Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhanen lähtee presidenttikisaan ja luopuu keskustan eduskuntaryhmän johdosta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen tavoittelee paikkaa puolueensa presidenttiehdokkaana ja todennäköisesti jättää eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävät.

Kotimaa
 
Laura Halminen Eeva Palojärvi
Sirpa Räihä / HS
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Kuva: Sirpa Räihä / HS

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen tavoittelee paikkaa puolueensa presidenttiehdokkaana. Asiasta kertoi ensimmäiseksi keskustan puoluelehti Suomenmaa verkkosivuillaan.

Lehden mukaan Vanhanen kertoi asiasta puolueen kansanedustajille torstaina iltapäivästä. Keskustan työvaliokunta päätti aiemmin kuluvalla viikolla ehdottaa puoluehallitukselle, että keskusta asettaisi presidenttiehdokkaansa puoluekokouksessa kesäkuussa.

Vanhanen sanoo, että puoluejohdosta häntä pyydettiin tavoittelemaan ehdokkuutta.

”Pyyntöjä tuli usealta taholta. Pakkohan sitä oli ryhtyä miettimään. Ja ymmärsin, että puoluejohto oli myös useita ihmisiä konsultoinut siitä, että ehdokkaan asettamisaikataulu olisi jo kesäkuussa.”

Vanhanen on osallistunut presidenttivaaleihin jo aiemminkin, vuonna 2006. Hän jäi tuolloin kolmanneksi.

”Sain silloin 561 000 ääntä. Siitä lähdetään. Ehkä gallupeissa lähden nyt noin prosentin tasolta alkuvaiheessa liikkeelle, mutta kaksi vuotta on presidenttivaaliin vielä aikaa. ”

”Minulla on tarkoitus hyvin paljon keskustella ihmisten kanssa ulkopolitiikasta. Ja keskityn lähimmät kaksi vuotta nimenomaan ulkopolitiikkaan.”

Vanhanen sanoo tavoittelevansa ehdokkuutta ”tosissaan ja vakavalla mielellä”. Presidentin virka on tavoite.

”Kyllä se on tavoite Tämä on erittäin vakava päätös. Ja tehty täysin riippumatta siitä, mitä istuva presidentti ( Sauli Niinistö) aikoo tehdä.”

”Istuva presidentti tekee päätöksensä (jatkokaudesta) omalla aikataulullaan. Hänen aikatauluunsa voi vaikuttaa kulloinenkin vallitseva kansainvälispoliittinen tilanne ja hänelle täytyy antaa työrauha.”

Vanhanen ennakoi, että puolueen presidenttiehdokkuutta tulee tavoittelemaan myös useampia ehdokkaita.

”Siksi ilmoitukseni mukaan lähdöstä esivaaliin jo nyt tein. Keskustassa on aina ollut useita ehdokkaita presidenttiehdokkaaksi.”

Vanhanen sanoo jättävänsä hyvin todennäköisesti myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävät ehdokkuuden vuoksi.

”Kyllä tarkoitus on keskittyä ulkopolitiikkaan ja siihen pitää varata aikaa”, Vanhanen sanoo.

Syytä, miksi keskustan halusi käynnistää presidenttipelin jo nyt, ei Vanhanen arvioi.

”Tätä pitää kysyä puolueen puolelta, puoluesihteeriltä. Viimeinen sääntömääräinen kokous ennen presidenttivaaleja on nyt kesäkuussa. Keskustassa puoluekokouksen koollekutsuminen on aina iso operaatio ja ymmärrän, että asia halutaan ratkaista jo nyt tässä sääntömääräisessä kokouksessa. ”

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk) ei ainakaan aio keskustan presidenttiehdokkuutta tavoitella.

”En. En sitä tavoittele. Ei minulla ole siihen paloa.”

Vanhasen ehdokkuutta Jäätteenmäki pitää hyvänä asiana, mutta tukijaksi ei hän suoralta kädeltä lähde.

”Vanhanen on nyt ensimmäinen, joka ehdokkaaksi ilmoittautui. Katsotaan, keitä muita lähtee mukaan. Ehdokas tietysti tarvitaan.”

Jäätteenmäki pitää presidenttikisaa kenelle tahansa ehdokkaalle haastavana, jos Niinistö haluaa tehtävässä jatkaa.

”Istuva presidentti on ehdokkaana aina erittäin vahva. Mutta presidenttivaaleja tulee myös vuoden 2018 vaalien jälkeen ”, Jäätteenmäki huomauttaa.

Vanhanen toimi Anneli Jäätteenmäen muodostamassa hallituksessa puolustusministerinä noin kaksi kuukautta keväällä ja kesällä 2003. Kun Jäätteenmäki joutui eroamaan, Vanhanen otti vastan pääministerin tehtävät.

Hän toimi kahden eri hallituksen pääministerinä kesäkuusta 2003 kesä

Jäätteenmäki ei kuitenkaan suoralta kädeltä ilmoittaudu Vanhasen tukijaksi.

”No, nyt täytyy tietysti odottaa, keitä muita tulee ehdokkaaksi”, hän kuuhun 2010. Kansanedustajana Vanhanen on toiminut vuodesta 1991 vuoteen 2010. Edellisellä vaalikaudella hän toimi Perheyritysten liiton toimitusjohtajana, mutta nousi takaisin eduskuntaan keväällä 2015.

Vanhanen julkaisi omakustanteena ulkopolitiikkaa käsittelevän kirjan alkuvuodesta. Teoksessa hän esittää huolensa Venäjän aikeista ja kannustaa Suomea tiiviimpään yhteistyöhön Ruotsin kanssa. HS:n toimittaja Unto Hämäläinen arvioi Vanhasen kirjan. Arvioon voit tutustua tästä linkistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat