Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämä kuihtui lähiöistä – muuttotappiosta kärsivissä teollisuuskaupungeissa jo 7 600 tyhjää vuokra-asuntoa

Kouvolassa todettiin, että tyhjilleen jääneet kerrostalot on halvempi purkaa kuin pitää tyhjillään odottamassa uusia tulijoita.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Kuusankosken Rekolassa puretaan jo toista 1970-luvun elementtikerrostaloa. Myöhemmin on tarkoitus purkaa vielä kolmas talo.
Kuusankosken Rekolassa puretaan jo toista 1970-luvun elementtikerrostaloa. Myöhemmin on tarkoitus purkaa vielä kolmas talo. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kouvola

Helsingistä puolentoista tunnin ajomatkan päässä on muuttotappion rusentama Kouvola. Kaupungin reunoilla tyhjenevissä lähiöissä on kolmisensataa tyhjää vuokra-asuntoa.

Pian autioita asuntoja on tosin 80 vähemmän, kun kaupungin vuokra-asuntoyhtiön purkusuunnitelmat edistyvät.

Kuusankosken Rekolassa kauhakuormaaja kaapii puretun kerrostalon raunioista teräsrautoja talteen. Kuormaajan piruetteja seuraavat viereisen talon parvekkeilta tummaihoiset miehet.

Jo helmikuussa turvapaikanhakijat näkivät pihapiirissä ensimmäisen elementtitalon hävityksen. Nyt talosta ei näy jälkeäkään.

Sitten kun maahanmuuttovirasto on käsitellyt miesten turvapaikkahakemukset, kauhakuormaaja siirtyy hieman ja alkaa murskata maan tasalle myös SPR:n vastaanottokeskuksena toiminutta taloa.

”Meidän on pakko purkaa huonokuntoiset, tyhjentyvät talot. Niiden lämmittäminen maksaa lähes miljoonan vuodessa, ja lasku menisi muiden vuokralaisten maksettavaksi”, sanoo Kouvolan Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Auvo Viiru.

Huono mainekin on ollut paikan riesana. Taloihin kerääntyi väkeä, joilla meni huonosti – oli huono-osaisia, työttömiä, ja alkoholisteja.

”Kerran tuli hälytys vesivahingosta. Kun huoltomiehet menivät asuntoon, pontikan lemu hulmahti vastaan. Sammunut pariskunta makasi alastomana sohvalla autuaan tietämättöminä, että heidän pontikkatehtaallaan oli prosessiongelmia”, Viiru kertoo.

Sama tilanne on monella muullakin hiipuvalla teollisuuspaikkakunnalla. Paperi- ja sellutehtaita on suljettu, metalliteollisuuden ja teknologia-alan yrityksiä lopetettu.

Lähiötaloihin on jäänyt jäljelle etenkin eläkeläisiä. Esimerkiksi Porin itäisissä lähiöissä ikäihmisiä on yli 40 prosenttia.

Tyhjilleen on jäänyt jo 7 600 ara-vuokra-asuntoa koko maassa. Purkuluvan on saanut Aralta yhteensä yli 3 000 asuntoa kolmena viime vuonna.

”On todennäköistä, että lisää tulee, kun vanhat asukkaat kuolevat tai muuttavat palveluasuntoihin, eikä tilalle tule nuoria. He muuttavat koulutuspaikan tai työn perässä kasvukeskuksiin”, arvioi asuntomarkkinoiden asiantuntija Hannu Ahola Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (Ara).

Purkuaaltoa saattaa hillitä jonkin verran kuntien suunnitelmat tarjota asuntoja oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille.

”Heillä on kuitenkin oikeus muuttaa mihin haluavat. Isot kaupungit vetävät maahanmuuttajia, etenkin nuoria miehiä”, Ahola arvelee.

Asukkaiden keskittyminen on käynnissä pienemmässä mittakaavassa myös Kouvolan sisällä – kuten monessa muussakin kuntaliitoksen kokeneessa kaupungissa.

Kun Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kuusankoski ja Valkeala yhdistettiin Kouvolaan vuonna 2009, muuttoliike käynnistyi Auvo Viirun mukaan kohti keskustaa. Monet asukkaat vaihtoivat sopivamman kokoiseen, usein pienempään asuntoon.

”Laidoilla olevien seutujen vuokratalot menettivät asukkaita. Myös omistusasuntojen arvo valui alas”, Viiru kertoo.

Kuusankoskella 30 neliön yksiön saa 22 000 eurolla ja 57 neliön kaksion 48 000 eurolla. Myllykoskella irtoaa 57 neliötä 33 000 eurolla.

Kouvolan keskustaan kaihoaa myös Myllykosken Ummeljoella vuokratalossa asuva Erja Kuukka.

Myllykosken vuonna 2012 lopetetun paperitehtaan tiilipiippu hallitsee Kuukan keittiön ikkunasta avautuvaa näkymää.

Kuukka muutti huonokuntoiseen taloon, kun joutui jäämään viitisen vuotta sitten pois työelämästä loukattuaan polvensa tapaturmassa maansiirtotyömaalla.

Silloin hissittömien rappujen nimitaulut olivat täynnä. ”Sitten vesivuoto ja homevauriot paljastuivat, kun veljentyttären pojan oli vaikea hengittää”, Kuukka kertoo.

”Kylmä tulee sisään, koska parvekkeen ovi ei mene kunnolla kiinni. Tukiraudat ovat ruosteessa ja seinässä murtumia”, nyt eläkkeen saanut nainen jatkaa.

Jukka Gröndahl / HS
Huonokuntoisen vuokratalon asunnoista puolet on autioitunut Myllykosken Ummeljoella.
Huonokuntoisen vuokratalon asunnoista puolet on autioitunut Myllykosken Ummeljoella.

Arki hankaloitui, kun lähikauppa katosi muutama vuosi sitten, seuraavaksi lopetti kioski. Ruokaa pitää noutaa nyt kahden kilometrin päästä. Ei ihme, että nimi toisensa jälkeen on hävinnyt taululta. Nyt 27 asunnosta puolet on tyhjillään.

Vuokratalon kohtalosta ei ole vielä päätöksiä. Viirun mukaan korjaus ei kannata, koska nykymääräykset vaativat muuttamaan 1979 rakennetun talon miltei uudenveroiseksi. ”Kustannukset ovat korkeat, niillä saisi uuden talon”, hän arvio.

Yhtiön suunnitelmissa on 150–200 asunnon purkaminen joka vuosi vuosikymmenen vaihteeseen asti.

Voi olla, että jonain päivänä puskutraktori ja kauhakuormaaja kurvaavat myös Ummeljoentielle.

Jukka Gröndahl / HS
Ummeljoella asuva Erja Kuukka näkee keittiönsä ikkunasta Myllykosken lopetetun paperitehtaan.
Ummeljoella asuva Erja Kuukka näkee keittiönsä ikkunasta Myllykosken lopetetun paperitehtaan.
1990-luvun lama suisti lähiöitä alamäkeen

Suuren maaltamuuton synnyttämät lähiöt pursuivat tulevaisuuden uskoa 1960- ja 1970-luvuilla.

Lapsiperheet viihtyivät uusissa tilavissa asunnoissa, ja töitä oli usein molemmille vanhemmille. Vain työttömyys oli pikkuriikkisen korkeampi kuin muualla samalla seudulla.

Lähiöissä oli merkittävästi vähemmän pienituloisia ja siellä asui myös vähemmän matalasti koulutettuja.

1990-luvun alun lama käänsi näkymät toiseen suuntaan ja käynnisti alamäen.

Tämä kävi ilmi, kun kaupunkimaantieteen alalta väitöskirjaa tekevä Mats Stjernberg vertaili kaikkiaan kuutta sataa etupäässä 1960-1970-luvuilla rakennettua kerrostalolähiötä ja niiden asukkaiden taloudellista ja sosiaalista tilannetta. Vertailukohtina olivat aika juuri ennen 1990-luvun lamaa ja vuosi 2011.

Stjernberg väittelee Helsingin yliopistossa ensi syksynä.

Selvästi muita alueita korkeampi työttömyys piinaa nyt lähiöitä suuressa osassa maata, etenkin Itä- ja Keski-Suomessa sekä Satakunnassa ja Lapissa. Peräti 44 taantuvista seuduista kärsii korkeammasta työttömyydestä.

Samaan aikaan työttömyyden kasvun kanssa on rapautunut asukkaiden aiempi kohtuullisen hyvä tulotaso.

Lähiöiden väki on ikääntynyt. Monissa lähiöissä eläkeläisten määrä ylittää 30 prosenttia, joissakin jopa 40 prosenttia.

Monen eläke on niin pieni, että yli kolmasosassa lähiöistä asukkaat ovat pudonneet pienituloisimpaan kastiin.

Myös koulutustaso on pudonnut. Lähiöissä on suhteellisesti enemmän matalasti koulutettuja eli peruskoulun ja ammatillisen tutkinnon suorittaneita kuin muualla seudulla.

Lapsia ei enää näy, sillä perheet ovat muuttaneet muualle omakotitaloihin.

”Talojen isot kaksiot ja kolmiot ovat liian suuria nuorille eivätkä vastaa nuorten aikuisten asumistoiveita. He etsivät yksiöitä ja pikkukaksioita”, sanoo Aran projektipäällikkö Hanna Dhalmann.

Taloista puuttuu nuorille itsestään selvä asia: toimiva nettiyhteys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat