Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähenevät junavuorot vievät työmatkalaiset pinteeseen – ”jatkossa meillä on rata, jota pitkin ei pääse kotiin työvuoron jälkeen”

Karjaalla jo muutamia poismuuttajia

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Karjaalainen Jonna Sahala joutuu jatkossa turvautumaan työmatkoilla yhä useammin autoon.
Karjaalainen Jonna Sahala joutuu jatkossa turvautumaan työmatkoilla yhä useammin autoon. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Pendelöijä on perheellinen ja keskimääräistä parempituloinen

★Pääkaupunkiseudulla käy töissä yli 120 000 alueen ulkopuolella asuvaa.

 Vuonna 2010 yhteensä 758 000 henkilöä eli noin kolmasosa työllisistä kävi töissä oman asuinkuntansa ulkopuolella.

 Mäntsälästä pendelöi lähes 6000 ihmistä ja Raaseporista 3000 ihmistä.

 Valtaosa osa pendelöijistä on lapsiperheellisiä

 Pendelöivien työllisten keskimääräiset tulot ovat 18 prosenttia suuremmat kuin asuinkunnassaan työssä käyvien tulot.

Helsingissä töissä käyvät karjaalaiset odottavat pelolla kuun loppua. Kun VR:n uudet aikataulut astuvat 27. päivä maaliskuuta voimaan, aamun ensimmäinen juna lähtee Karjaalta lähes tunnin aiempaa myöhemmin. Viimeinen juna takaisin lähtee Helsingistä jo puoli yhdeksältä illalla.

Jonna Sahala muutti Karjaalle kahdeksan vuotta sitten julkisten yhteyksien houkuttelemana.

”Olen tällainen junan Karjaalle tuoma. Tämä on nyt kolmas kerta, kun yhteyksiä heikennetään, ja aina aikataulut ovat menneet haasteellisimmiksi. Nyt en ole oikein uskaltanut miettiä, miten tähän pystyy sopeutumaan”, Finlands Svenska Scouter -partioliitossa työskentelevä Sahala sanoo.

Helsingissä työssä käyvien karjaalaisten vaihtoehdot ovat vähissä. Sahala kertoo lisäävänsä auton käyttöä. Muutamat karjaalaiset ovat muuttaneet tai ovat muuttamassa paikkakunnalta parempien joukkoliikenneyhteyksien päähän. Eräs pariskunta osti Helsingistä kakkosasunnon.

Karjaa on nykyään osa Raaseporia. Kaupunginjohtaja Tom Simola on syystäkin turhautunut. Kaupunki on käynyt neuvotteluita ministeriön ja VR.n kanssa aikatauluista, mutta tähän asti tuloksetta.

”Nyt on tulossa huomattava heikennys, ja y-junan lakkauttaminen kertaheitolla on käsittämätöntä. Vuoroja olisi voinut vähentää aluksi vaikka viikonlopuista ja päiväsaikaan. Jatkossa meillä on rata, jota pitkin ei pääse kotiin työvuoron jälkeen”, Simola sanoo.

Y-junan päätepysäkki on vastaisuudessa Siuntiossa.

Suunnittelujohtaja Antti Tuominen VR:ltä muistuttaa, että Karjaan tilanteeseen vaikuttavat niin ministeriön määrärahojen pienentäminen kuin Turku-Helsinki-välin kova kilpailutilanne. Liikenneministeriön määrärahat supistuivat, joten se ei enää osta y-junaliikennettä VR:ltä.

VR:ltä löytyy ymmärrystä työmatkalaisten pinteeseen.

”Aamun ensimmäiset ja illan viimeiset vuorot ovat vähän käytettyjä vuoroja, mutta niille, jotka vuoroja käyttävät, ne ovat tärkeitä, sillä silloin on vähän korvaavia vaihtoehtoja”; Tuominen sanoo.

Parin viikon kuluttua voimaan astuvat aikataulut on lyöty lukkoon. Liikenne- ja viestintäministeriön ostaman Y-junan lopettamisen lisäksi myös VR:n kaukojunien aikatauluihin on tulossa muutoksia.

”Me tarkastelemme tilannetta. Mikään ei ole kiveen kirjoitettu ikuisesti”, Tuominen toteaa jatkosta.

Karjaalla nousevista matkustajista kolme neljäsosaa käyttää kaukojunia. Käyttäjien huolena on, että jatkossa osa kaukojunista ei pysähdy Karjaalla. VR on joutunut kovaan kilpailutilanteeseen linja-autoyritysten kuten Onnibus.comin kanssa. VR kuitenkin vakuuttaa, että jatkossakin Karjaalla pysähtyvät kaikki kaukojunat uutta Helsingin ja Turun väliseen työmatkaliikenteeseen suunniteltua Turku-Express-junaa lukuun ottamatta.

”Liikenneväli on yksi Suomen suosituimpia, ja siinä on huikea kilpailu. Bussiliikenteellä on 70 vuoroparia päivässä. Meidän tavoitteenamme on nopeuttaa matka-aikoja ja laskea kustannuksia”, Antti Tuominen sanoo.

Junavuorojen väheneminen ei koske ainoastaan karjaalaisia vaan tuhansia länsiuusimaalaisia. Suunnitelmat Turun ja Helsingin välille rakennettavasta tunnin junasta nostavat lisähuolia. Jos uusi rata rakennetaan, kaukojunat siirtyvät kokonaan sille.

”Alueen kiinnostavuus asuinpaikkana heikkenee dramaattisesti. Olemmekin nyt tekemässä omaa selvitystä radan vaikutuksista, sillä Liikenneviraston myönteinen raportti oli voimakkaan poliittisen lobbauksen tulos. Puolentoista miljardin euron investoinnin vaikutukset ovat matka-aikaan on vartin verran”, Tom Simola sanoo.

Länsi-Uudenmaan tapaan myös Mäntsälä on houkutellut paljon keski- ja hyvätuloisia muuttajia, joilla on työpaikat pääkaupunkiseudulla. Muuttobuumi alkoi kun Lahden-oikoradan rakentamisesta päätettiin 2000-luvun alussa.

Akseli Valmunen / HS
Mäntsäläläinen Marjaana Manninen käyttää yhä useammin omaa autoa työmatkoillaan.
Mäntsäläläinen Marjaana Manninen käyttää yhä useammin omaa autoa työmatkoillaan.

Mäntsäläläinen Marjaana Manninen on kulkenut Helsingissä töissä 12 vuoden ajan. Hän kertoo, että ennen ratayhteyttä linja-autoliikenne sujui mallikkaasti.

Kun oikorata valmistui, suuri osa työmatkalaisista siirtyi junaan. Näin linja-autovuoroja vähennettiin merkittävästi eivätkä Lahden-pikavuorot pysähdy Mäntsälässä. Nyt myös junavuorot ovat vähentyneet

”Aikataulutuksen takia olen joutunut käyttämään autoa usein. Junan ongelma on myös Mäntsälän aseman etäinen sijainti keskustasta ja heikot liityntäyhteydet”, Opetushallituksessa työskentelevät Manninen kertoo.

VR oli suunnittelemassa z-lähijunan aamuvuoron lopettamista. Sen mäntsäläläiset saivat torpattua, mutta kaupungissa on huoli illan viimeisen z-junavuoron lähtöajasta. Jatkossa viimeinen juna lähtee jo iltakymmenen jälkeen.

Suuremmat ongelmat johtuvat kuitenkin juuri liityntäyhteyksien puutteessa. Ihmiset eivät pääse helposti juna-asemalle, ja vuosien varrella jo kaksi liityntäyhteyskokeilua on kuivunut kokoon. Kaupunki viritteleekin keskustelua mahdollisesta matkakeskuksesta rautatieasemalle.

”Meidän pitäisi saada suunniteltua paremmin linja-autojen ja rataliikenteen yhteistyö. Liityntäyhteyksille pitäisi antaa aikaa, sillä liikennekulttuuri ei muutu yhdessä yössä”, myöntää kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anna Helin (kok).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat