Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esivalintakokeen laillisuus puntariin – ”tässä oikeusturva ei toteudu kaikkien kohdalla”

Rehtoreiden puheenjohtaja vetoaa väheneviin resursseihin.

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Uutta verkossa tehtävää esivalintakoetta käytetään sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan suomenkielisten ammattikorkeakoulututkintojen valinnassa.
Uutta verkossa tehtävää esivalintakoetta käytetään sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan suomenkielisten ammattikorkeakoulututkintojen valinnassa. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva
Fakta

Esivalintakoe käyttöön ensimmäistä kertaa

  Uutta verkossa tehtävää esivalintakoetta käytetään sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan suomenkielisten ammattikorkeakoulututkintojen valinnassa.

  Aiemmin alan hakijat karsittiin todistuspisteiden perusteella. Nyt kaikki saavat osallistua kokeeseen.

  Ammattikoulujen tutkinnonuudistuksen jälkeen hakijoiden arvosanojen vertailua ei nähty enää mahdolliseksi: viime elokuusta alkaen päättötodistuksessa on vain tutkinnon osien kokonaisarvosanat.

  Koe mittaa hakijoiden opiskeluvalmiuksia. Vastattavaksi tulee suomen kielen, englannin kielen ja matematiikan koetehtäviä sekä ennakkomateriaaliin perustuva tehtäväosio.

  Koe järjestetään 3. toukokuuta. Korkeakoulujen kevään yhteishaku on 16. maaliskuuta–6. huhtikuuta.

Uuden ammattikorkeakouluissa käyttöön otettavan esivalintakokeen luotettavuus huolestuttaa alan toimijoita.

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alojen hakijoille räätälöity sähköinen koe tehdään etänä vaikka kotisohvalta. Huolena on, ettei käytännössä voida varmistaa, kuka kokeen on tosi asiassa tehnyt – hakija itse vai hyvä ystävä, kenties alalla oleva omainen.

Kokeen puolustajat korostavat, että kaikki lähtevät nyt samalta viivalta, kun karsintaa ei enää tehdä todistuspisteiden perusteella.

Kriitikoiden mukaan näin ei ole, vaan kukin hakija voi käyttää apuvoimia esivalintakokeen suorittamiseksi. Toinen ongelma liittyy siihen, että osa hakijoista voi tehdä kokeen rauhassa kotona. Ne, joilla ei ole asianmukaisia nettiyhteyksiä tai edes konetta, joutuvat tekemään kokeen kirjastossa tai muussa paikassa.

Tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä koulutukseen eivät täyty, joten koe on perustuslain vastainen, osa arvelee.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta näkee isoimpana ongelmana luotettavuuden.

”Koetilanne on kontrolloimaton. Oppilaitoksilla ei ole mahdollisuutta valvoa, kuka konetta käyttää. Väärinkäytöksiä tuskin tulee paljon, mutta mahdollisuus siihen on.”

Perustuslaki turvaa oikeusturvan kaikille.

”Tässä oikeusturva ei toteudu kaikkien kohdalla. Lisäksi menettely on kyseenalainen hyvän hallinnon kannalta”, Mäenpää toteaa.

Pääsykokeisiin esimerkiksi taidealoilla ja arkkitehtuurissa on jo aiemmin sisältynyt ennakkotehtäviä, joiden tekijää oppilaitos ei voi täysin varmistaa.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arenen puheenjohtaja Tapio Varmola Seinäjoen ammattikorkeakoulusta myöntää, että tässä mittakaavassa esivalintakoetta ei ole toteutettu aiemmin.

”Resurssinäkökohta oli esillä, kun kokeen järjestämistä pohdittiin. Ammattikorkeakoulujen budjetista on kadonnut neljän vuoden aikana 20 prosenttia, joten näitä joudutaan miettimään”, Varmola sanoo.

Varmolan mukaan väärinkäytösten riski ei ole merkittävä.

”Toisen vaiheen pääsykoe ratkaisee lopullisen sisäänpääsyn”, hän muistuttaa.

Esivalintakokeessa karsiutuu kuitenkin iso osa hakijoista. Pääsykokeeseen kutsutaan vähintään kaksinkertainen määrä pyrkijöitä paikkoihin nähden.

Uusi koe koskettaa yli 10 000 hakijaa. He tavoittelevat pariatuhatta opiskelupaikkaa.

”Koetta tullaan seuraamaan hyvin tarkkaan ja olemme valmiita tekemään korjauksia, kunhan saamme ensimmäisen vuoden kokemukset”, Varmola lupaa.

Mäenpää korostaa, että hakijoiden oikeusturvan kannalta valintatilannetta ei voi toteuttaa kokeilun merkeissä.

”Ihmisten oikeusturva pitää varmistaa alusta pitäen.”

Mäenpää pitää sähköistä koetta sinänsä järkevänä ideana.

”Se on moderni menetelmä ja oppilaitosten on järkevää pyrkiä tehokkuuteen. Kontrolloitavuuden takia on ehkä kuitenkin pakko mennä valvottuun ympäristöön”, Mäenpää ennakoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat