Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäteollisuus haluaa AKT:n mukaan kilpailukyky­sopimukseen

Metsäteollisuuden poisjäänti voisi jopa kaataa vientiteollisuuden takia tehdyn sopimuksen.

Kotimaa
 
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Tämä lyhyt video kertoo yksinkertaisesti, mistä paljon huomiota herättäneessä yhteiskuntasopimuksessa on kyse. Toimittaja: Tuomas Peltomäki, grafiikka: Boris Stefanov.

Metsäteollisuus ei ole vielä tehnyt päätöstä lähteekö se mukaan kilpailukykysopimukseen. Työnantajaliiton hallitus päättää asiasta lähiaikoina.

Kilpailukykysopimus liikahti merkittävästi eteenpäin torstaina, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen suurin ammattiliitto Pam hyväksyivät sopimuksen kevään liittojen välisten neuvottelujen pohjaksi.

”Hallinto päättää, onko meillä edellytyksiä lähteä mukaan neuvottelemaan liittokohtaisesti sopimuksesta”, sanoo Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen. Metsäteollisuuden hallituksen kokouksesta kertoi ensimmäisenä STT.

Pärssinen sanoo, että hallinnon pitää päättää asiasta, koska tilanne on uusi. Tällä hän tarkoittaa EK:n hallituksen torstaista äänestyspäätöstä, jossa EK:n hallitus päätti hyväksyä kilpailukykysopimuksen, vaikka kuljetusalaa edustava AKT ei ole siinä mukana. Maaseudun Tulevaisuus kertoi perjantaina, että Metsäteollisuus äänesti torstaina kilpailukykysopimusta vastaan.

Metsäteollisuus haluaisi AKT:n mukaan, koska se pelkää liiton yrittävän esimerkiksi lakoilla saada etuja, jos se neuvottelee seuraavista työehtoistaan liittojen välillä eikä ole mukana työrauhan takaavassa kilpailukykysopimuksessa.

”Meillä ei ole päätöksiä tällaisesta uudesta tilanteesta, jossa AKT ole mukana.”

Hän sanoo, että Metsäteollisuus olisi jo mukana muiden kanssa, jos AKT olisi hyväksynyt sopimuksen neuvottelujensa pohjaksi.

Metsäteollisuuden poisjäänti saattaisi kaataa sopimuksen, jos se saisi seurakseen muita liittoja. Työmarkkinoiden keskusjärjestöt päättävät toukokuun lopussa, onko sopimus riittävän kattava.

Markku Ulander / Lehtikuva
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala liiton hallituksen kokouksessa Helsingissä maaliskuun alussa.
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala liiton hallituksen kokouksessa Helsingissä maaliskuun alussa.

”Käsittääkseni tämä sopimus tehtiin viennin takia, ja on erikoista, jos keskeinen osa vientiteollisuudesta olisikin jäämässä pois sopimuksesta”, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Hän arvelee, että Metsäteollisuuden jälkeen ulos voisi jäädä Puuliitto ja sen jälkeen muita vientiliittoja, mikä kaataisi sopimuksen.

Hän sanoo, että jos prosessi johtaa ensi syksyllä liittojen välisiin sopimuksiin, metsäteollisuus olisi ensimmäinen, joka neuvottelisi sopimuksesta. AKT vasta tammikuussa.

Etukäteen on arveltu, että liittokierroksesta tulisi riitaisa – jopa lakkoja saattaisi olla. AKT:n kiinnostus lakkoilla olisi todennäköisesti pienempi, jos muut ovat allekirjoittaneet kilpailukykysopimuksen kuin jos työmarkkinoilla on yleisesti levotonta esimerkiksi hallituksen päätösten takia.

Metsäteollisuuden sopimusten piirissä on 48 000 ihmistä eli noin kaksi prosenttia palkansaajista. Ilman Metsäteollisuuttakin sopimuksessa saattaisi olla mukana noin 90 prosenttia palkansaajista, jos kaikki nyt sopimuksen neuvottelupohjaksi hyväksyneet lopulta allekirjoittavat sen.

Metsäteollisuus on kuitenkin Suomen viennin kannalta aivan keskinen, minkä takia sen mukanaolo olisi olennaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat