Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi irakilaismiehelle ehdollista sotarikoksesta – roikotti päätä Facebook-kuvassa

Syyttäjä vaati irtonaisen pään kanssa valokuvassa esiintyneelle kahden vuoden vankeusrangaistusta.

Kotimaa
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Irakista syksyllä Suomeen tullut syytetty peitti kasvonsa Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella perjantaina.
Irakista syksyllä Suomeen tullut syytetty peitti kasvonsa Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella perjantaina. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Tampere. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi perjantaina tuomionsa harvinaisessa sotarikosoikeudenkäynnissä.

Oikeus tuomitsi nuoren irakilaismiehen vuoden ja neljän kuukauden mittaiseen tuomioon sotarikoksesta. Tuomio on ehdollinen, joten mies vapautui samalla hetkellä vankeudesta. Hänet passitettiin vastaanottokeskukseen Tampereella poliisiaseman kautta.

Hän ehti olla vangittuna yli neljä kuukautta.

Irakilaismies sai sotarikossyytteen siitä, että hän oli otattanut itsestään valokuvia, joissa yhdessä roikotti kädessään vihollissotilaan irtonaista päätä ja toisessa piti jalkaansa maassa olevan saman irtopään päällä. Kuvat hän oli pannut julkiseen Facebook-profiiliinsa kaikkien käyttäjien nähtäväksi.

Uhri oli täysin tunnistettavissa, ja syytteen mukaan hänen henkilöytensä oli kuvan julkaisun jälkeen kerrottu.

Suomessa ei ole vastaavaa syytettä koskaan käsitelty.

Mies taisteli Isisiä vastaan Irakin armeijan yhteydessä toimivissa puolisotilaallisissa joukoissa. Tilanne liittyi Irakin armeijan ja Isis-joukkojen taisteluihin Tikritissä alkuvuonna 2015.

Oikeus katsoi, että kuvien julkaisulla mies halvensi ja loukkasi vihollissotilaan kunniaa. Ratkaisu perustui Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännön artiklaan sotarikoksiksi määritellyistä teoista, jotka liittyvät kuolleiden vihollissotilaiden ruumiiden häpäisyyn.

Sillä oli merkitystä, että miehen Facebook-profiili oli julkinen, joten kuka tahansa saattoi nähdä kuvat.

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen korosti, että myös kuolleen miehen kunniaa voi näin loukata. Motiiviksi Hämäläinen näki sen, että kuvalla haluttiin välittää viesti vihollispuolelle. Tosin hän piti tekoa myös stressaavassa, taisteluun liittyvässä tilanteessa tehtynä ylilyöntinä, jossa kuva tuli ladattua nettiin, mistä sitä ei saa enää pois.

”Tämä on ylilyönti, mutta silti sotarikos. Lievästä sotarikoksesta ei ole kyse”, Hämäläinen sanoi.

Hän oli tuomioon tyytyväinen.

Miehen puolustuksen mukaan piti paikkansa, että mies otatti kuvat ja julkaisi ne, mutta sotarikoksen tunnusmerkit eivät teossa täyttyneet. Se edellyttäisi vakavaa loukkausta, joten korkeintaan kyse on lievästä sotarikoksesta, puolustus katsoi. Oikeus sen sijaan totesi, että nimenomaan kyse ei ollut vähäisestä teosta.

Oikeudessa mies itse kertoi olleensa vartiossa, kun ryhmä taistelijoita palasi tukikohtaan pää autossa mukanaan. Nämä kertoivat pään kuuluneen Isis-taistelijalle, joka oli vastikään räjäyttänyt itsensä, jolloin myös pää oli irronnut. Useat ihmiset kuolivat räjähdyksessä, kerrottiin. Syyttäjäkään ei väittänyt, että syytetty olisi itse ollut mukana tappamisessa tai pään irrottamisessa. Kuvista ei voi päätellä, millä mekanismilla pää on irronnut.

Mies otatti kuvat ja kertoi oikeudessa, että niiden julkaisun tarkoitus oli lohduttaa uhrien lähiomaisia. Hän saapui oikeuteen täysin kasvojaan peittelemättä, Koraani käsissään.

Oikeus totesi myös, että jos vihollispuoli syyllistyy samanlaisiin tekoihin, se ei tee yhtään oikeutetummaksi syyllistyä siihen itse. Kyse on silti sotarikoksesta.

Mies tuli Suomeen pakolaisena syksyllä. Syyttäjä vaatii kahden vuoden rangaistusta. Sotarikoksen rangaistusasteikko on vuodesta elinkautiseen.

Oikeudessa kuultiin asiantuntijatodistajana tutkijaupseeri Antti Parosta maanpuolustuskorkeakoulusta. Hän sanoi muun muassa, ettei Suomen armeija hyväksyisi missään tapauksessa tällaista toimintaa. Hän piti menettelyä psykologisena viestin lähettämisenä vastapuolelle ja totesi myös, että historiassa itsensä ikuistaminen kuolleen vihollisen vieressä ei ole mitenkään tavatonta.

Hämäläinen syyttää ensi viikolla toisessa samankaltaisessa sotarikostapauksessa toista irakilaismiestä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Jukka Harju / HS
Irakilaismies saapui oikeudenkäyntiin Tampereella perjantaiaamuna.
Irakilaismies saapui oikeudenkäyntiin Tampereella perjantaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat