Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alle varttitunnissa Tukholmaan – Turku ja Ahvenanmaa haaveilevat Hyperloopista

Huippunopeaa matkustusta kehittävän yrityksen johtaja esitteli hyperputkea Turussa.

Kotimaa
 
Hyperloop Technologies
Huippunopea Hyperloop voi kulkea maanpinnalla tai merenpohjassa.
Huippunopea Hyperloop voi kulkea maanpinnalla tai merenpohjassa. Kuva: Hyperloop Technologies
Tausta

Tesla-miljadöörin ideoima putki

Tesla-sähköautoista ja SpaceX-avaruusliikenneyhtiöstä tunnettu Elon Musk julkaisi vuonna 2013 ehdotuksen Hyperloop-joukkoliikennejärjestelmästä. Hän luonnosteli kuljetusjärjestelmän, jossa hyödynnetään alipaineistettua putkea. Idea on sama kuin paineilmaputkissa, joita pitkin kaupan kassa voi lähettää rahakuljetuksen takahuoneeseen.

Putkessa kulkeva kapseli nousee ilmapatjan päälle, perinteisten renkaiden sijaan, ja se etenee putkessa jopa 1200 kilometrin tuntivauhtia. Ilmapatja muodostuu, kun kapseli asetetaan puhallinten eteen, jolloin ilma kohdistuu kapselin alle.

Musk ei kuitenkaan itse lähtenyt kehittämään valmiita järjestelmiä, vaan heitti pallon muille. Hänen yrityksensä käynnisti suunnittelukilpailun, joka päättyi viime kuussa. Sen voittaneen Massachusettsin teknillisen korkeakoulun joukkueen suunnitelma testataan Nevadassa rakenteilla olevalla koeradalla tämän vuoden aikana. Kilometrin koeradan rakentaa rakennusjätti Aecom.

Kolme yritystä on nyt kehittämässä Hyperloop-järjestelmiä. Hyperloop Transportation Technologies on joukkorahoitusperiaatteella toimiva yritys. Sen ensivaihteen reiteiksi on kaavailtu Bratislavasta Wieniin ja Budapestiin.

Turku

Turku ja Ahvenanmaa haluavat tosissaan ensimmäisten joukossa Hyperloop-keskuksiksi.

Hyperloop on putki, jossa ihmiset tai rahti kulkevat kapseleissa. Nämä kapselit etenevät jopa 1 200 kilometrin tuntivauhtia. Matka Turusta Tukholmaan kestäisi noin 11 minuuttia.

Futuristiselta kuulostavaa joukkoliikennejärjestelmää on kehittämässä kolme yritystä.

Tunnetuin niistä on Hyperloop Technologies, jonka varatoimitusjohtaja Alan James oli keskiviikkona lobbaamassa uutta joukkoliikennemuotoa Turussa.

Vesa-Matti Väärä
Varatoimitusjohtaja Alan James esitelmöi Hyperloopista Turussa.
Varatoimitusjohtaja Alan James esitelmöi Hyperloopista Turussa.

”Hyperloopin kehitys on edennyt ällistyttävää vauhtia, kehitystä voi verrata avaruuskilpailuun”, James hehkuttaa.

Hyperloop Technologiesilla oli vielä vuosi sitten vain kaksi työntekijää.

Nyt yrityksellä on jo 120 työntekijää, ja se on kerännyt sadan miljoonan dollarin rahoituksen.

”Osa on tietenkin startup-rahoitusta, mutta mukana ovat myös esimerkiksi GE Capital sekä Ranskan valtion omistama rautatieliikenneyhtiö SNFC”, James kertoo.

Hyperloop lupaa ensimmäisien matkustajien nousevan kapseliin neljän vuoden kuluttua, vaikka järjestelmää ei ole vielä testattu.

Hyperloop Technologies testaa muutaman viikon sisällä putken työntövoimaa, ja vielä tämän vuoden aikana yritys saa valmiiksi testiradan Nevadassa.

”Olen sanonut, että emme ole tekemässä tulevaisuuden joukkoliikennettä vaan olemme tekemässä tämän päivän joukkoliikennettä”, James painottaa.

Ahvenanmaalla ja Turun seudulla on haaveiltu vuosia kiinteän yhteyden saamisesta Tukholmaan. Aiemmin yhteyttä suunniteltiin siltoina Turusta Ahvenanmaalle ja siitä tunnelina Tukholmaan.

Nyt hyperputki kiinnostaa niin paljon, että seudun yhteisöt ovat perustaneet FS Links -nimisen yhteistyöyrityksen, joka on käynnistänyt esiselvityksen putken mahdollisuuksista. Hyperloop Technologies maksaa osan esiselvityksen kustannuksista.

”Ensivaikutelma oli, että tämä on propellihattuprojekti. Kun asiaa on selvitetty, on käynyt ilmi, ettei tämä olekaan ihan mahdoton juttu. Vähän hullu täytyy olla, että saa jotain hienoa tehtyä”, varapuheenjohtaja Michael Lindholm Turun yrittäjistä sanoo.

Hyperloop Technologiesilla on aikomus rakentaa ensi vaiheessa muutamia, ehkä viisi rataosuutta, jotka olisivat toiminnassa vuonna 2020.

Suomen lisäksi muita kandidaatteja on muun muassa Hollannissa ja Australiassa. James muistaa myös mainita, että Hyperloop sopisi Turun ja Helsingin välille Tunnin juna -suunnitelman korvaajaksi.

Mitä putki sitten maksaisi? Erään arvion mukaan putken kilometrihinta on 25 miljoona euroa. Arviossa ei ole huomioitu sitä, että Itämeren-hyperputki kulkisi todennäköisesti jonkin matkaa merenpohjassa. Varovainen arvio putken hinnasta olisi kahdeksan miljardia euroa.

Alan James painottaa, että Hyperloop on kuitenkin puolet halvempi kuin luotijunayhteys. Järjestelmän elinkaarikustannukset ovat murto-osa tavallisen rautatien elinkaarikustannuksista, sillä ilmapatjan päälle leijuva kapseli ei kuluta putken sisäosia.

”Hyperloop on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Luotijunat kuluttavat käyttämästään energiasta 80 prosenttia ilmanvastuksen kumoamiseen. Alipaineistetussa putkessa ei ole käytännössä ilmanvastusta.”

Putken liikennöinti toimisi perinteisten aikataulujen sijaan tilausperusteisesti, sillä putkeen voi lähettää kapseleita hyvinkin pienin väliajoin.

Entä matkustusmukavuus? Vaikka kapseli voidaan kiihdyttää yli 500 kilometrin tuntivauhtiin muutamassa sekunnissa, olisi kiihdytys matkustajakäytössä maltillisempi. Ikkunanäytöt helpottavat mahdollista ahtaan paikan kammoa.

”Kapselissa ei ole tietenkään perinteisiä ikkunoita, joten ruutuihin voidaan heijastaa vaikkapa elokuvia. Ne ovat toki lyhyitä, sillä matka esimerkiksi Turusta Saloon kestää kuusi minuuttia”, James sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat