Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pam lähti mukaan neuvotteluihin kilpailukykysopimuksesta – HS kertoo, mitä tapahtuu seuraavaksi

Kilpailukykysopimus liikahti torstaina liikkeelle Suomen suurimman liiton Pamin ja työnantajien EK:n kyllä-päätöksillä.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Pamin kokous venyi torstaina kuusituntiseksi. Puheenjohtaja Ann Selin kertoi kokouksen jälkeen, että liitto ei halunnut asettua esteeksi sille, että muut pääsevät neuvottelemaan.
Pamin kokous venyi torstaina kuusituntiseksi. Puheenjohtaja Ann Selin kertoi kokouksen jälkeen, että liitto ei halunnut asettua esteeksi sille, että muut pääsevät neuvottelemaan. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Jättisopimus talouden piristämiseksi

 Kilpailukykysopimuksella parannetaan yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä palkansaajien etuja.

 Toiveena on, että työpaikkoja syntyisi lisää ja näin julkiset menot vähenisivät sekä verot lisääntyisivät.

 Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse 2017.

 Sosiaaliturvamaksuja siirretään merkittävästi työnantajilta palkansaajille.

 Työaikaa pidennetään 24 tunnilla.

 Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia 2017–2019.

Lähes vuoden valmisteltu yhteiskuntasopimus eli nykyiseltä nimeltään kilpailukykysopimus liikahti kunnolla liikkeelle torstaina.

Ensimmäinen este sopimukselta poistui päivällä, kun palvelualoja edustavan Pamin hallitus päätti yli kuusi tuntia kestäneessä kokouksessa, että Pamin liitot lähtevät neuvottelemaan sopimuksen pohjalta omista työehtosopimuksistaan. Liitto asetti joukon työnantajaliitoille hankalia ehtoja.

Pam pyörsi näin 4. maaliskuuta tekemänsä päätöksen. Silloin ei-äänet voittivat 11–5. Nyt kyllä-äänet voittivat 11–5.

Ilman Pamin myönteistä päätöstä kilpailukykysopimus olisi todennäköisesti kaatunut, sillä Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaati Pamin 230 000 jäsentä mukaan sopimukseen. Illalla EK:n hallitus äänestyksen jälkeen ilmoitti hyväksyneensä kilpailukykysopimuksen ja suosittelevansa liitoilleen, että ne lähtevät neuvottelemaan sopimuksen pohjalta.

Nielemättä EK ei Pamin ehtoja hyväksynyt. EK ilmoitti, ettei Pamin toive omailmoituksen käyttöönotosta sairaspoissaoloissa kuulu sopimuksessa sovittuihin asioihin, eikä sopimusta voida avata. Tämä tuskin kuitenkaan kaataa ainakaan vielä neuvotteluja, sillä liitot – ei siis EK – lopulta päättävät, mistä ne neuvottelevat.

Pamin mukaantulon jälkeen neuvotteluissa mukana olevat liitot edustavat yhteensä yli 90 prosenttia palkansaajista. Kaikki toimihenkilöliitto STTK:n ja korkeasti koulutettujen Akavan liitot sekä merkittävä enemmistö SAK:n liitoista on jo hyväksynyt sopimuksen neuvottelujen lähtökohdaksi.

Valituksistaan huolimatta EK periaatteessa hyväksyi sen, että jopa kuljetusalaa edustava AKT jää sopimuksen ulkopuolelle.

Vaikka sopimuksen syntyminen näyttää nyt varmemmalta kuin koskaan, kilpailukykysopimuksen tiellä on vielä monta vaikeutta. HS käy läpi, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitkä ovat kevään neuvottelujen kipukohdat. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Tämä lyhyt video kertoo yksinkertaisesti, mistä paljon huomiota herättäneessä yhteiskuntasopimuksessa on kyse. Toimittaja: Tuomas Peltomäki, grafiikka: Boris Stefanov.

Miksi päätös oli Pamille vaikea?

Pamissa on paljon matalapalkkaisia työntekijöitä, jotka katsovat, ettei heidän työehtojaan voi heikentää tai sosiaaliturvamaksujaan korottaa. Pamissa on paljon osa-aikaisia, joiden työajan pidentäminen on hankalaa, koska he eivät nytkään tee täyttä työviikkoa.

Mitä Pamin ja EK:n päätökset merkitsevät?

Pam lähtee nyt EK:n työnantajaliittojen kanssa neuvottelemaan työmarkkinoiden keskusjärjestöjen sopiman kilpailukykysopimuksen mukaisesti omista työehdoistaan helmikuun lopussa. Neuvottelut pitää saada päätökseen 31. toukokuuta. Lopullisesti sopimus hyväksytään, kun työmarkkinoiden keskusjärjestöt päättävät 1. kesäkuuta, onko sopimuksessa tarpeeksi palkansaajia mukana ja ovatko hallituksen vastaantulot esimerkiksi veroalessa riittäviä.

Hyväksyikö Pam kilpailukykysopimuksen?

Ei, vaan ainoastaan sen, että liitto neuvottelee tietyin ehdoin sopimuksessa mainittuja kohtia omaan sopimukseensa. Se voi periaatteessa lopettaa neuvottelut kesken tai päätyä siihen, ettei neuvottelutulosta syntynyt.

Voivatko Pamin ehdot kaataa sopimuksen?

Voivat, jos niistä ei päästä sopuun.

Vaikein ehto työnantajille on todennäköisesti vaatimus, että työnantajat lähtevät aidosti neuvottelemaan osa-aikaisten aseman turvaamisesta, kun työaikoja pidennetään. Tämä tarkoittaa, että osa-aikaiset olisivat erilaisessa asemassa kuin muut, kun neuvotellaan työajan pidennyksestä.

Työnantajat tuskin pitävät myöskään ajatuksesta, että lyhyissä sairauslomissa otettaisiin käyttöön omailmoitus, koska aihe ei ole osa kilpailukykysopimusta.

Helpompi on ehkä hyväksyä vaatimus, jonka mukaan Pam haluaa selvyyden niin sanotusta selviytymislausekkeesta siten, ettei siitä tule palkanalennusautomaattia. Kaikki muutkin liitot haluavat saman selvyyden. Selviytymislauseke määrittelee, millä ehdoin työehtoja voidaan muuttaa, jos yhtiö joutuu vaikeuksiin ja työntekijöitä uhkaa irtisanominen.

Mistä neuvotteluissa sovitaan?

Ensinnäkin siitä, millä tavalla milläkin alalla työaika pitenee keskimäärin 24 tuntia vuodessa. Toinen iso kokonaisuus on se, miten työpaikoilla voidaan sopia työehdoista. Tässä osassa vaikeinta on sopia selviytymislausekkeesta.

Mikä neuvotteluissa tulee olemaan hankalinta?

Työajan pidentäminen. Palkansaajat olisivat valmiimpia lisäämään päivittäistä työaikaa, kun taas työnantaja haluaa kokonaisia työpäiviä lisää. Osa-aikaisten työtä on vaikea pidentää, koska heillä ei ole nytkään tarjolla riittävästi työtä. Osa-aikaisten palkka lasketaan usein erilaisilla kuukausipalkan jakajilla. Jos jakajaa nostetaan, tuntipalkka laskee, mikä olisi kilpailukykysopimuksen vastaista. Sopimuksen mukaan työaikaa lisätään ansiotasoa muuttamatta.

Kuinka kattava sopimuksen pitäisi olla?

Keskitetyissä sopimuksissa pitäisi olla mukana mahdollisimman paljon palkansaajia kahdesta syystä. Ensinnäkin sopimuksen haviteltu kansantaloudellinen vaikutus jää pieneksi, elleivät mukana ole jokseenkin kaikki. Lisäksi ay-liikkeelle on hankalaa, jos toiset työntekijät uhrautuvat kaikkien puolesta, mutta osa yrittää saada paremmat edut.

Mitkä liitot ovat jäämässä ulkopuolelle?

Ei-ryhmäläisiä ovat perinteiset ei-linjan kannattajat eli AKT (noin 50 000 jäsentä), Rakennusliitto (noin 84 000 jäsentä) ja Elintarviketyöntekijöiden liitto (noin 33 000 jäsentä) sekä muun muassa lentoemäntiä edustava SLKY (noin 1 600 jäsentä). Nämä neljä vastaavat noin seitsemää prosenttia palkansaajista.

Miksi jotkut liitot voivat jäädä pois?

Yli 230 000 jäsenen Pam edustaa niin suurta osuutta palkansaajista, että sen poisjäänti olisi vaikeaa. Rakennusliiton puolestaan on vaikea pidentää työaikaa, koska siellä jo nyt tehdään usein lain enimmäismäärän verran työtä. SLKY teki vasta sopimuksen, jossa oli kilpailukykysopimuksen piirteitä. Elintarvikeala yleensä jää pois keskitetyistä sopimuksista, mutta solmii usein hyvin samanlaisen sopimuksen. Suurin ongelma on kuljetusalaa edustava AKT, mutta ennakkoarvioiden mukaan se tuskin lähtee kovin helposti esittämään kovia vaatimuksia tai lakkoilemaan, jos lähes kaikki muut ovat mukana yhteisessä sopimuksessa.

Saavatko nämä liitot paremmat sopimukset?

Eivät välttämättä. Jos sopimus syntyy, kaikkien palkansaajien työnantajamaksut nousevat. Myös paikalliseen sopimiseen tulevat lakipykälät koskisivat kaikkia. Työnantaja tulee varmasti esittämään myös työajan pidennystä, mutta ei välttämättä juuri 24 tuntia vuodessa.

Vaikka liitot pääsisivät sopuun, voiko sopimus silti kaatua?

Voi, jos matkan varrella sopimuksesta putoaa liittoja ja jos hallitus ei toteuta omia lupauksiin. Osapuolet odottavat, että hallitus toteuttaa lupaamansa miljardin euron veroalen.

Hallitusohjelman mukaan kilpailukykysopimuksen ja palkkaratkaisujen pitää vahvistaa julkista taloutta puoli prosenttia kokonaistuotantoon nähden kun mukaan otetaan vielä aiottu miljoonan euron veroalennus.

Sopimus on nyt kaukana tästä kriteeristä. Hallitus on sanonut, että se päättää veroalesta sitten, kun se näkee, kuinka kattava sopimus on. Keskeistä on se, kuinka paljon paikallinen sopimisen säännöt väljentyvät neuvottelujen aikana. Hallitus uskoo paikallisen sopimisen parantavan työllisyyttä ja sitä kautta helpottavan julkista taloutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat