Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ei koskaan enää näin raskasta iskua koulutukseen” – Grahn-Laasonen yrittää torjua opetuksen lisäsäästöt

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo yrittäneensä lieventää Helsingin yliopiston säästöjä, mutta ei saanut tukea.

Kotimaa
 
Miksi vetäydyt puheenjohtajien selän taakse, Sanni Grahn-Laasonen?
Miksi vetäydyt puheenjohtajien selän taakse, Sanni Grahn-Laasonen?
HTSV:n Studio Kulmapöydän vieraana on opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok). Lähetyksessä puhutaan tietenkin koulutussäästöistä. Kun leikkauksista on kysytty, Grahn-Laasonen on usein kääntänyt kysymykset pääministeri Sipilälle ja muille puheenjohtajille ja kutsunut säästöjä vastenmielisiksi. Lähetyksen juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.
Kuka?

Sanni Grahn-Laasonen

 Syntynyt vuonna 1983.

 Kokoomuksen toisen kauden kansanedustaja Hämeen vaalipiiristä, opetus- ja kulttuuriministeri. Yksi kokoomuksen varapuheenjohtajista.

 Toimi ympäristöministerinä Alexander Stubbin (kok) hallituksessa 2014–2015.

 Työskennellyt aiemmin Iltalehdessä ja Stubbin lehdistöavustajana.

 Asuu Forssassa. Naimisissa, yksi lapsi.

Hallitus on saanut murska-arviot koulutukseen ja opiskeluun kohdistuvista leikkauksista, joiden seuraukset näkyvät muun muassa Helsingin yliopiston isoina työntekijävähennyksinä.

Hallitus kokoontuu kohta kehysriiheen katsomaan tulevia vuosia. Jostakin pitää vielä löytyä säästöjä, koska tavoitteesta ollaan jäljessä.

Näitä lisäsäästöjä ei tehdä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) tontilta, mikäli se ministeristä riippuu.

”Tavoitteeni on, ettei koulutukseen kohdistuisi enää koskaan näin raskasta iskua.”

Paine hallituksen koulutussäästöjä kohtaan on kova. Oppositio jätti asiasta juuri välikysymyksen, professorit ja tutkijat ovat raivoissaan ja opiskelijat loukkaantuivat opintotuen leikkausesityksestä.

Grahn-Laasosen mukaan jo tehtyjä koulutusleikkauksia ei peruta. Hänen mukaansa edellistä hallitusta kritisoitiin nimenomaan siitä, että se jänisti vaikeiden päätösten edessä.

Sami Kero / HS
Sanni Grahn-Laasosen mielestä poliitikkojen pitäisi osoittaa enemmän arvostusta tieteen tekijöille.
Sanni Grahn-Laasosen mielestä poliitikkojen pitäisi osoittaa enemmän arvostusta tieteen tekijöille.

Yksi poikkeus on kuitenkin ollut. Grahn-Laasonen kertoo yrittäneensä lieventää Helsingin yliopiston säästöjä viime budjettiriihessä niin, että yliopistoon kohdistuvaa apteekkikompensaation poistoa eli ylimääräistä 30 miljoonan euron leikkausta olisi jyvitetty tasaisemmin kaikille yliopistoille.

Tälle ei tullut tukea hallituksen sisältä.

Suomessa on 14 yliopistoa ja 24 ammattikorkeakoulua. Yliopistoissa tarjolla on 54 tieteenalaa, joista 27 on edustettuina vähintään kuudessa eri yliopistossa.

Grahn-Laasosen ministeriö ei tee karttaharjoituksia eikä määrää rakennetta, koska yliopistoilla on laaja autonomia. Kohta alkavissa tulosohjausneuvotteluissa yliopistoja kannustetaan tekemään itse johtopäätökset.

”Yliopistojen uusi rahoitusmalli tulee ohjaamaan laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen, ja siihen liittyvä strateginen rahoitus rakenteiden kehittämiseen”, Grahn-Laasonen uskoo. ”Tätä rahoitusta saa, jos uudistaa rakenteita ja kirkastaa profiilia. Muuten ei.”

Uutuutena korkeakouluille tulee puolivälitarkastelu kahden vuoden päähän, jossa katsotaan, onko tavoitteisiin päästy.

”Ajatus on, että rahoitusmalliin tulisi tässä yhteydessä kannuste opiskelijoiden laadulliseen työllistymiseen. Nyt rahoitusmallin yksi elementti on, kuinka moni on valmistumisen jälkeen töissä. Jatkossa se muuttuisi mittaamaan myös sitä, minkälaisissa töissä. Jotta työllistyttäisiin koulutustasoa vastaavasti.”

Hallitus aikoo kehysriiheen mennessä linjata, miten opintotuen säästöissä edetään. Professori Roope Uusitalo antoi siitä tämän kuun alussa ehdotuksensa, joka oli säästöiltään kovempi kuin hallitusohjelmassa on linjattu.

”Minua ohjaavat hallitusohjelman säästötavoitteet, eli 70 miljoonaa euroa vuoden 2019 tasossa ja 150 miljoonaa pitkällä aikavälillä”, Grahn-Laasonen sanoo.

Uusitalon ehdotuksessa leikataan valtion suoraa tukea eli opintorahaa ja lisätään opintolainan osuutta. Grahn-Laasonen sanoo vakuuttuneensa Uusitalon keräämästä tutkimusaineistosta, että tämä muutos ei vie haluja lähteä opiskelemaan, vaikka olisi vähävaraisesta perheestä.

”Siihen vaikuttavat muut tekijät. Ruotsissa tuki on lainapainotteisempaa, mutta sosiaalinen liikkuvuus toteutuu Suomea paremmin.”

Uusitalo teki jatkoehdotuksen, jonka mukaan lainaan rakennettaisiin takaisinmaksuturva, jos opintojen jälkeen ei saisi kunnon töitä. ”Olen pyytänyt tästä lisäselvitystä. Tähän palataan tarkemmin, kun hallitus asiaa käsittelee.”

Grahn-Laasosen mukaan hänelle on henkilökohtaisesti tärkeää, että Suomessa voi kaikenlaisista taustoista kouluttautua tohtoriksi asti.

”Tulen itse ei-akateemisesta perheestä ja olen sukuni ensimmäinen maisteri”, Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta valmistunut ministeri sanoo.

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä.

Olli-Pekka Heinonen. Hän on kokoomuksen hallitusryhmän valtiosihteeri, entinen opetusministeri. Keskustelemme paljon. Olli-Pekka on arvostettu ajattelija puoluerajojen yli ja vaikuttaa hallituksen ratkaisuissa.

2 Kehu kilpailijaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) ajattelee innovatiivisesti tulevaisuuden liikenneratkaisuista ja ajaa vahvasti sääntelyn ja normien purkua, mitkä ovat itsellenikin tärkeitä teemoja. Teemme paljon yhteistyötä, ajatuksemme ovat hyvin lähellä toisiaan.

3 Mikä sinua innostaa juuri nyt?

Suomalaiset opettajat, jotka ovat korkeasti koulutettuja ja työhönsä sitoutuneita. He tekevät työltään laajalla pedagogisella vapaudella. Koulutusjärjestelmän perusta on siltä osin kunnossa.

4 Mikä nyppii?

Rohkeuden puute Suomen uudistamisessa. Kaikki ovat asemissa puolustamassa saavutettuja etuja, kun pitäisi ajatella, miten tätä maata uudistetaan. Tämä vaivaa liian laajasti.

5 Miten aiot viettää viikonloppusi?

Lauantaina menen jakamaan palkintoja elokuva-alan Jussi-gaalaan ja puhumaan ammatillisesta koulutuksesta ammattiin opiskeleville Sakki ry:n kokoukseen. Lauantai on työpäivä. Sunnuntaina mennään Forssassa virpomaan kohta kolmevuotiaan kanssa, ja lisäksi tarkoituksena olisi päästä hiihtämään. Tammelan stadionilla on hyvät ladut.

Sami Kero / HS
Sanni Grahn-Laasosen mukaan syksyllä tulossa ovat 190 miljoonan euron säästöt ammatilliseen koulutukseen. Uudistus oli jo edellisen hallituksen työlistalla, mutta kaatui.
Sanni Grahn-Laasosen mukaan syksyllä tulossa ovat 190 miljoonan euron säästöt ammatilliseen koulutukseen. Uudistus oli jo edellisen hallituksen työlistalla, mutta kaatui.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat