Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grahn-Laasonen: Rahoitus on valtion keino ohjata yliopistoja

”En vihaa Helsingin yliopistoa. Tein ehdotuksen, että apteekkikorvauksen poisto olisi jaettu tasaisemmin eri yliopistojen kesken, mutta se ei mennyt läpi.”

Kotimaa
 
Miksi vetäydyt puheenjohtajien selän taakse, Sanni Grahn-Laasonen?
Miksi vetäydyt puheenjohtajien selän taakse, Sanni Grahn-Laasonen?
HTSV:n Studio Kulmapöydän vieraana on opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok). Lähetyksessä puhutaan tietenkin koulutussäästöistä. Kun leikkauksista on kysytty, Grahn-Laasonen on usein kääntänyt kysymykset pääministeri Sipilälle ja muille puheenjohtajille ja kutsunut säästöjä vastenmielisiksi. Lähetyksen juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) muistutti Studio Kulmapöydän suorassa lähetyksessä perjantaina, ettei valtio voi yksin määrätä yliopistojen rakenteista, kuten yksikköjen karsinnasta, vaan siihen tarvitaan myös yliopistoja, koska ne ovat autonomisia.

”En vihaa Helsingin yliopistoa. Olen itse valmistunut Helsingin yliopistosta ja kiitollinen siitä. Helsingin yliopisto on Suomen paras yliopisto tutkimustulosten perusteella, ja siksi siltä tehtävät leikkaukset ovat erityisen ikäviä”, ministeri vastasi kysymykseen, vihaako hän Helsingin yliopistoa.

Helsingin yliopistoon kohdistuu eniten leikkauksia juuri siksi, että nyt siltä päätettiin poistaa noin 30 miljoonan euron korvaus apteekkimaksuista, vaikka vuoden 2010 yliopistouudistuksessa se todettiin yliopiston autonomian mukaiseksi ja perusmäärärahoihin verrattavaksi osuudeksi.

”Tein budjettiriihessä ehdotuksen, että apteekkikorvauksen poisto olisi jaettu tasaisemmin eri yliopistojen kesken, mutta se ei mennyt läpi”, Grahn-Laasonen sanoi.

Grahn-Laasoselta on usein kysytty, miksi valtio ei määrätietoisemmin kerro, mitä pirstaleiselle korkeakoululaitokselle tulisi tehdä. Hän muistutti kuitenkin, että juuri sitä hän yritti kuulussa paimenkirjeessään korkeakoulujen johdolle viime syksynä panna alulle.

”Taustalla meillä on paljon selvityksiä esimerkiksi OECD:lta ja Suomen Akatemialta siitä, että verkko on liian hajanainen”, Grahn-Laasonen sanoi.

”Valtio ohjaa prosessia strategisella rahoituksella”, Grahn-Laasonen muotoili jatkotoimet.

Korkeakoulujen kanssa käydään tulosneuvottelut keväällä. Hänen mukaansa myös yliopistojen rahoitusmallia ollaan uudistamassa niin, että rahoituksen mittariksi tulee yhä enemmän myös toiminnan vaikuttavuus. Tutkintomäärien lisäksi merkitystä on yhä enemmän myös tutkimuksen laadulla.

”Vaadin myös yliopistoilta kunnianhimon tason nostoa ja uutta tapaa toimia, jotta lähestyisimme huippua”, Grahn-Laasonen sanoi.

Hän varoi lupaamasta koulutus- tai opintotukisäästöjen perumista, vaan muistutti, että menoleikkausten ohella vahvistetaan samalla kaikilla asteilla pedagogiikkaa ja yliopistoissa tutkimuksen laatua.

Selvitysmies Roope Uusitalon ehdotuksiin opintotuen uudistamisesta ministeri ei ottanut kantaa, mutta kertoi pitävänsä Uusitalon jatkoesitystä kaksiosaisesta lainasta mielenkiintoisena. ”Olen pyytänyt siitä nyt lisäselvityksiä esimerkiksi Kelasta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat