Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutussopimus meni umpisolmuun

Selvityshenkilöitten esitys on valmis, mutta sitä ei ole julkistettu, vaan annettu heille lisätehtäviä. Päämäärä on lisätä koulutusta työpaikoilla oppisopimusta halvemmalla ja joustavammin.

Kotimaa
 
Fakta

Osa reformia

 Ammatillisen koulutuksen reformissa lisätään oppisopimuskoulutusta ja vähennetään työnantajille siitä koituvaa hallinnollista ja taloudellista taakkaa sekä parannetaan työpaikalla tapahtuvan opiskelun laatua.

 Luodaan ja otetaan käyttöön uusi koulutussopimusmalli, joka mahdollistaa joustavat polut tutkinnon suorittamiseen käytännönläheisesti.

 Selvityshenkilöt Rauno Vanhanen ja Maija Aaltola luovuttavat ehdotuksensa uudeksi koulutussopimusmalliksi 12. huhtikuuta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärkihankkeisiin kuuluva koulutussopimus on umpisolmussa tai ainakin mutkalla.

Selvityshenkilöiden ehdotus uudeksi koulutussopimusmalliksi oli määrä julkistaa helmikuun lopulla, mutta useiden lykkäysten jälkeen se on nyt luvassa vasta huhtikuun puolivälissä. Mallin avulla on määrä lisätä ammattikoulutusta työpaikoilla.

Esitys kyllä valmistui ajoissa, mutta ministeriö päättikin antaa selvittäjäkaksikolle vielä lisätehtäviä. Työn alla on nyt jatkoselvitys, mutta itse ”perusselvitystäkään” ei ole julkistettu.

Oliko se niin huono?

”Ei se huono ollut”, sanoo johtaja Mika Tammilehto opetusministeriöstä. ”Aikatauluhan oli napakka, ja keskusteluissa nousi esiin lisäkysymyksiä, jotka olisi hyvä selvittää, jotta myös asian eteneminen olisi juohevampaa.”

Toisten arvioiden mukaan myös koulutussäästöjen rankka arvostelu, herkkä kilpailukykysopimustilanne ja muut työmarkkinapaineet saattoivat siirtää ehdotuksia, jotka vääjäämättä vaikuttavat työpaikoille ja työntekijöihin.

Jatkoselvitystä perätään muun muassa siitä, miten työpaikoilla yleistyvän oppimisen laatu varmistetaan ja miten saavutetaan erityisesti tutkintoon sisältyvien yleissivistävien osioiden, kuten kielten, oppimistavoitteet. Myös koulutussopimuksen hyödyntäminen esimerkiksi työpajoissa kaipasi ministeriön mukaan lisäosviittaa.

Alkuperäisen tehtävänannon mukaan ehdotukseen piti sisällyttää kuvaus muun muassa mallin tavoitteista, sopimuksen sisällöstä, vastuista ja työnjaosta, ohjauksesta sekä rahoituksesta.

Hallitus lupasi osana ammatillisen koulutuksen uudistamista ottaa käyttöön vuoden 2018 alussa koulutussopimuksen, jota esimerkiksi Suomen Yrittäjät -järjestö on pitkään ajanut.

Tosin heidänkin ehdotuksissaan malli on aikojen saatossa hieman vaihdellut, mutta pääviesti on ollut, että oppisopimuksen rinnalle pitäisi saada yrityksille halvempi ja joustavampi vaihtoehto kouluttaa ja värvätä töihin myös nuoria ja vaikka maahanmuuttajia. Myös oppisopimuksessa palkka tulisi yrittäjien mukaan porrastaa oppilaan osaamisen mukaan.

Suomessa kolmivuotinen ammattikoulu on pääväylä töihin nuorille, kun oppisopimus on ollut etenkin aikuisten ja suurten yritysten käytössä. Perustutkinnosta jo vähintään puolen vuoden jakso on työssäoppimista työpaikalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat