Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopiston Palmenian historiikista kehkeytyi julkistamiskohu – ”se on lähinnä jutustelua”

Koulutus- ja kehittämiskeskuksen historia jaetaan lähinnä henkilöstölle ja ystäville. Julkistusta viivästyttivät johtajien mukaan yt-neuvottelut.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Palmenia on osa Helsingin yliopistoa.
Palmenia on osa Helsingin yliopistoa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Täydennyskoulutusta

 Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut tarjoaa lähinnä täydennyskoulutusta.

 Opiskelijoita oli viime vuonna 7 738.

 Koulutuksia oli 192.

 Kotimaisia hankkeita oli 55 ja ulkomaisia 15.

 Henkilökuntaa oli 90

 Liikevaihto oli 7,4 miljoonaa euroa.

Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskuksen Palmenian historiikin mahdollisesta salailusta ja sensuroinnista ehti syntyä somekohu ennen sen varsinaista julkistamista, joka tapahtuu perjantaina.

”Oikeastaan se ei ole historiikki, vaan lähinnä jutustelua”, sanoo Palmenian johtaja Marjaana Suutarinen. Suutarinen ei johtanut Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluita, kun historiikki aikoinaan päätettiin tilata.

Myös itse täydennyskoulutuskeskuksen nimi on ehtinyt muuttua moneen kertaan. Välillä sen verkkonimi oli Hykke ja nyt HY+.

Suutarisen mukaan 250-sivuinen historiikki jaetaan perjantaina lähinnä nykyiselle ja entiselle henkilöstölle sekä ystäville.

Historiikki valmistui viime syksynä. Suutarisen mukaan sen julkistamista haluttiin lykätä, koska tulollaan olivat raskaat yt-neuvottelut.

Myös yliopiston rehtori Jukka Kola sanoo HS:lle, että historiikin julkistaminen viivästyi yt-prosessien takia, eikä mistään sensuurista ole kyse. ”Se kyllä jaetaan halukkaille”, Kola vakuuttaa.

Salailu- ja sensurointipuheet saivat vauhtia siitä, että kirjan näytekappaleita oli vedetty pois. Syyksi arvioitiin sitä, että siinä kerrottiin kriittisesti edellisistä yt-neuvotteluista ja irtisanomisista.

Keskuksen tiedottajan Ville Korhosen mukaan syynä oli se, ettei historiikin sisältö vaikuttanut kovin laadukkaalta eikä kaikilta kirjassa mainituilta ollut tarkistettu heidän sanomisiaan.

Korhosen mukaan kirjaprojekti ei keskuksen johtajien vaihtuessa ja väen vähetessä ollut enää oikein kenenkään käsissä.

Palmeniasta irtisanottiin vuonna 2014 yli 30 henkeä. Työntekijöitä jäi jäljelle 90, joista tuoreet vähennykset karsivat vielä yli puolet.

Markku Heikkilän ja Antti Kariston kirjoittamassa historiikissa muistutetaan mieliin, kuinka Palmenia alkoi joutua ”järjestyksen kouriin” vuoden 2013 lopulla.

Kriisivuosi koitti 2014, jolloin henkilöstölle ilmoitettiin yt-neuvotteluista. Yliopiston tiedotteessa puhuttiin keskuksen ”kannattamattomista hankkeista”, mikä loukkasi henkilöstöä.

Neuvotteluiden lopputuloksena Palmenian Kouvolan, Kotkan ja Lahden alueyksiköt lakkautettiin. Tiistai 23. syyskuuta oli Lahdessa ”musta päivä” mielenilmauksineen.

Historiikissa arvostellaan Palmeniaan tapaa toteuttaa irtisanomiset. ”Tyylipisteitä ei herunut”, historiikissa sanotaan ja pidetään ironisena sitä, että Palmenia itse oli juuri esiintynyt ”työyhteisösovittelun erityisosaajana”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat