Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahapeliriippuvaisille tarjolla uudenlaista terapiaa – Professori: ”Tavoitteen ei aina tarvitse olla pelaamisen lopettaminen”

”Pelaajat uskovat voittoon ja onnenpäiviin, vaikka uskolle ei ole perusteita”, sanoo professori.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Uudessa terapiamenetelmässä pyritään siihen, että pelaaja tunnistaisi pelaamisen taustalla olevat virheuskomukset.
Uudessa terapiamenetelmässä pyritään siihen, että pelaaja tunnistaisi pelaamisen taustalla olevat virheuskomukset. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Täältä apua peliongelmaan

 Rahapeliongelmista kärsii arvion mukaan noin 110 000 suomalaista.

 Rahapeliongelmia voidaan hoitaa eri menetelmillä, mutta kansainvälisten hoitosuositusten mukaan parhaiksi ovat osoittautuneet kognitiivinen käyttäytymisterapia, johon Ladouceurin malli perustuu, sekä kognitiivinen psykoterapia.

 Kognitiivista käyttäytymisterapiaa on tarjolla Helsingissä, Tampereella, Päijät-Hämeessä, Kokkolassa, Vaasassa, Lappeenrannassa ja Porissa. Parhaillaan koulutetaan terapeutteja myös muualle maahan.

 Myös A-klinikkasäätiö auttaa rahapeliongelmista kärsiviä.

 Virtuaalitukea pelaajille ja heidän omaisilleen tarjoavat pelivoimapiiri.fi ja peluuri.fi.

 Vertaistukea tarjoaa Nimettömät pelurit (GA eli Gamblers anonymous).

Rahapeliriippuvuutta voi hyvin hoitaa niin, että tavoitteena ei ole pelaamisen lopettaminen kokonaan, sanoo psykologian professori emeritus Robert Ladouceur Kanadasta.

Ladouceur on kehittänyt rahapeliriippuvuuden hoitomallin, jota kokeiltiin Suomessa ensimmäistä kertaa viime vuonna. Nyt kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuva malli on tarkoitus levittää koko maahan. Ladouceur koulutti suomalaisia terapeutteja Helsingissä tällä viikolla.

”Jos tavoitteena on pelaamisen lopettaminen, käy niin, että moni pelaaja ei tule terapiaan lainkaan. Siksi tavoitteeksi kannattaa ottaa pelaamisen vähentäminen, jos tämä on pelaajan oma toive. Itse sanon usein asiakkailleni, että kannattaa ottaa tavoitteeksi, ettei pelaa rahaa, jota ei ole varaa menettää.”

”Tätä ei pidä tulkita väärin. En halua mainostaa pelaamisen vähentämistä parhaana tavoitteena. Jos oma veljeni olisi peliriippuvainen, haluaisin ilman muuta, että hänen tavoitteenaan olisi lopettaminen. Kaikki pelaajat eivät kuitenkaan halua sitä, ja se kannattaa ottaa terapiassa huomioon”, Ladouceur sanoo.

Uudessa menetelmässä pyritään siihen, että pelaaja tunnistaisi pelaamisen taustalla olevat virheuskomukset. Niitä on paljon: ”Tänään on onnenpäiväni”, ”Olen hävinnyt niin paljon, että nyt on minun vuoroni voittaa”, ”Jos pelaan enemmän, jossain vaiheessa voitan”.

Ladoceurin mukaan rahapeleissä on pokeria lukuun ottamatta kyse sattumasta, mutta pelaajat uskottelevat itselleen, että he voivat taidoillaan tai onnellaan vaikuttaa tulokseen. Tämä usko ei kumoudu sillä, että joku yrittää todistaa sen vääräksi. Päinvastoin, se johtaisi todennäköisesti ristiriitaan terapeutin ja asiakkaan välillä. Siksi terapeutin tehtävänä on herätellä peliriippuvaista miettimään itse omia ajatusmallejaan.

Ristiriitaisten ajatusten tajuaminen ei välttämättä vielä johda pelaamisen loppumiseen, mutta Ladoceurin mukaan se on välttämätön askel matkalla toipumiseen.

Moni peliriippuvainen selittää pelaamistaan jännityksen hakemisella tai sillä, että töissä tai parisuhteessa on ongelmia. Ladouceurin mukaan peliriippuvaista ohjaa kuitenkin lopulta haave rahasta. Avio-ongelmiakin voi toki olla, mutta ne tuskin ovat syy pelaamiseen.

Rahavaikeudet myös ajavat pelaajan hoitoon, ei itse pelaaminen.

”Ei kukaan tule vastaanotolle sanoen, että tarvitsen apua, koska pelaan ja voitan koko ajan. Apua haetaan vasta, kun pelaaminen on sekoittanut talouden ja usein myös ihmissuhteet.”

Ladouceur toivoo, että pelaajat hakeutuisivat terapiaan heti, kun ilmestyy ensimmäisiä merkkejä siitä, että pelaaminen alkaa haitata elämää.

”Kannattaa tulla heti, kun tulee rahavaikeuksia, ongelmia parisuhteessa tai tuntuu siltä, ettei pelaamisen takia pysty keskittymään työhön.”

Avun saaminen helpottuu Suomessa parhaillaan, kun terapeutteja koulutetaan Ladouceurin menetelmään.

Mallin toi Suomeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Sari Castrén. Hänen mukaansa rahapeliriippuvuuden hoito on ollut Suomessa hajanaista. Vertaistukea ja virtuaalista tukea on ollut saatavilla, mutta terapian saaminen on riippunut paikkakunnasta ja alueellisia eroja on yhä.

”Hoitoa on ollut tarjolla aiemminkin, mutta nyt on astuttu iso askel siinä, että tutkimusnäyttöön perustuvaa terapiaa on saatavilla useammilla paikkakunnilla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat