Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvonta petti Kuopion vesitasoturmassa kesällä

Trafi oli hyväksynyt lentoyhtiön toimintakäsikirjan, joka ei täyttänyt vaatimuksia.

Kotimaa
 
Fakta

Kuopion heinäkuinen onnettomuus

 Vesitasolentokoneen lentoonlähtö epäonnistui yleisölennätystapahtumassa Kuopion satamassa heinäkuussa 2015.

 Kone sukelsi veteen nokka edellä tuulilasia myöten. Se kuitenkin nousi takaisin kellukkeiden varaan.

 Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan onnettomuuden välitön syy oli ohjaajan virhe, kun tämä päätti lähteä lentoon kovaan sivutuuleen. Ohjaajalla oli vähän kokemusta vesilentämisestä eikä hän saanut yhtiöltä riittävästi tukea päättäessään lentoonlähdöstä.

 Koneessa oli ohjaajan lisäksi matkustajana kaksi aikuista ja kaksi lasta.

Kuopiossa viime kesänä tapahtunut vesitasolentokoneen onnettomuus paljasti merkittävän puutteen ilmailun viranomaisvalvonnassa.

Onnettomuustutkinta paljasti, että lentokoneen omistajayhtiön lentotoiminnan käsikirja ei ollut asianmukainen. Tästä huolimatta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi oli hyväksynyt käsikirjan.

Onnettomuudessa vesilentokoneen lentoonlähtö epäonnistui. Kukaan ei loukkaantunut turmassa.

Kaupallisen lentotoiminnan harjoittajalta vaaditaan toimintakäsikirja, jonka pitää kuvata lentotoiminnan erityispiirteitä.

Kuopion tapauksessa toimintakäsikirjassa käsiteltiin muun muassa hiekkamyrskyssä ja hyvin korkealla lentämistä, mutta vesilentotoiminnasta käsikirjassa oli mainintoja vain vähän.

”Meillä on sellainen käsitys, että kyse ei ole yksittäistapauksesta. Jos on tiukkaa valvontaa, ja jos se ei olekaan kunnossa, luodaan aivan turhaa turvallisuudentunnetta”, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Trafin yleisilmailun koordinaattori Jani Hottola pitää syytöksiä liioiteltuina.

”Trafi toimii valvontasuunnitelmamme mukaisesti. Tässä tapauksessa oli jo ennen onnettomuutta käyty keskusteluita operaattorin kanssa käsikirjojen kehittämisestä vesilentotoiminnan osalta. Onnettomuuden jälkeen tehdyssä valvontasuunnitelman mukaisessa auditoinnissa havaittiin puutteita, jonka perusteella Trafi asetti toimijan väliaikaiseen toimintakieltoon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat