Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle paljasti Soldiers of Odinin suljetun Facebook-ryhmän kuvia ja viestejä – Supo: ”Aineisto puhuu puolestaan”

Katupartioryhmän sisäisissä kuvaviesteissä näkyy muun muassa natsitervehdyksiä ja aseita. Supon Portaankorva HS:lle: ”Materiaali ei yllättänyt.”

Kotimaa
 
Minna Raitavuo / Lehtikuva
Soldiers of Odinin jäsenet marssivat tammikuussa Joensuussa.
Soldiers of Odinin jäsenet marssivat tammikuussa Joensuussa. Kuva: Minna Raitavuo / Lehtikuva

Katupartiotoiminnasta tunnettu Soldiers of Odin on moottoripyöräkerhojen tapaan johdettu joukko, jonka suljetun Facebook-ryhmän viestit ja kuvat kertovat vahvasti rasistisesta ja väkivaltaisesta ajatusmaailmasta, kertoo Yle.

Ryhmä on julkisuudessa kiistänyt olevansa rasistinen, vaikka se ei peittelekään maahanmuuttovastaisuuttaan. Kiihkokansallinen ryhmä katsoo katupartioinnin vähentävän turvattomuutta, jota erityisesti turvapaikanhakijat heidän mielestään ovat lisänneet.

Yle on saanut haltuunsa suljetun Facebook-ryhmän materiaalia. Kuvaviesteissä näkyy muun muassa natsitervehdyksiä tekeviä ryhmän jäseniä ja aseita. Kuvakaappaukset ovat kuluvan vuoden alkupuolelta.

Ylen saamien tietojen mukaan odinilaisten säännöt sallivat katupartioissa käytettäväksi teleskooppipamppua, sumutteita ja nyrkkirautaa. Sen sijaan säännöt toteavat, että ”puukolla tulee liian rumaa jälkeä”.

Ryhmässä on sääntöjen suositusten mukaan hyvä olla yli kymmenen henkilöä, mutta jo muutaman hengen partio ”aiheuttaa matuissa provosoitumista”.

Suljetun Facebook-ryhmän viesteissä Soldiers of Odinin jäsenet ovat julkaisseet kuvia, joita he ovat kommentoineet rasistisesti. Ylen mukaan yhdessä kuvassa mustaihoinen lapsi on ämpärissä. Kuvaan on liitetty saatesanat ”saavillinen paskaa”.

Kuvia on myös Koraanista, jonka päällä on pekonia ja ulostetta sekä natsitervehdyksiä tekevistä naisjäsenistä. Kerhotila näkyy kuvissa natsitunnuksin koristeltuna.

Ylen mukaan kuvissa ryhmän jäsenet poseeraavat kiväärin kanssa ja esittelevät veitsi- ja patruunakokoelmaansa. Facebook-ryhmässä tavallinen tervehdys on ”Huomenta rasistit”.

Suojelupoliisin (Supo) ylitarkastaja Tuomas Portaankorva toteaa HS:lle, ettei nyt julkisuuteen tullut materiaali yllättänyt häntä.

”Internet on pullollaan foorumeita, joita tällaisilla ryhmillä on tapana hyödyntää. Suljetun Facebook-ryhmän aineisto puhuu kyllä puolestaan”, hän sanoo.

Portaankorvan mukaan Supo ei voi kommentoida Soldiers of Odiniin eikä mihinkään muuhunkaan kansalliskiihkoiseen ryhmään mahdollisesti liittyviä Supon toimia.

”Supo on jo aiemmin todennut Soldiers of Odinin katupartiotoiminnan olevan yhteiskuntarauhan kannalta huolestuttavaa”, hän jatkaa.

Odin-johtaja Mika Ranta kuuluu Ylen mukaan MV-lehden taustajoukkoihin. Hän on myös kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen SVL:n jäsen.

Yhdessä Ylen kuvakaappauksessa Ranta kertoo päällystölle kuuluvansa MV:n salaiseen ryhmään, jonka ansiosta Odinit saavat lehdessä palstatilaa ”niin paljon kuin haluavat”.

Katupartioiden johdossa tiedetään olevan useita väkivaltarikoksista tuomittuja. Hallitus on luvannut harkitsevansa rasististen katupartioiden kieltämistä.

Supon päällikkö Antti Pelttari totesi helmikuussa HS:lle katupartioista olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Partioita on perustanut Odin-ryhmän lisäksi Suomen Vastarintaliike.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat