Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimekesäinen vesitaso-onnettomuus Kuopiossa paljasti suuren puutteen ilmailun valvonnassa

Trafi oli hyväksynyt onnettomuusyhtiön toimintakäsikirjan, vaikka siinä ei käsitelty lainkaan vesilentämistä.

Kotimaa
 
Vesitason lentäjä selvisi säikähdyksellä
Vesitason lentäjä selvisi säikähdyksellä
Fakta

Vesilentokoneen onnettomuus Kuopiossa

 Vesitasolentokoneen lentoonlähtö epäonnistui yleisölennätystapahtumassa Kuopion satamassa heinäkuussa 2015.

 Kone kallistui niin, että oikea kelluke ja siipi osuivat veteen. Kone sukelsi nokka edellä tuulilasia myöten ja vauhti pysähtyi. Hitaan nopeuden takia kone ei kääntynyt ympäri eikä alkanut upota, vaan nousi takaisin kellukkeiden varaan.

 Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan onnettomuuden välitön syy oli ohjaajan virhe, kun tämä päätti lähteä lentoon kovaan sivutuuleen. Ohjaajalla oli vähän kokemusta vesilentämisestä, eikä hän saanut yhtiöltä riittävästi tukea päättäessään lentoonlähdöstä.

 Koneessa oli ohjaajan lisäksi matkustajana kaksi aikuista ja kaksi lasta. Kukaan ei loukkaantunut. Kone vaurioitui pahoin.

Kuopiossa viime kesänä tapahtunut vesitasolentokoneen onnettomuus paljasti merkittävän puutteen ilmailun viranomaisvalvonnassa.

Onnettomuustutkinnassa kävi ilmi, että lentokoneen omistajayhtiön lentotoiminnan käsikirja ei ollut asianmukainen. Huomattavista puutteista huolimatta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi oli hyväksynyt käsikirjan.

Heinäkuussa tapahtuneessa onnettomuudessa vesitasokoneen lentoonlähtö epäonnistui. Kukaan ei loukkaantunut, mutta kone vaurioitui pahoin.

Kaupallisen lentotoiminnan harjoittajalta vaaditaan toimintakäsikirjaa, jonka pitää kuvata lentotoiminnan erityispiirteitä.

Kuopion tapauksessa toimintakäsikirjassa käsiteltiin muun muassa hiekkamyrskyssä lentämistä ja hyvin korkealla lentämistä, mihin yhtiön koneilla ei edes pääse. Sen sijaan vesilentotoiminnasta käsikirjassa on vain vähän. Trafi oli hyväksynyt toimintakäsikirjan.

”Ilmailu on yksi turvallisuuskriittisiä aloja, missä on hyvin yksityiskohtaista sääntelyä ja tiukkaa valvontaa. Näyttää siltä, että valvonta ei toimi kunnolla, vaan viranomainen hyväksyy sellaisia toimintakäsikirjoja, jotka eivät täytä vaatimuksia”, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

”Meillä on sellainen käsitys, että kyse ei ole yksittäistapauksesta. Jos on tiukkaa valvontaa ja jos se ei olekaan kunnossa, luodaan aivan turhaa turvallisuudentunnetta.”

Nurmen mukaan vastuu turvallisuudesta on ensisijaisesti toiminnanharjoittajalla, mutta tiukasti säädellyillä ja valvotuilla aloilla myös viranomaisella on rooli turvallisuuden varmistamisessa.

”Toiminnanharjoittajan pitää voida luottaa viranomaistoimintaan”, Nurmi sanoo.

Kuopion tapauksessa onnettomuus johtui ohjaajan virheestä. Nurmi kuitenkin huomauttaa, että asianmukaisesti hoidettu toimintakäsikirja vaikuttaa taustalla. Sen myötä ohjaajalla on paremmat eväät lentää turvallisesti.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan viranomaisten ja lentoyhtiön puutteellinen toiminta loivat edellytykset onnettomuudelle.

Onnettomuustutkintakeskus suosittelee, että Trafin täytyy pitää toimintakäsikirjan yhtenä hyväksymisen ehtona sitä, että asiakirjojen sisältö vastaa yhtiön toimintaa ja sen erityispiirteitä. Siten se auttaa turvallisuudessa kuten on tarkoituskin.

”On lohdutonta, että näin itsestäänselvä asia täytyy sanoa suosituksessa”, Nurmi sanoo.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin yleisilmailun koordinaattori Jani Hottola pitää Onnettomuustutkintakeskuksen syytöksiä liioiteltuina.

”Tämä on heidän näkemyksenä”, Hottola toteaa.

”Tätä onnettomuutta ei olisi estetty valvonnalla, vaikka olisimme olleet valvomassa paikan päällä. Lopulta turvallisuus syntyy kaikkien ilmailijoiden omassa toiminnassa.”

Hottolan mukaan Kuopion tapauksen käsikirjaan liittyvät puutteet huomioitiin jälkikäteen tehdyssä auditoinnissa.

”Trafi toimii valvontasuunnitelmamme mukaisesti. Tässä tapauksessa oli jo ennen onnettomuutta käyty keskusteluita operaattorin kanssa käsikirjojen kehittämisestä vesilentotoiminnan osalta. Onnettomuuden jälkeen tehdyssä valvontasuunnitelman mukaisessa auditoinnissa havaittiin puutteita, jonka perusteella Trafi asetti toimijan väliaikaiseen toimintakieltoon.”

Hottolan mukaan tapauksesta on otettu kuitenkin oppia. Ennen uuden vesilentokauden alkua suoritettavissa valvontasuunnitelman mukaisissa auditoinneissa varmistetaan, että vastaavia puutteita ei löydy muidenkaan toimijoiden käsikirjoista.

”Meidän käsitykseksemme mukaan Onnettomuustutkintakeskuksen suositus on relevantti, ja tulemme tulevassa valvonnassa kiinnittämään huomiota vesilentotoiminnan erityispiirteisiin. Toiminnan valvonnan painopistettä on pyritty viemään ensihyväksynnästä toiminnan alkamisen jälkeiseen valvontaan. Näin voidaan arvioida todellista toimintaa”, Hottola sanoo.

Jutun kuvituksena oleva arkistovideo on kuvattu viime vuonna.

Oikaisu 18. maaliskuuta klo 13.59: Onnettomuusyhtiön käsikirjassa käsiteltiin vesitasolentämistä, mutta liian suppeasti.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.
Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat