Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristökeskus: Turistit pois Etelä-Suomen järvien jäiltä

Jäiden paksuus voi olla mittauspaikalla kohtuullinen, mutta virtapaikat ovat jo petollisia.

Kotimaa
 

Suomen ympäristökeskuksen mukaan järvien jää voi olla petollisen ohutta Etelä- ja Länsi-Suomessa. Viime viikon lämpöiset ja aurinkoiset säät ovat sulattaneet järvien jäiltä lumikerroksen ja haurastuttaneet jään pintaa.

”Lämmin ilma ei todennäköisesti ole vaikuttanut jään paksuuteen mittauspaikoilla, mutta jää virtapaikoilla on taatusti ohentunut. Tämän takia järven jäälle Etelä- tai Länsi-Suomessa menevällä pitäisi olla jonkinlaista ymmärrystä kyseisestä järvestä. Turistina jäälle ei kannata mennä”, johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta neuvoo.

Viimeisimpien mittauksien mukaan järvien jäiden paksuudet ovat maan eteläosassa noin 30 senttiä ja maan keskiosassa maksimissaan 60 senttiä. Pohjois-Suomessa jäänpaksuus on jopa 70 senttiä.

Etelä-Suomessa jää voi olla jopa 17 senttiä ohuempaa kuin muina vuosina vastaavaan aikaan.

”Kyllähän paksuudet ovat vielä silti kohtuulliset, mutta järvellä liikkuvan pitää muistaa, että mittaustulos ei kerro koko totuutta. Espoon Pitkäjärvellä on 30 sentin mitattu jääkerros, mutta järven virtapaikoissa on erittäin haurasta jäätä”, Vehviläinen sanoo.

Jokijäät ovat olleet koko talven hyvin heikkoja Etelä-Suomessa. Etelä- ja länsirannikon jokien virtaamat ovat kasvaneet hieman alkuviikon lämpimän sään takia.

Ilmatieteen laitos neuvoo välttämään merijäällä liikkumista, varsinkin jos ei ole varustautunut asianmukaisesti esimerkiksi naskaleilla. Laitoksen arvion mukaan Suomenlahden jäät sulavat lähes kokonaan ensi kuun alkuun mennessä. Perämeren jäät sulavat toukokuun puoliväliin mennessä.

”Merijäät alkavat olla finito. Etelä-Suomessa löytyy jääpeitteitä esimerkiksi lahdista, mutta niille ei enää kannata suunnata”, Vehviläinen toteaa.

Ensi viikon alkupäiville on luvassa kovia yöpakkasia, jotka vahvistavat haurastuneita jään pintoja. Etelä-Suomessa pakkanen voi laskea kymmenen miinusasteeseen.

Mahdollinen auringonpaiste tietenkin heikentää jään pintaa päivän mittaan. Vielä aamulla hyvin kestänyt jääpeite voi pettää iltapäivällä.

”Jäänpinta muuttuu auringonpaisteessa harmaaksi, jolloin auringonvalo tarttuu siihen vielä paremmin. Harmaa jää on merkki siitä, ettei jäälle kannata mennä”, Vehviläinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat