljon Pamia pienempi. Sitä paitsi kaikkia poisjääneitä koskisivat samat sosiaaliturvamaksujen korotukset ja paikallista sopimista koskevat lait kuin mukana olevia.

Ennakkoarvioiden mukaan AKT tuskin on lähdössä kovin helposti esittämään kovia vaatimuksia tai lakkoilemaan, jos lähes kaikki muut ovat mukana.

Vaikka Pam sanoisi torstaina kyllä, se ei tarkoita, että se lopulta hyväksyy kilpailukykysopimuksen. Se vain lähtisi soveltamaan omiin työehtosopimuksiinsa sopimuksen päätöksiä, kuten sitä, miten eri aloilla lisätään työaikaa keskimäärin 24 tuntia vuodessa. Toinen iso kokonaisuus on sopimuksessa kirjatut linjaukset paikallisesta sopimisesta.

Lopullisesti sopimus hyväksyttäisiin kesäkuun 1. päivä tai sen jälkeen, kun on selvillä myös se, miten hallitus toteuttaa alustavasti lupaamansa leikkausten ja veronkorotusten perumiset ja veronkevennykset.

Ohjelmassaan hallitus on luvannut miljardin euron veroalennuksen, jos sopimus vahvistaa julkista taloutta puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon. Tämä taas riippuu siitä, millainen lopullinen sopimus on.

Pamin hallitus äänesti toissa viikolla vastaan ennen kaikkea siksi, että se ei luottanut Sipilän hallituksen lupauksiin leikkausten perumisesta ja veroalesta. Kokouksessa ei paljon käsitelty, mitkä ovat kilpailukykysopimuksen vaihtoehdot.

Jos sopimus kaatuu, seuraavaksi työehdoista neuvotellaan ensi syksynä ja talvena liittojen välillä. Niissä työnantajat tulevat esittämään samoja vaatimuksia kuin kilpailukykysopimuksessa. Neuvotteluista tulisi todennäköisesti riitaisat.

Jos sopimus kaatuu, Suomen maine sopimusyhteiskuntana saisi kolauksen, koska maassa ei saatu aikaiseksi sopimusta, jota suuri enemmistö oli valmis yrittämään.

Luottoluokittajien ja EU:n usko Suomen kykyyn hoitaa asioitaan heikkenisi, mikä ajan myötä voi nostaa valtion korkomenoja.

Voi olla, että yritykset jättävät toteuttamatta investointeja, koska tulevaisuus näyttäisi jälleen epävarmalta. Veroale jäisi todennäköisesti toteuttamatta kokonaan ja 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset tehtäisiin.

Pamin kielteinen päätös voisi heikentää ainakin keskusjärjestöjen, mutta myös liittojen asemaa työelämän säätelijöinä. Myös liittojen välit voisivat osin tulehtua. Sopimusyhteiskunnan vastustajien äänenpainot politiikassa kasvaisivat. Suomessa työmarkkinoiden osapuolilla on ollut paljon valtaa, koska ne ovat saaneet sopimuksia aikaiseksi. Jos sopimuksia ei synny, myös valta häviää.

Hallitus lähes varmasti lähtisi etsimään hallitusohjelman kilpailukykylupausten mukaisesti lakiteitse keinoja, joilla työntekijöiden ehdot heikkenisivät. Paikallinen sopimista hallitus ehkä ajaisi lakiteitse, kun nyt sitä pyrittiin lisäämään sopimalla. Tämä tietäisi lisää riitoja, mikä taas ei olisi omiaan piristämään Suomen taloutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat