Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikouluista voi lähteä 24 000 aloituspaikkaa – iskeekö pula osaajista?

Tänä vuonna yt-neuvottelujen piirissä on ollut jo yli 700 ihmistä. Toimipisteitä karsitaan, ja koulutus keskittyy isoille paikkakunnille.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Vantaan ammattioppilaitos Varia kouluttaa muun muassa kampaajia.
Vantaan ammattioppilaitos Varia kouluttaa muun muassa kampaajia. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen vajaa vuosi sitten päättämät ammatillisen koulutuksen mittavat menoleikkaukset saattavat pian näkyä ammattiosaajien puutteena.

Aloituspaikoista voi lähteä noin 24 000, kun vuosien 2016–2018 rahoituksesta viedään lähes 250 miljoonaa euroa. Näin on laskenut koulutuksen järjestäjiä edustava Amke-yhdistys.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys muistuttaa, että jo edellinen hallitus vähensi ammattikoulujen aloituspaikkoja ja rahoitusta.

Edellisen vaalikauden ja nykyhallituksen leikkaukset vievät yhteensä neljänneksen rahoituksesta vuoteen 2018 mennessä, Amke laskee.

Edellisten hallitusten aikana esimerkiksi Jukka Gustafssonin (sd) ollessa opetusministerinä ammattikoulupaikkojen vähennyksistä kiisteltiin. Alkuun suunniteltu liki 7 500 vähennys päätettiin puolittaa kehysriihessä vuonna 2013.

Sipilän hallituksen kehysriihi on vuorossa 5. huhtikuuta. Ammattikoulutuksen uudet leikkaukset liittyvät luvattuun ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistukseen. Sen valmistelu on pahasti kesken, ja muutenkin uudistus on määrä toteuttaa säästöt edellä.

Koulutuksen järjestäjien toimintaa sitookin nykylainsäädäntö, joka uudistuu vasta vuoden 2018 alusta. Koulutuksen järjestäjät toivovat, että uusi lainsäädäntö olisi nykyistä yksinkertaisempaa, jotta byrokratian sitoma työpanos saadaan hyötykäyttöön.

Sitä ennen toiminta on supistumassa tuntuvasti, Amke pelkää.

”Yritystemme kilpailukyky edellyttää osaavaa työvoimaa, mikä on muistettava koulutuksen rahoituksesta päätettäessä”, huomauttaa Amken toimitusjohtaja Petri Lempinen tiedotteessa.

Perus- ja tutkintokoulutuksen lisäksi myös aikuiskoulutuskeskusten tarjoama työvoimakoulutus on kahdessa vuodessa vähentynyt jo neljänneksen.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjien selvityksen mukaan kolmasosa niistä teki tappiollisen tilinpäätöksen jo viime vuonna.

Tämän vuoden aikana yt-neuvotteluja on käyty jo noin 710 henkilötyövuoden vähentämisestä. Tarve osuu yli 20 organisatioon. Kaikkiaan tulevat leikkaukset vastaavat noin 3 900 henkilötyövuoden vähentämistä.

Paitsi henkilöitä, myös toimipaikkoja joudutaan karsimaan ja keskittämään koulutusta suurempiin taajamiin, Lempinen ennakoi. Lakkautuslistalla on jo noin 50 toimipistettä tämän vuoden aikana.

Opetuksen siirto työpaikoille ei Amken mukaan ole säästökeino. Yritysten mahdollisuudet ottaa opiskelijoita oppimaan työpaikoille ovat hyvin rajalliset, ja he tarvitsevat myös ohjausta.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys on 87 koulutuksenjärjestäjän yhteistyöjärjestö, jonka jäsenet kouluttavat yli 300 000 ammattilaista vuosittain. Toimipisteitä on noin 450.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat