Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio ja Saara puhuvat ristiin – Aarnio: Seksi­ammattilaiselle ei voi lähettää ”pyhäkoulujuttuja”

Jari Aarnion epäillään auttaneen Saaraa prostituutiossa, harrastaneen tämän kanssa seksiä työajalla sekä kavaltaneen hänen rahojaan. Saaraa koskeva oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Saaran kertomus sysäsi koko Aarnio-tutkinnan liikkeelle. Kuva on otettu lokakuussa 2014.
Saaran kertomus sysäsi koko Aarnio-tutkinnan liikkeelle. Kuva on otettu lokakuussa 2014. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Käsittelyssä on vielä kolme kokonaisuutta

 Aarnion huumejutun käsittely loppui tiistaina. Käräjillä käsitellään kuitenkin vielä Aarnion muita syytteitä muutaman viikon ajan. Käsittelyssä on kolme kokonaisuutta.

 Yksi niistä liittyy prostituoituna toimineeseen Saaraan, jonka kertomuksista koko Aarnio-tutkinta lähti liikkeelle. Aarniota syytetään virkavelvollisuuksien rikkomisesta ja törkeästä kavalluksesta.

 Toinen kokonaisuus liittyy siihen, että Aarnion epäillään vuotaneen tietoja poliisin tietolähdetoiminnasta, valeostosta ja peitetoiminnasta eräälle asianajajalle.

 Kolmas kokonaisuus liittyy medialle tehtyihin tietovuotoihin. Syytteiden mukaan Aarnio yllytti alaistaan hankkimaan salaisia tietoja poliisin rekistereistä ja vuosi ne MTV:lle ja Suomen Kuvalehdelle.

Prostituoituna työskennellyt Saara kertoi keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa suhteestaan Helsingin huumepoliisin entiseen johtajaan Jari Aarnioon. Naisen mukaan kaksikolla oli suhde, joka alkoi 1990-luvun lopulla ja päättyi vuonna 2011.

Koko Aarnio-tutkinta käynnistyi sen jälkeen, kun Saara oli kertonut Aarnion toimista sisäministeriölle.

Aarniota syytetään yhteensä kolmesta eri rikoksesta, jotka liittyvät Saaraan. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

Ensimmäinen syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta liittyy siihen, että Aarnio on syytteen mukaan auttanut Saaraa prostituution harjoittamisessa ja harrastanut tämän kanssa seksiä työajalla.

Saara kertoi tavanneensa Aarnion ensi kertaa vuonna 1997, kun Helsingin huumepoliisi otti hänet kiinni niin kutsuttuun poliisin tappolistaan liittyen. Tappolista liittyi Aarnion pihalle tehtyyn kranaatti-iskuun.

Saaraa kuultiin myöhemmin todistajana oikeudessa asiaan liittyen. Saaran mukaan samoihin aikoihin kaksikko aloitti suhteen, joka kesti vuoteen 2011.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kyseenalaisti Saaran kertomuksen ensitapaamisesta sillä perusteella, ettei olisi mahdollista, että huumepoliisi olisi tutkinut juttua, jossa Aarnio oli asianomistajana.

Leppiniemi painotti, että tutkinnanjohtaja oli Tero Haapala ja tutkinnan teki keskusrikospoliisi. Aarnio toisti saman omassa kuulemisessaan ja kertoi tavanneensa Saaran ensi kertaa vasta vuonna 2002.

Saaran ja Aarnion kertomukset menivät ristiin myös suhteen laadusta.

Nainen kertoi oikeudessa, että seksiä oli jokaisella tapaamisella ja että tapaamisia oli suhteen loppupuolella viikoittain.

Takavarikossa on runsaasti kaksikon välisiä tekstiviestejä. Joissain viesteissä Aarnio kyselee muun muassa Saaran asiakkaista ja onko tämä saanut heiltä maksuja. Yhdessä viestissä Aarnio toteaa, että kaikista asiakkaista ei tarvitse pitää. Jossain viesteissä sovitaan tapaamisia.

Saara kertoi oikeudessa, että Aarnio oli kiinnostunut hänen asiakkaistaan ja siitä, mitä hän oli heidän kanssaan tehnyt. Aarnio kysyi naisen mukaan usein myös, olivatko asiakkaat maksaneet hänelle.

Puolustuksen mukaan viestit eivät osoita, että kaksikko olisi harrastanut seksiä tai että Aarnio olisi vastaanottanut rahoja tai myötävaikuttanut prostituutioon.

Aarnion mukaan viesteissä on tietty tyyli, koska seksiammattilaiselle ei voi lähettää takaisin ”pyhäkoulujuttuja”.

Aarnio myös kiisti seksin harrastamisen ja sen että tapaamisia olisi ollut viikoittain. ”En olen hänen kanssaan koskaan harrastanut seksiä”, Aarnio sanoi oikeudessa.

Aarnion mukaan hän tapasi naisen ensimmäisen kerran vasta vuonna 2002. Hänen mukaansa tapaamiset liittyivät tiedonhankintaan sekä siihen, että oli luvannut eräälle liikemiehelle pitävänsä naisesta huolta. Saaralla oli ollut pitkä suhde liikemiehen kanssa.

”[Naisen sukunimi] kertoi asioista ja mikä uhka oli milloinkin, ja hän ei halunnut tulla ulos asunnostaan. Jos hänen kuntoaan halusi selvittää tai katsoa, mikä on päivän tilanne, muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin mennä hänen asunnolleen”, Aarnio sanoi.

Liikemies on sama, jolta Aarnio on kertonut saaneensa mittavat käteisvarantonsa. Saara on aiemmin kertonut, ettei usko, että Aarnio ja liikemies edes tunsivat toisiaan.

Saaran asianajaja kysyikin Aarniolta kysymyksiä muun muassa liikemiehen ulkonäköön liittyen, mutta Aarnio kieltäytyi vastaamasta.

Todisteena on myös tahra, joka löytyi naisen nojatuolista. Samasta näytteestä löytyi rikoslaboratorion tutkimuksissa sekä Aarnion dna:ta että siittiöitä. Siittiöstä ei kuitenkaan löytynyt dna:ta.

Syyttäjän mukaan kyse on hyvin todennäköisesti Aarnion spermatahrasta, kun taas puolustuksen mukaan Aarnion dna on päätynyt tuolissa olleeseen tahraan jollain muulla tavalla.

Saaran asianajaja ihmetteli myös, miksi Aarnion ystävän luota on tutkinnan aikana löytynyt seksivideo, jossa Saara esiintyy ja miten asia liittyy väitettyyn tietolähdetoimintaan.

Aarnion mukaan huumepoliisin konstaapeli oli noutanut naisen takapihalta jätesäkin tämän pyynnöstä. Aarnio sanoi, ettei tiennyt, mitä säkissä oli ollut. Sitä oli säilytetty huumepoliisin tiloissa, kunnes hän oli tilan puutteen vuoksi vienyt sen ystävänsä varastoon.

Toinen syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta liittyy siihen, ettei eräästä Saaran asiakkaasta ollut aloitettu tutkintaa, vaikka Saara oli kertonut Aarniolle miehellä olleen noin 60–70 ekstaasitablettia.

Nainen kertoi oikeudessa, että Aarnio tiesi hyvin, kenestä asiakkaasta oli kyse, sillä kyseessä oli vakiasiakas, josta oli ollut puhetta aiemmin.

”Mitään sellaista mun mielestä tässä ei ole, että poliisin olisi pitänyt näillä tiedoilla ryhtyä mihinkään toimiin”, Aarnio sanoi oikeudessa.

Syyte törkeästä kavalluksesta liittyy siihen, että Aarnio on säilyttänyt Saaran rahoja, mutta jättänyt syytteen mukaan 14 000 euroa palauttamatta.

Saara kertoi oikeudessa, ettei tiedä tarkalleen, kuinka paljon on antanut Aarniolle rahaa ja kuinka paljon hän on palauttanut. Naisen mukaan Aarnio ei kuitenkaan ole palauttanut kaikkea.

Aarnion mukaan nainen hoiti itse raha-asiansa, eikä hänellä ole naisen rahojen kanssa mitään tekemistä.

Lisäksi samassa yhteydessä käsitellään syyte, joka liittyy virka-auton käyttöön. Aarniota syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hän oli syytteen mukaan ajellut virka-autolla toistuvasti rakennustyömaalleen Porvooseen.

Aarnion puolustuksen mukaan Aarnio ei ole käyttänyt autoa muuhun kuin virkatoimiinsa.

Lue HS:n ensimmäinen pidempi Saaran haastattelu täältä ja toinen haastattelu täältä. Saaraa kuultiin myös todistajana Aarnion huumejutussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat