Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susikanta kesti metsästyksen – Suomessa on 200–235 sutta

Talven susijahdissa ammuttiin poikkeuksellisen paljon aikuisia susia.

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen / HS
Suomessa on tuoreen arvion mukaan 200–235 sutta ja lähes 40 laumaa. Kuvassa susi Ranuan eläinpuistossa.
Suomessa on tuoreen arvion mukaan 200–235 sutta ja lähes 40 laumaa. Kuvassa susi Ranuan eläinpuistossa. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Fakta

Uhanalainen laumaeläin

 Susi on laumaeläin, joka tavallisesti muodostuu alfaparista ja sen jälkikasvusta. Reviirit voivat olla jopa 1 000–1 400 neliökilometriä.

 Susi on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Se on EU:n tiukasti suojelema ja Suomessakin rauhoitettu muualla kuin poronhoitoalueella.

  Poronhoitoalueella sutta metsästetään vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla. Muualla voi saada luvan häirikkösuden tappamiseen.

  Kannanhoidollinen metsästys aloitettiin vuosi sitten ensimmäistä kertaa vuoden 2007 jälkeen, ja se uusittiin tänä talvena.

  Kokeilun avulla on tarkoitus seurata, miten metsästys vaikuttaa susikantaan ja asenteisiin sutta kohtaan. Laillisen jahdin tavoite oli myös hillitä salametsästystä.

  Vuoden 2015 jahdissa ammuttiin 17 ja tänä vuonna 43 sutta.

Suomessa on tuoreen arvion mukaan 200–235 sutta. Luonnnonvarakeskuksen (Luke) mukaan susikanta kesti kannanhoidollisen metsästyksen, sillä viime keväänä parien lisääntyvyys oli hyvä.

Talven jahdissa tapettiin kuitenkin poikkeuksellisen runsaasti aikuisia, lisääntymiskykyisiä susia, mikä voi heikentää kannan kehitystä tänä vuonna. Myös laumoja koossa pitäviä alfanaaraita ammuttiin useita.

Luken arviossa on otettu huomioon juuri päättyneen kannanhoidollisen metsästyksen saalis, 43 sutta, sekä tieto muutoin kuolleista susista. Viime syksyn jälkeen susia on metsästetty tai muuten kuollut kaikkiaan 75 sutta.

Kanta-arvio ei ole suoraan verrannollinen vuonna 2015 tehtyyn arvioon susien määrästä, koska viime vuoden arvio tehtiin ennen susijahtia ja nyt metsästyksen jälkeen. Merkittävää muutosta susien tai laumojen määrässä ei Luken mukaan kuitenkaan ole.

Tammikuussa 2015 Luke arvioi susikannan kooksi 220–245 sutta.

”Näyttää siltä, että kanta kesti kannanhoidollisen metsästyksen. Syy on todennäköisesti se, että viime vuoden lisääntymistulos oli aika lailla hyvä. ”, sanoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta.

Kojolan mukaan Suomen susikanta on myös saattanut saada vahvistusta Venäjältä, jossa on luovuttu susien tapporahasta.

Susilaumoja Suomessa on nyt 37–39 ja pareja 16 paria. Noin 15 prosenttia kannasta on yksinään liikkuvia susia.

Laumoista 26–27 ja pareista 14 liikkuu Suomen rajojen sisäpuolella. Itärajalla havaituista laumoista huomattava osa liikkuu molemmilla puolilla rajaa. Niistä puolet on laskettu Suomen kantaan kuuluviksi.

Eniten susia, 50–55, on Pohjois-Karjalassa.

Susia tiedetään kuolleen kaikkiaan 75 syksyn ja alkuvuoden aikana. Metsästyksen lisäksi susia on ammuttu ennen muuta vahinkoperusteisten lupien turvin ja poliisin määräyksestä. Neljän suden tiedetään kuolleen liikenteessä.

Kannanhoidollisen metsästyksen saalis oli 43 sutta, joista 25 oli uroksia ja 18 naaraita. Yli kaksivuotiaita aikuisia saaliista oli 24. Näistä alfanaaraita oli kahdeksan. Lisäksi vahinkoperusteisella luvalla ja poliisin määräyksellä ammuttiin kolme alfanaarasta. Pannoitustietojen perusteella kannanhoidollisen metsästyksen saaliissa oli yksi alfa-uros.

”Kuolleisuuden perusteella voidaan arvioida, että syksyllä 2015 susia oli vähintään 275–310”, Kojola kertoo.

Kojolan mukaan laskennallinen susimäärä oli syksyllä 25 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna. Metsästyskauden jälkeisiä lukuja verrattaessa susikannan kasvu näyttää kuitenkin maltillisemmalta, kaikkiaan 12 prosenttia.

Ensi syksyn kantaa on Kojolan mukaan ennenaikaista ennustaa, koska aikuisten susien määrä saaliissa oli suuri. Kun aikaisemmin kannanhoidollisen metsästyksen tai poikkeuslupapyynnin saaliissa kaksivuotiaita tai vanhempia susia on ollut noin 30 prosenttia, nyt osuus oli 56 prosenttia.

Myös alfanaaraisen osuus oli suuri. Alfanaaras pitää laumaa koossa, ja sen tappaminen voi hajottaa lauman.

Kannanarvioinnin tukemiseksi Luke on yhdessä Suomen riistakeskuksen kanssa aloittanut DNA-näytekeräyksen. Keräys käynnistettiin viime syksynä kahdeksan susireviirin alueella. Näytteistä voidaan tunnistaa susi, koira ja koirasusi.

Tähän mennessä on analysoitu 239 ulostenäytettä, joista tunnistettiin 49 eri sutta ja kolme koiraa. Koirasusia ei näytteissä ole ollut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat