Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huima visio Suomenlahdella: Tallinnaan liitoaluksella

Suomessa Trafi vielä odottaa tietoja virolaisyhtiön hurjasta suunnitelmasta.

Kotimaa
 
Sea Wolf Express
Sea Wolf Express -yhtiön maa efektikone voi liitää pari metriä merenpinnan yläpuolella.
Sea Wolf Express -yhtiön maa efektikone voi liitää pari metriä merenpinnan yläpuolella. Kuva: Sea Wolf Express

Myös Suomenlahdella saatetaan lähiaikoina nähdä täysin uudenlaista matkustajaliikennettä, jos virolaisyhtiön villit suunnitelmat toteutuvat.

Virolainen Sea Wolf Express kertoi helmikuussa Postimees-lehdelle aikeistaan tuoda Helsingin ja Tallinnan väliseen liikenteeseen maaefektialuksen eli ekranoplanin. Se on eräänlainen laivan ja lentokoneen välimuoto, joka täydessä vauhdissaan lentää ja liitää pari metriä merenpinnan yläpuolella.

Yhtiö kertoi keskiviikkona HS:lle, että se aikoo alustavasti avata liikenteen ensi vuonna. Tällöin lahden ylitys kestäisi vain puoli tuntia 220 kilometrin huippunopeudella.

Yhtiön toimitusjohtaja Ville Högman sanoo, että laite voi kilpailla laivan kanssa nopeudella ja lentokoneen kanssa sillä, että matkustajien lähtötoimet ovat ripeämmät.

Yhtiö kaavailee uivaa satamaa Helsinkiin ja kuivan maan satamaa Tallinnaan, sillä kone voi myös nousta maalle pohjassa olevien pyörien ansiosta.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa ollaan hankkeesta tietoisia, mutta virallista yhteydenottoa virolaisyritykseltä ei ole tullut.

”Kukaan ei ole meitä lähestynyt, mutta virolaisten kollegoiden kanssa olemme asiasta keskustelleet”, sanoo johtava asiantuntija Aleksi Uttula Trafin alustekniikka- ja operointiyksiköstä.

Asiassa on paljon kysymysmerkkejä vielä ja Trafissakin on netin avulla tutkittu, millainen alus ylipäänsä on kyseessä. Vertailukohtia ei löydy, mutta Kansainvälinen merenkulkujärjestö Imo on antanut alustyypistä ohjeistuksensa.

”Emme me lähde sitä suorilta tyrmäämään. Täytyy katsoa, miten Imon ohjeistus täyttyy. Se vaatii kaikkien osapuolten hyväksynnän”, Uttula sanoo.

Aluksen operoijan pitää hakea liikennöintilupa kaikilta mailta, joihin aluksella liikennöidään. Ennen myöntämistä Trafi käy Uttulan mukaan tarkasti läpi kaikki turvalliseen liikennöintiin liittyvät seikat kuten alueen sääolot ja väylät.

Sea Wolf Express on tilannut koneen venäläiseltä yhtiöltä, joka on sen mukaan juuri saamassa valmiiksi ensimmäistä versiotaan 12-paikkaisesta koneesta. Ennen matkustajaliikennettä luvassa on vielä paljon testejä, sanoo Högman. Koneen hinta on 750 000 euroa, josta yhtiö sanoo maksaneensa 200 000 euroa. Yhtiöllä on optio myös viiteentoista muuhun koneeseen.

Högmanin mukaan lippujen hinnat tulevat olemaan kalliimmat kuin laivoissa, mutta halvemmat kuin lentokoneissa.

”Samantapaisia koneita on matkustajakäytössä Bahamalla ja Singaporessa”, Högman sanoo.

Liikenteestä pitäisi myös tulla ympärivuotista, sillä talvi- eli jääaikaan pohjan pyörät korvattaisiin suksilla. Kone kiihtyy huippunopeuteensa noin 40 sekunnissa.

Maaefektialusta ei tule sekoittaa ilmatyyny- tai kantosiipialukseen. Sen lyhyt ja leveä siipi käyttää hyväkseen maaefekti-ilmiötä, joka lisää siiven nostetta.

Ekranoplaneja valmistavan venäläisyrityksen esitteessä on piirroksia myös malleista, joiden sisään voidaan ottaa autoja ja monin verran enemmän matkustajia.

Ekranoplanit tulivat tunnetuiksi varsinkin ”Kaspianmeren hirviöinä” 1960-luvulla, jolloin Neuvostoliitto kehitti alustyyppiä sotilastarkoituksiin valtaviksi meren päällä liitäviksi jättiläiskoneiksi, jotka pystyivät kantamaan mukanaan muun muassa ohjuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat