Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun junat eivät kulje, työmatkalaiset siirtyvät autokyyteihin

Karjaalaisia on jo muuttanut parempien liikenneyhteyksien varrelle. Mäntsälässä haaveillaan pikavuoropysäkistä ja toimivasta liityntäliikenteestä.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Karjaalainen Jonna Sahala ei voi jatkossa käyttää työmatkoillaan junaa entiseen tapaan.
Karjaalainen Jonna Sahala ei voi jatkossa käyttää työmatkoillaan junaa entiseen tapaan. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Pendelöijä on usein perheellinen

 Pääkaupunkiseudulla käy töissä yli 120 000 alueen ulkopuolella asuvaa.

 Vuonna 2010 yhteensä 758 000 henkilöä eli noin kolmasosa työllisistä kävi töissä oman asuinkuntansa ulkopuolella.

 Mäntsälästä pendelöi lähes 6 000 ihmistä ja Raaseporista 3 000 ihmistä.

 Valtaosa osa pendelöijistä on lapsiperheellisiä.

 Pendelöivien työllisten keskimääräiset tulot ovat 18 prosenttia suuremmat kuin omassa asuinkunnassa työssä käyvien tulot.

Helsingissä töissä käyvät karjaalaiset odottavat pelolla kuun loppua. Kun VR:n uudet aikataulut tulevat voimaan 27. maaliskuuta, aamun ensimmäinen juna lähtee Karjaalta lähes tunnin aiempaa myöhemmin. Viimeinen juna takaisin lähtee Helsingistä jo puoli yhdeksältä illalla.

Jonna Sahala muutti Karjaalle kahdeksan vuotta sitten julkisten yhteyksien houkuttelemana.

”Tämä on nyt kolmas kerta, kun yhteyksiä heikennetään, ja aina aikataulut ovat menneet haasteellisimmiksi. Nyt en ole uskaltanut miettiä, miten tähän pystyy sopeutumaan”, Finlands Svenska Scouter -partioliitossa työskentelevä Sahala sanoo.

Helsingissä työssä käyvien karjaalaisten vaihtoehdot ovat vähissä. Sahala kertoo lisäävänsä auton käyttöä.

Muutamat karjaalaiset ovat muuttaneet tai ovat muuttamassa paikkakunnalta parempien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Eräs pariskunta osti Helsingistä kakkosasunnon.

Karjaa on nykyään osa Raaseporia. Kaupunginjohtaja Tom Simola on syystäkin turhautunut. Kaupunki on neuvotellut liikenne- ja viestintäministeriön ja VR.n kanssa aikatauluista, mutta tähän asti tuloksetta.

”Nyt on tulossa huomattava heikennys, ja Y-junan lakkauttaminen kertaheitolla on käsittämätöntä. Jatkossa meillä on rata, jota pitkin ei pääse kotiin työvuoron jälkeen”, Simola sanoo.

Y-junan päätepysäkki on vastaisuudessa Siuntiossa.

VR:n suunnittelujohtaja Antti Tuominen muistuttaa, että Karjaan tilanteeseen vaikuttavat niin ministeriön määrärahojen pienentäminen kuin Turku–Helsinki-välin kova kilpailutilanne. Ministeriön määrärahat supistuivat, joten se ei enää osta Y-junaliikennettä VR:ltä.

Parin viikon kuluttua voimaan tulevat aikataulut on jo lyöty lukkoon. Liikenne- ja viestintäministeriön ostaman Y-junan lopettamisen lisäksi myös VR:n kaukojunien aikatauluihin on tulossa muutoksia.

”Tarkastelemme tilannetta. Mikään ei ole kiveen kirjoitettu ikuisesti”, Tuominen toteaa.

Karjaalta kyytiin nousevista kolme neljäsosaa käyttää kaukojunia. Käyttäjien huolena on, että jatkossa osa kaukojunista ei pysähdy Karjaalla.

VR on joutunut kovaan kilpailutilanteeseen linja-autoyritysten, kuten Onnibus.comin kanssa. VR kuitenkin vakuuttaa, että jatkossakin Karjaalla pysähtyvät kaikki kaukojunat uutta Helsingin ja Turun väliseen työmatkaliikenteeseen suunniteltua Turku–Express-junaa lukuun ottamatta.

Myös Mäntsälä on houkutellut keski- ja hyvätuloisia muuttajia, joiden työpaikat ovat pääkaupunkiseudulla. Muuttobuumi alkoi, kun Lahden-oikoradan rakentamisesta päätettiin 2000-luvun alussa.

Mäntsäläläinen Marjaana Tamminen on kulkenut Helsingissä töissä 12 vuoden ajan. Hän kertoo, että ennen ratayhteyttä linja-autoliikenne sujui mallikkaasti. Kun oikorata valmistui, suuri osa työmatkalaisista siirtyi juniin. Linja-autovuoroja vähennettiin merkittävästi, eivätkä Lahden-pikavuorot pysähdy Mäntsälässä. Nyt myös junavuorot ovat vähentyneet

”Aikataulutuksen takia olen joutunut käyttämään autoa usein. Junan ongelma on myös Mäntsälän aseman etäinen sijainti keskustasta ja heikot liityntäyhteydet”, Opetushallituksessa työskentelevät Tamminen kertoo.

VR:n suunnitteleman Z-lähijunan aamuvuoron lopettamisen mäntsäläläiset saivat estettyä, mutta huolta aiheuttaa yhä illan viimeisen Z-junavuoron lähtöaika. Jatkossa viimeinen juna lähtee jo kello kymmenen jälkeen.

Akseli Valmunen / HS
Marjaana Manninen on siirtynyt lähes täysin junan käyttäjästä omaan autoon.
Marjaana Manninen on siirtynyt lähes täysin junan käyttäjästä omaan autoon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat