Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postille halutaan kilpailijoita – uusia yrittäjiä houkutellaan alalle lakimuutoksella

Hallituksen esityksessä madalletaan kynnystä tulla toimijaksi jakelualalle.

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Postinjakaja Helsingin Puistolassa joulukuussa 2013.
Postinjakaja Helsingin Puistolassa joulukuussa 2013. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Eduskunta lähetti tiistaina valiokuntakäsittelyyn postilain uudistuksen, jolla uusia jakeluyrittäjiä pyritään saamaan kilpailemaan Postin kanssa.

Hallituksen esityksessä madalletaan kynnystä tulla jakelualalle toimijaksi. Esityksen mukaan postitoimiluvista luovutaan ja kirjelähetyksiä koskeva postitoiminta edellyttäisi vain ilmoitusta Viestintävirastoon. Laki on yksi osa hallituksen normitalkoita.

Toimiala avattiin kilpailulle jo 2011. Nyt lähetekeskustelussa ollut lakimuutos antaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan syrjäseudulle mahdollisuuden uuteen yrittäjyyteen ja palveluihin.

Postilakiin on valmisteilla jo seuraavakin muutos. Siinä tarkastellaan postin jakelutoimintaan kuuluvaa yleispalveluvelvoitetta. Postin osalta se tarkoittaa velvollisuutta jakaa kirjepostia viitenä päivänä viikossa. Uudistuksessa yleispalveluvelvoite saatetaan antaa muullekin toimijalle kuin Postille.

Pohdintaan tulee myös viiden päivän jakeluvelvoitteen pudottaminen esimerkiksi kolmeen päivään.

Moni kansanedustaja oli tiistaina jo huolissaan siitä, että jakelupäivät vähenevät. Ministeri Berner ei vielä sanonut omaa kantaansa jakelupäivien vähentämiseen, koska asian valmistelu on kesken.

Monet kansanedustajat olivat sitä mieltä, että postilain uudistuksesta puuttuu kuluttajan näkökulma. ”Syrjäseudun asukas ei kaipaa kilpailua, vaan luotettavaa, säännöllistä jakelua”, Kristiina Salonen (sd) sanoi.

”Meillä Savukoskella monessa talossa jännitetään iltaisin kumpi tulee ensin, kymmenen uutiset vai posti”, totesi Eeva-Maria Maijala (kesk).

Ministeri Berner sanoi, että lehtijakelu ei ole Postin velvoite, vaan siitä tehdään aina sopimus lehtitalon kanssa. Lehtitaloille syntyy mahdollisuus jakaa lehtien ohella muutakin postia.

”Nyt sopimuskumppaneita tulee useampi kuin yksi. Se on kuluttajan etu.”

Eduskuntaa huoletti ”kerman kuorinta”, eli se, että kilpailevat alueelliset yritykset vievät Postilta kannattavia alueita ja Postille jää vain yleispalveluvelvoite.

”Käykö niin, että Postille jää vain kannattamattomat yksityiskirjeet ja syrjäseutujen jakelu”, Peter Östman (kd) epäili. Paljon huolta kannettiin myös siitä säilyvätkö maassa yhdenvertaiset postipalvelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat