Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta löi lukkoon kiistellyn metsähallituslain sisällön – lopullinen äänestys pääsiäisen jälkeen

Arvostelijat pelkäävät, että Metsähallituksen yhtiöittäminen uhkaa luonnonsuojelua sekä valtion maa- ja vesialueiden virkistyskäyttöä. Kokoomuksen ryhmässä annettiin protestiääniä.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä keskiviikkona.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunta hyväksyi kiistellyn metsähallituslain sisällön lukuisien äänestyksien jälkeen perjantaina. Lopullinen äänestys lain hyväksymisestä tai hylkäämisestä käydään pääsiäisen jälkeen.

Lailla perustetaan Metsähallituksen sisään metsätalousosakeyhtiö. Johtamismallia uudistetaan ja perustetaan kolmas tase maa- ja metsäomaisuutta varten.

Lakia on vastustettu harvinaisen laajalti. Muun muassa 129 000 nimen adressi lakia vastaan on jätetty eduskunnalle. Allekirjoittajat pelkäävät, että Metsähallituksen yhtiöittäminen uhkaa luonnonsuojelua sekä valtion maa- ja vesialueiden virkistyskäyttöä.

Eduskunnassa kaikki oppositiopuolueet jättivät lakiesitykseen omat muutosesityksensä. Ne kaikki kaatuivat äänestyksissä, eli lakiesitys toteutuu hallituspuolueiden esityksen mukaisesti.

Lain vastustajien mukaan hallituksen väite siitä, että Metsähallitus pitää yhtiöittää EU:n vaatimuksesta, on väärä. EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager on vastauksessaan meppi Merja Kyllösen (vas) kirjalliseen kysymykseen todennut, että EU-oikeus ei edellytä Suomen Metsähallitukselta mitään yhtiömuotoa.

Toiseksi vastustajat kyseenalaistavat uuden kolmannen taseen, johon sijoitetaan ne valtion maa- ja vesialueet, jotka eivät ole pääasiallisesti metsätalouskäytössä mutta eivät myöskään tiukasti suojeltuja.

Koska tase jää eduskunnan valvonnan ulkopuolelle, lain vastustajat pelkäävät, että valtioneuvosto voi siirtää vaikka luonnonsuojelualueita tähän taseeseen taloudelliseen hyötykäyttöön.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) mukaan uudelle metsätalousosakeyhtiölle ei siirry aariakaan suomalaista kansallisomaisuutta. Hänen mukaansa yhtiö harjoittaa metsätaloutta vain niillä valtion mailla, joilla on tuottovaade.

”Yhtiöllä ei ole mitään asiaa kolmannen taseen maille”, hän sanoi eduskunnassa.

Sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto tulevat tekemään viimeisessä käsittelyssä hylkäysesityksen, johon vihreät yhtyvät.

Perjantaina äänestettiin muutoksista muun muassa saamelaisten asemaan, Metsähallituksen johtamisjärjestelmään ja siihen, että päätösvalta vesi- ja maaomaisuuden siirroista kolmanteen taseeseen kuuluisi eduskunnalle eikä hallitukselle. Muutosesityksiä ei hyväksytty.

Kokoomuksen ryhmästä Pertti Salolainen ja Saara-Sofia Siren protestoivat ryhmän äänestysohjetta vastaan, kun eduskunta äänesti Hanna Halmeenpään (vihr) esityksestä, että luonnonsuojelua koskevissa asioissa ympäristöministeriö ohjaisi Metsähallitusta maa- ja metsätalousministeriön sijaan.

He äänestivät tyhjää, kun kokoomuksen äänestysohje oli vastustaa esitystä.

Salolainen sanoi, ettei halunnut äänestää arvojensa vastaisesti. ”Kepun tarkoituksena on hävittää koko ympäristöministeriö pitkässä juoksussa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat