Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolet palaa töihin aivoverenkierron häiriön jälkeen

Harvempi jäisi eläkkeelle, jos kaikki häiriön kokeneet pääsisivät heti tehokkaaseen kuntoutukseen, tutkimus toteaa.

Kotimaa
 
Fakta

Keski-ikäisiä takaisin töihin

 Aivoliiton ja Kruunupuiston tutkimukseen osallistui 73 aivoverenkierron häiriön saanutta vuosina 2011–2015. He olivat keskimäärin 53-vuotiaita.

 Hieman yli puolet tutkittavista palasi töihin.

 Eläkkeelle jääneet ja töihin palanneet eivät eronneet toisistaan masennuksen, väsyneisyyden tai työmotivaation suhteen.

Noin 3 000 työikäistä suomalaista saa vuosittain aivoverenkierron häiriön kuten aivoinfarktin tai aivoverenvuodon. Heistä puolet palaa takaisin töihin, toteaa tuore tutkimus.

Useampikin voisi palata, jos häiriön kokeneet pääsisivät heti alussa tehokkaaseen kuntoutukseen ja saisivat riittävät tukitoimet, arvioi tutkimusta tehnyt neuropsykologi Hannu Nyrkkö. Hän työskentelee aivoverenkierron häiriön saaneita kuntouttavassa Kruunupuistossa.

Kuntouttaminen toisi myös silkkaa säästöä. Aivoverenkierron häiriöt ovat kalleimpia sairauksia, joista koituu vuosittain noin miljardin euron kustannukset. Summaa nostaa se, että niin moni joutuu eläkkeelle sen sijaan, että voisi palata töihin.

Töihin paluusta olisi hyötyä useimmille sairastuneille, koska se kohentaa tutkimusten mukaan vointia ja itsetuntoa. Kuntoutuksessa kuitenkin katsotaan usein, että kuntouttaminen päivittäisistä toimista selviäväksi riittää, eikä työhön paluuta aina edes tavoitella.

Parhaiten töihin paluu onnistuu niiltä, joiden kokemat vauriot ovat lievempiä. Ratkaisevia ovat tiedon käsittelyyn liittyvät hankaluudet, jotka näkyvät esimerkiksi siinä, että työmuisti pätkii tai prosessointi on hidastunut.

Näitä ei potilailta useinkaan arvioida, Nyrkkö huomauttaa. Hän ehdottaa, että kaikille työikäisenä aivoverenkierron häiriöön sairastuneille tehtäisiin neuropsykologinen tutkimus tai edes seulottaisiin tiedon käsittelyn taso.

Silloin saataisiin esille asioita, jotka jäävät nyt pimentoon. Muun muassa masennus ja väsyvyys ovat yleisiä aivoverenkierron häiriön kokeneilla. Ne estävät paluuta töihin mutta ei niitä etsitä aktiivisti.

Aivoliiton ja Kruunupuiston tutkimus kehitti yhden seulontamenetelmän. Työtä on tarkoitus jatkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat