Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien sähköiset palvelut yleistyvät hajanaisesti

Digitalisaatio on huomioitu strategioissa, mutta käytännön toteutus on hajanaista ja tekniikkakeskeistä.

Kotimaa
 
Fakta

19 suurinta kaupunkia vastasi

 Kyselyn tarkoituksena oli selvittää digitalisaation etenemistä julkisella sektorilla.

 Alkuvuodesta tehtyyn kyselyyn vastasi 19 väkiluvultaan suurinta kaupunkia. Kyselyssä haastateltiin kaupunkien johdon edustajia, joiden vastuulla oli digitalisaation kehittämistä.

 Vastanneista kaupungeista 90 prosenttia ilmoitti, että digitalisaatio on huomioitu kunnan strategiassa. Käytännön toteutukset vaihtelivat suuresti.

Tuoreen kyselyn mukaan suuret kaupungit ovat heränneet digitalisaatioon, mutta käytännön toteutus on hajanaista ja teknologiakeskeistä

Tämä ilmenee 19 suurimmalle kaupungille tehdystä kyselystä, jonka teki IT-johtamisen ja digitalisaation asiantuntijayritys Sofigate.

”Digitalisaatio nähdään yhä hyvin teknologiavetoisena hankkeena, vaikka se on oikeasti toimintatapojen muuttamista ja palveluketjun kehittämistä”, sanoo julkisen sektorin palveluista vastaava johtaja Mikko Talsi Sofigatesta.

”Tarvitaan iso muutos ajattelussa, tekemisessä ja johtamisessa.”

Kaupungit kokivat suurimmiksi haasteiksi uusien toimintamallien käyttöönoton, oikeanlaisen osaamisen löytämisen ja parhaiden käytäntöjen jakamisen.

Esteiksi todettiin muun muassa riittämättömät resurssit tai niiden kohdentaminen, monimutkaiset prosessit ja lainsäädäntö. Esteinä olivat myös tekniikan taso ja yhteensopimattomuus sekä päättäjien sitoutuminen ja yleinen muutosvastarinta.

Toimivia sähköisiä palveluita kaupungeilla on etenkin sosiaali- ja terveyssektorilla, varhaiskasvatuksessa ja opetustoimessa.

Esimerkiksi Espoossa toimivaksi koetaan omahoitopalvelu ja Vantaalla maankäytön verkkokauppa sekä sähkölukot vanhusten kotihoidossa. Tampereella ja Vaasassa varataan terveydenhuollon vastaanottoaikoja sähköisesti, Lappeenrannassa ja Vaasassa liikuntapaikkoja. Lahdessa täytetään peruttuja hammaslääkäriaikoja tekstiviestipalvelulla.

”Rohkaisevia esimerkkejä löytyy, ja niitä pitää jakaa. Digitalisaatio etenee siten, että hyvät viestit jaetaan ja niistä opitaan. Enemmän pitäisi käyttää toisten kehittämää ja hyväksi toteamaa”, Talsi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat