Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukioihin lisää kokeiluja – OAJ huolissaan inhokkiaineiden kohtalosta

Koekaniineina ovat reaaliaineet ja yhteistyö yliopistojen kanssa

Kotimaa
 
Jari Lam / Lehtikuva
Lukioissa halutaan kokeilla valinnaisempaa tuntijakoa reaaliaineissa.
Lukioissa halutaan kokeilla valinnaisempaa tuntijakoa reaaliaineissa. Kuva: Jari Lam / Lehtikuva

Kokeilunhaluisilla lukioilla riittää nyt vaihtoehtoja, sillä reaaliaineiden valinnaisuuden lisäksi tarjolla on myös epämääräisemmältä kuulostava kehittämisverkosto, jossa on määrä edistää esimerkiksi yhteistyötä korkeakoulujen kanssa.

Tavoitteena on myös parantaa vuorovaikutusta ja laaja-alaista osaamista eli oppiainerajat ylittävää opiskelua.

Opetushallitus pani kokeiluluvat hakuun torstaina, ja verkoston toiminta alkaa jo tulevana syksynä. Mukaan pääsee 70–80 lukiota. Hakuaikaa on 21:nteen huhtikuuta asti.

Verkosto on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Uusi lukio – uskalla kokeilla -ohjelmaa.

Helmikuussa ministeriö pani jo hakuun luvat kokeilla tuntuvasti normaalia valinnaisempaa tuntijakoa lukion reaaliaineissa, kuten biologiassa ja historiassa.

Tuntijakokokeilun haku päättyy jo 8. huhtikuuta. Opetusneuvos Najat Ouakrim-Sovion mukaan ministeriöön on jo tullut runsaasti kyselyjä kokeilusta. Mukaan pääsee noin 50 lukiota, joita yhteensä on Suomessa noin 350.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on suhtautunut varauksellisesti tuntijakokokeiluun. ”Olisimme toivoneet, että mukaan olisi otettu muitakin kuin reaaliaineet”, sanoo erityisasiantuntija Olavi Arra.

OAJ on huolissaan myös siitä, miten pienissä lukioissa järjestetään niiden aineiden opetus, joita valitaan vain vähän. ”Verkkokurssin varaan jääminen asettaisi opiskelijat eriarvoiseen asemaan”, Arra sanoo.

Sen sijaan lukioita edustava Pro Lukio -yhdistys iloitsee, että kokeiluja on tulollaan.

”Lukiokoulutuksessa on nyt meneillään hyvä tekemisen henki. Usea samanaikainen toimenpide on virittämässä lukiokoulutusta vastaamaan vielä paremmin tulevaisuuden haasteisiin”, yhdistyksen puheenjohtaja Kyösti Värri sanoo tiedotteessa.

Lukiokoulutuksessa on Värrin mukaan parhaillaan hyvä vire. Lukiot viimeistelevät tänä keväänä opetussuunnitelmia, jotka otetaan käyttöön ensi elokuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat