Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka kymmenes miesopiskelija keskeyttää amk-opinnot

Tilastokeskus: Tutkintojen suorittaminen hieman nopeutunut. Silti vain puolet yliopisto-opiskelijoista valmistuu 5,5 vuodessa.

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Ammattikorkeakoulututkinnon saa valmiiksi 4,5 vuodessa alle puolet aloittaneista. Opiskelijoita Laurea-ammattikorkeakoulussa 2012.
Ammattikorkeakoulututkinnon saa valmiiksi 4,5 vuodessa alle puolet aloittaneista. Opiskelijoita Laurea-ammattikorkeakoulussa 2012. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Etenkin miesopiskelijat keskeyttävät herkästi ammattikorkeakouluopinnot, käy ilmi Tilastokeskuksen torstaina julkaisemista koulutustilastoista. Lukuvuonna 2013–2014 yli kymmenen prosenttia miehistä keskeytti opinnot aloittamassaan amk-tutkinnossa.

Ammattikorkeakoulut ovat keskeyttämistilastojen ”kärjessä”, vaikka huomioon otetaan myös naiset. Toisaalta osa näistä opiskelijoista vaihtaa koulutussektoria, ja kokonaan opintonsa keskeyttäneitä on eniten ammattikoululaisissa.

Naiset vaihtavat miehiä hieman useammin koulutusektoria eli siirtyvät esimerkiksi lukiosta ammattikouluun.

Kaikkiaan tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijoista 5,4 prosenttia keskeytti opinnot kokonaan eli ei jatkanut niitä missään tutkintoon johtavassa koulutuksessa lukuvuoden 2013–2014 aikana.

Keskeyttäminen väheni edellisvuoteen verrattuna ammatillisessa koulutuksessa ja yliopistokoulutuksessa. Ennallaan se pysyi lukio- ja ammattikorkeakoulutuksessa.

Nuorten lukiokoulutuksessa keskeyttäjiä oli 3,4 prosenttia ja ammatillisessa koulutuksessa 7,6 prosenttia.

Ammattikorkeakoulutuksessa keskeyttämisprosentti oli 8,3 ja yliopistokoulutuksessa 6,7.

Eniten opintoja keskeytettiin luonnontieteiden koulutusalalla, luonnonvara- ja ympäristöalalla sekä matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla.

Tilastokeskus julkisti torstaina myös uusimmat tiedot niin sanotuista läpäisyasteista eli siitä, missä ajassa tutkinto saadaan valmiiksi. Opinnot ovat hieman nopeutumaan päin, joskin muutokset ovat vähäisiä, ja osalla tutkinto ei näytä valmistuvan koskaan.

Kolmessa ja puolessa vuodessa lukiolaisista valmistui noin 80 prosenttia, mutta ammattikoululaisista vain 66 prosenttia.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijoista alle puolet eli 45 prosenttia valmistui neljässä ja puolessa vuodessa tai nopeammin. Naisilla vauhti oli kovempi: heistä yli puolet eli 58 prosenttia valmistui 4,5 vuodessa, mutta miehistä vain 30 prosenttia.

Yliopistojen opiskelijoista hieman yli puolet eli 53 prosenttia suoritti alemman eli kandidaatintutkinnon tai ylemmän eli maisterintutkinnon enintään viidessä ja puolessa vuodessa.

Yliopistoissakin sukupuolierot ovat isot: naisista jokin tutkinto on kasassa 5,5, vuodessa 61 prosentilla, miehistä 41 prosentilla.

Ja kun opintojen aloittamisesta oli vierahtänyt 12,5 vuotta, naisista tutkinto oli valmiina 84 prosentilla, mutta miehistä vasta 68 prosentilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat