Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti irtisanoo 181 työntekijää – 682 työpaikkaa katoaa

Postin yt-neuvottelut päättyivät. Noin 450 ihmistä on irtisanoutunut Postin palveluksesta vapaaehtoisesti.

Kotimaa
 
Maija Koivisto
Benjamin Suomela / HS
Nyt päättyneet yt-neuvottelut koskivat muun muassa perusjakelua ja hallintoa, eivät esimerkiksi postikeskuksissa ja logistiikkakeskuksissa tehtävää postinlajittelua.
Nyt päättyneet yt-neuvottelut koskivat muun muassa perusjakelua ja hallintoa, eivät esimerkiksi postikeskuksissa ja logistiikkakeskuksissa tehtävää postinlajittelua. Kuva: Benjamin Suomela / HS
Tausta

Postilla ollut ongelmia koko 2000-luvun

 Vuosituhannen vaihteesta Postin henkilöstömäärä Suomessa on vähentynyt yli 8 000:lla.

 Vuonna 2000 Postin yt-neuvotteluiden päätteeksi yli 1 400 työntekijää jäi ilman töitä, kun 250 postin toimipaikkaa siirrettiin postiyrittäjien hoidettavaksi. Osa irtisanotuista pääsi postiyrittäjien palvelukseen. Vaikka irtisanotuista yli 200 otettiin myöhemmin takaisin, Postilla oli vaikeuksia saada posti kulkemaan ajallaan.

 Vuosina 2002, 2004 ja 2006 Posti vähensi kaikkiaan noin 400 ihmistä esikunta-, ja esimiestehtävistä.

 Vuonna 2008 Itellan nimeen siirtynyt Posti karsi lisää myymälöitään, mikä merkitsi noin 200 ihmisen siirtymistä Postin palveluksesta.

 Vuosina 2009–2010 Itella karsi yhteensä noin 500 ihmistä useassa erässä. Noin 400 lomautettiin kuudeksi viikoksi.

 Vuonna 2011 Itella kävi kaksi yt-kierrosta, joiden seurauksena noin 500 ihmistä sai lähtöpassit. Kahdeksan postia suljettiin pääkaupunkiseudulla.

 Vuonna 2013 irtisanomiset jäivät pariin sataan ihmiseen, mutta 2014 rysähti. Maaliskuussa 2014 Itella irtisanoi lähes 500 työntekijää. Samalla 180 ihmisen työ muuttui osa-aikaiseksi ja määräaikaisia työsuhteita lopetettiin. Kaikkiaan väki väheni 800 henkilötyövuodella.

Postin tuotannon perusjakelua, myynti- ja asiakaspalvelua sekä konsernin ja tuotannon hallintoa koskeneet yt-neuvottelut ovat Kaakkois-Suomea lukuun ottamatta päättyneet.

Neuvotteluiden tuloksena työpaikkojen määrä vähenee 682:lla. Heistä irtisanottavia on enintään 181. Moni työntekijöistä lähtee vapaaehtoisesti.

Lisäksi 198 ihmistä osa-aikaistetaan.

Postin mukaan irtisanomistarve pieneni tukiohjelman vuoksi alkuperäisestä noin 860 ihmisestä enintään 181 ihmiseen.

Postin henkilöstöjohtajan Jaana Jokisen mukaan Postilla on varauduttu tiedossa olleeseen alalla käynnissä olevaan muutokseen jo etukäteen.

”Uusi polku -tukiohjelma on ollut Postilla käytössä jo kaksi vuotta. Näiden yt-neuvotteluiden myötä olemme hyväksyneet ohjelmaan noin 450 hakemusta”, Jokinen kertoo.

Noin 450 ihmistä on siis irtisanoutunut Postin palveluksesta vapaaehtoisesti.

”Uusi polku -ohjelmaan liittyy henkilön työvuosiin suhteutettu kertakorvaus, urakartoitus ja neljä polkua, joihin kaikkiin liittyy omanlaisia tukitoimiaan, esimerkiksi koulutusta”, Jokinen kertoo.

Jokinen uskoo, että suurin osa noin 50 henkilöstä, jotka eivät ole osallisena Uusi polku -ohjelmassa tai irtisanottu, on päätynyt eläkeratkaisuun. Tarkkoja tilastoja ei kuitenkaan ole.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU uskoo, että Postin henkilöstövähennyksillä on katastrofaalisia seurauksia kansalaisten postipalveluille ja yhtiön tulevaisuudelle.

PAU:n mukaan yli 400 työntekijän vapaaehtoinen irtisanoutuminen on selvä osoitus Postin henkilöstöpolitiikan epäonnistumisesta.

”Olemme todella huolissamme postin palveluiden toteutumisesta jatkossa. Näkemyksemme mukaan postit eivät tule jatkossakaan jaettua normaalisti joka päivä. Pelkäämme myös, että Postille velvoitetut postilain määreet eivät toteudu”, toteaa valtakunnallinen pääluottamusmies Juha Torvinen tiedotteessa.

Jaana Jokisen mukaan Postissa on tehty paljon suunnittelutyötä asian tiimoilta.

”Fakta on se, että emme voi jättää huomioimatta sitä tosiasiaa, että postin määrä vähenee jatkuvasti”, toteaa Jokinen.

Kaakkois-Suomen neuvotteluiden uskotaan päättyvän huhtikuussa.

Alueella testataan uutta lajitteluteknologiaa, ja testaukseen tarvitaan riittävän pitkä testausvaihe. Tämän takia alueen yt-neuvottelut päättyvät vasta myöhemmin.

Yt-neuvotteluiden taustalla on Postin mukaan esimerkiksi digitalisaatiosta johtuva raju rakennemuutos.

Postin jakelumäärä on laskenut voimakkaasti, ja Postin toimia sopeutetaan. Viime vuonna kirjeiden ja muun jakelun määrä väheni yli sadalla miljoonalla.

Postin liikevaihto väheni vuonna 2015 noin 75 miljoonaa euroa. Tänä vuonna menetyksen arvioidaan olevan samaa luokkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat