Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Pajusta saisi viinaa – keinoina höyryräjäyttäminen ja hiivakäyminen

Nopeakasvuinen paju voisi suojata vesiä ravinteilta ja tuottaa samalla sokeria viinan valmistamiseen.

Kotimaa
 
Maija Koivisto
Salla Stotesbury
Pajusta saisi paitsi kissoja ja köyttä, myös erinomaista viinaa, ilmenee Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimuksesta.
Pajusta saisi paitsi kissoja ja köyttä, myös erinomaista viinaa, ilmenee Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimuksesta. Kuva: Salla Stotesbury

Paju soveltuisi hyvin viinan valmistamiseen. Samalla se voisi imeä maasta ylimääräisiä ravinteita ja suojata vesistöjä rehevöitymiseltä, ilmenee Aalto-yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tutkimuksesta. kertoo, että pajua voitaisiin hyödyntää nykyistä tehokkaammin.

Tutkimuksessa pyrittiin käyttämään pajun biomassa kokonaisvaltaisesti ilman materiaalisivuvirtoja.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että paju sopisi oikean esikäsittelyn jälkeen esimerkiksi sokerin lähteeksi etanolin tuotannossa.

Pajun kuori erotetaan muusta massasta ennen höyryräjäytys-esikäsittelyä ja hiivakäymistä.

Pajun kuori ja etanoliprosessin sivutuotteena syntyvä ligniinijae taas soveltuvat ympäristöystävällisten kemikaalien ja biopohjaisten materiaalien valmistamiseen.

Pajun kuoren koostumus pyrittiin tutkimaan tarkasti. Selvisi, että kuoren yhdisteitä voisi tulevaisuudessa hyödyntää erilaisissa bioprosesseissa haittamikrobien kasvun estämiseen.

Pajun muiden osien ominaisuudet edellyttävät kuitenkin edelleen lisätutkimuksia. On myös tärkeää selvittää pajun kasvattamisen ja prosessoinnin ympäristövaikutuksia.

Pajun käytöllä voitaisiin vastata useisiin maailmanlaajuisiin haasteisiin, kuten hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja öljypohjaisten komponenttien korvaamiseen.

Ympäristöystävällisille kemikaaleille ja uusiutuvien polttoaineiden kasviperäisille raaka-aineille on kasvava kysyntä.

Pajussa on monia etuja verrattuna muihin samankaltaisiin raaka-aineisiin: se on nopeakasvuinen, sitä voidaan kasvattaa niukkaravinteisillakin mailla ja se käyttää tehokkaasti ravinteita eli se vähentää samalla muun muassa maatalouden aiheuttamaa vesistöjen ravinnekuormitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat