Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset ovat maailman parhaita pullojen ja tölkkien kierrättäjiä – ”Nyt kuluttaja saa kehua itseään”

Kotimaa
 
Arto Tulima
Muovipulloista palautui viime vuonna uusiokäyttöön 93 prosenttia.
Muovipulloista palautui viime vuonna uusiokäyttöön 93 prosenttia. Kuva: Arto Tulima

Noin 1,7 miljardia pantillista juomapakkausta palautuu Suomessa kierrätykseen vuosittain. Suomalaiset ovatkin maailman tunnollisimpia juomapakkausten kierrättäjiä, kertoo Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa).

Järjestelmä toimii, koska pakkaukset on jo alun perin suunniteltu uusiokäyttöön ja niiden palauttaminen on kuluttajalle helppoa.

”Suomalaiset ovat ympäristötietoisia ja ekologisia. Nyt kuluttaja saa kehua itseään”, Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen toteaa suurista palautusmääristä.

Hänen mukaansa suomalaisten palautusinto ole täysin riippuvainen palautuspakkausten pantillisuudesta.

”Kyselymme osoitti, että jopa 60 prosenttia kuluttajista palauttaisi juomapakkaukset ilman panttiakin. Tällöin kierrätysprosentti kuitenkin tipahtaisi 50–60:een.”

Nurmisen mukaan kierrätys on jo luonteva osa suomalaisten arkielämää.

”Palautuksen pitää olla helppoa, palautuspisteiden pitää sijaita asiointiliikenteen solmukohdissa, ja tekniikan pitää olla toimivaa siten, että kaikki pakkaukset voidaan palauttaa samaan paikkaan”, hän luettelee onnistuneen järjestelmän osatekijöitä.

Juomapakkauksista saadaan vuosittain kiertoon 17 000 tonnia alumiinia, 13 000 tonnia PET-muovia ja 50 000 tonnia kierrätyslasia.

Kun materiaalit saadaan uusiokäyttöön, säästyy energiaa ja raaka-aineita ja jätteiden määrä pienenee.

Palpan viime vuonna teettämän kyselyn mukaan kodin kierrätettävistä materiaaleista juuri juomapakkauksia kierrätetään eniten.

Pantillisista juomapakkauksista palautuu kiertoon noin 90 prosenttia.

Viime vuonna juomatölkkien palautusaste oli 95 prosenttia. Kierrätysmuovipullot palautettiin 93-prosenttisesti, ja kierrätyslasipulloista palautui 90 prosenttia.

Nurmisen mukaan palautuspisteitä on 4 700 vähittäiskaupassa ja yhteensä 8 500 ravintolassa, hotellissa ja ruokapalveluyrityksessä.

Suomalaiseen palautusjärjestelmään tullaan tutustumaan monesta maasta eri puolilta maailmaa. Palpan mukaan viime vuosina kiinnostusta sitä kohtaan on ollut erityisesti Itä-Aasiassa.

Nurmisen mukaan kierrätysjärjestelmään ei ole suunnitteilla mullistavia uudistuksia.

”Aina on kuitenkin hiottavaa. Esimerkiksi toiminnallisella puolella kehitettävää on niin logistiikassa kuin tietojen hallinnassa. Lisäksi tilanteet ja pakkaukset muuttuvat jatkossakin, joten emme voi pysähtyä kehitystyössä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat