Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei pääse eteen, ei pääse taakse – afrikkalaismies jäi jumiin Suomeen

Nigerialaismies jäi jumiin Suomeen kielteisen turvapaikkapäätöksen ja puuttuvan passin vuoksi.

Kotimaa
 

Miehellä on repussaan turisteille suunnattu Helsinki-opas ja sen välissä rypistynyt, poliisilta saatu määräys. Paperin mukaan miehen pitää ilmoittautua kahden viikon välein poliisille. Niin hän on tehnyt viime syksystä lähtien.

Mies on joutunut Suomessa erikoiseen pattitilanteeseen.

”Olen hyvin hämmentynyt nyt”, mies sanoo. Hän ei halua esiintyä tässä kirjoituksessa omalla nimellään.

Mies lähti kotiseudultaan Nigeriasta pari vuotta sitten. Hän sanoo lähteneensä pakoon maansa turvallisuustilannetta ja ääri-islamilaista Boko Haram -terroristijärjestöä. Mies itse on kristitty, mutta sanoo, että järjestö vainoaa tasaisesti kaikkia ihmisryhmiä.

Mies kertoo, että päätyi Suomeen, koska tiesi maan turvalliseksi. Hän ei halua kertoa tarkkoja tietoa siitä, miten ja kenen järjestämänä hän Suomeen päätyi, mutta ilmenee, että passia miehellä ei ole.

Tie vei vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikköön, jossa hän vietti vuoden. Se oli hänen mielestään tylsistymisen huipennus. Tänä aikana turvapaikkahakemus hylättiin korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Nyt hänen ainoat viralliset asiakirjansa ovat määräys ilmoittautua poliisille ja vastaanottokeskuksesta saatu henkilökortti. Määräyksessä lukee myös, että miehen käännyttäminen on vireillä. Se tarkoittaisi sitä, että poliisi saattaisi hänet lennolle kotimaahan tai koko matkan kotimaahan saakka.

”Poliisi ei ole kertonut minulle mitään, lähtö voi tulla milloin vain.”

Mutta asiassa on isompikin ongelma. Konsulaatti on ilmoittanut, ettei se voi tunnistaa miestä, koska passia ei ole. Ja siksi se ei voi myöntää miehelle maahantuloon vaadittavaa viisumia eikä passia.

Niinpä mies on nyt jonkinlaisessa välitilassa, jossa tietoa tulevasta ei ole.

”Minulla ei ole nyt oikeutta tehdä täällä mitään”, hän sanoo.

”En todellakaan tiedä, mitä tapahtuu. Olisin hyvin tyytyväinen, jos saisin jäädä.”

Miehen toiveissa olisi hankkia Suomessa autonkuljettajan ammatti. Englanti sujuu paksulla aksentilla.

”En halua mennä takaisin sinne, koska siellä ei ole turvallista. En tiedä, mitä siellä tapahtuisi. Ainakaan ei mitään hyvää.”

Viime syksynä mies sai luvan muuttaa toiseen vastaanottokeskukseen pääkaupunkiseudulle, mikä oli iso parannus verrattuna vankilalta tuntuvaan säilöönottokeskukseen. Nyt pääsee ovesta ulos, saa kävellä kaupungilla ja käydä kirjastossa lukemassa sähköpostit.

Keskuksesta saa ruuan, yösijan ja peseytymismahdollisuuden, vaatteita sekä noin 92 euroa kuussa.

Mutta tulevaisuus on hämärä, kun tie nousi pystyyn oleskeluluvan saamisessa. Nyt hän sanoo turvaavansa ”vain Jumalan armoon”.

”Suomi on hyvä maa, erittäin turvallinen. Säästä huolimatta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat