Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo puolet suomalaisten syömästä karitsanlihasta on kotimaista

Karitsanlihaa on tarjolla entistä paremmin ympäri vuoden, mutta suurin sesonki on yhä pääsiäisenä.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Kiuruveteläisen lampurin Eija Kärkkäisen lampaat määkivät nyt vanhaan navettaan tehdyssä lampolassa, mutta toukokuusta syyskuuhun ne laiduntavat tilan pelloilla.
Kiuruveteläisen lampurin Eija Kärkkäisen lampaat määkivät nyt vanhaan navettaan tehdyssä lampolassa, mutta toukokuusta syyskuuhun ne laiduntavat tilan pelloilla. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Lampaanlihasta suuri osa ulkomailta

 2015 karitsanlihan kotimaisuusaste nousi 51,2 prosenttiin. Kaikesta kulutetusta lampaanlihasta 30 prosenttia oli kotimaista.

 Lampaanlihan tuotanto on kasvanut viime vuosina. 2015 kasvu oli 15 prosenttia edellisvuodesta. Tuonti on pysynyt ennallaan.

 Vaikka lammasala kasvaa, sen osuus kaikesta lihantuotannosta on noin prosentin. Lammasalalla luomun osuus on suuri.

 Lampaanlihan kulutus lähes kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa, mutta osuus lihankulutuksesta on pieni. 2014 suomalainen söi 76,6 kiloa lihaa, josta 0,7 kiloa oli lammasta.

 Viime vuonna Suomessa oli noin 155 000 lammasta. Vuonna 2104 lampaita oli vajaa 138 000.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Jo puolet suomalaisten vuosittain syömästä karitsanlihasta on kotimaista.

Kotimaisen karitsanlihan kulutus on lisääntynyt, koska lammas on yhä suositumpaa ruokaa, ja Suomessa kasvatettua karitsaa on yhä paremmin saatavilla. Iso osa karitsanlihasta myydään suoraan tiloilta, mutta nyt sitä saa jo marketeistakin.

Kotimainen lampaanliha on lähes pelkästään karitsaa. Karitsaksi kutsutaan alle vuoden ikäistä lammasta. Ulkomailta tulee paljon aikuisen lampaan lihaa.

Kaikesta suomalaisten ostamasta lampaanlihasta valtaosa onkin yhä tuontilihaa. Kotimaisen osuuden ennustetaan kasvavan, koska sitä on nyt tarjolla.

Lammasala on määrätietoisesti kehittänyt karitsanlihan tuotantoa ja saatavuutta viime vuosina. Tavoitteena oli nostaa kotimaisuusaste seitsemän vuoden takaisesta 17 prosentista puoleen vuoteen 2015 mennessä.

”Tavoite oli haastava, mutta ei ylivoimainen. Viime vuonna karitsanlihan kotimaisuusaste oli 51,2 prosenttia. Tuotanto on ollut nousussa ja on sitä vieläkin”, kertoo MTK lammasjaoston puheenjohtaja, Yläneellä luomulampaita kasvattava Tapio Rintala.

”Ala on selkeästi muuttunut viime vuosien aikana ammattimaisempaan suuntaan ja tilojen koko on kasvanut. Nyt tilojen keskikoko on 70 uuhta, kun vuosituhannen alussa se oli noin 30 uuhta.”

Perinteisessä tuotannossa karitsat syntyivät keväällä, kasvoivat kesän laitumella, ja syksyllä ne teurastettiin. Lihaa oli tarjolla syksyllä, mutta suurin kysyntä oli pääsiäisenä.

Nyt tuotantoa on laajennettu ympärivuotiseksi, sillä myös kysyntä on levinnyt pääsiäisen ulkopuolelle. Suomenlammas pystyy lisääntymään ympäri vuoden, joten nyt karitsoita syntyy ja niitä teurastetaan eri vuodenaikoina.

”Kotimaisen ruuan arvostus on noussut, mutta lampaan kohdalla kuluttajien tahtotila on päässyt vielä voimakkaammin esiin”, sanoo Ruokatieto-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi.

Lampaan suosion noustua myös kaupanala on tehnyt töitä, jotta asiakkaille olisi tarjolla kotimaista karitsaa. Keskon ja S-ryhmän mukaan sitä saadaan jo hyvin myyntiin. Nyt pääsiäisenä suomalaista karitsaa on tarjolla muun muassa K-ruokakaupoissa ja Prismoissa.

”Suomalaista karitsaa tulee monelta paikalliselta lähitoimittajalta, joten saatavuus vaihtelee kauppakohtaisesti. Suosituin tuote on uusiseelantilainen luuton paisti, mutta koko ajan enemmän kysytään myös suomalaista karitsaa ja lammasta”, sanoo ostojohtaja Jyrki Karlsson Keskolta.

Jo viime pääsiäisenä kotimaisen luomukaritsan putkiluupaisti oli yksi pääsiäisen päätuotteista Prismoissa.

”Olemme itse yrittäneet aktiivisesti kehittää saatavuutta karitsanlihan toimittajien kanssa, koska se kiinnostaa kuluttajia. On iso asia, että kotimaista luomukaritsaa voidaan myydä Prismoissa yhtenä pääsiäisen päätuotteista. Se on jo ison volyymin juttu”, sanoo S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa.

Prismoissa on kotimaisen karitsan muitakin ruhonosia pakasteina ja tuoreina. Viime vuonna tuoreen lampaanlihan myynti kasvoi S-ryhmässä seitsemän prosenttia ja tänä vuonna kasvuvauhti on kovempi.

Prismoissakin valtaosa myydystä lampaanlihasta on yhä ulkomaista, kertoo Oksa. Kotimaisen osuus kasvaa koko ajan, kun sitä on nyt saatavilla ja kuluttajat oppivat sen löytämään.

”Kotimaisen karitsan lihan ympärillä on hyvä vire päällä”, Oksa sanoo.

Hintaeroa kotimaisen ja ulkomaisen lihan välillä asiakkaan voi olla vaikea arvioida, sillä lammas- ja karitsatuotteet ovat erilaisia.

Oksa löytää Prisman valikoimista vertailukelpoisen esimerkin: kotimainen pakastettu putkiluupaisti maksaa 19,90 kilolta, kun ulkomaista vastaavaa saa alle 12 euroa kilo.

Pentti Vänskä
Eija Kärkkäinen on ollut lampurina 2,5 vuotta.
Eija Kärkkäinen on ollut lampurina 2,5 vuotta.

Bordercollie Tess sujahtaa emäntänsä Eija Kärkkäisen vanavedessä Uudismäen tilan vanhaan navettaan Kiuruveden Rapakkojoella Ylä-Savossa. Navetta on nykyään lampola: Kärkkäisen ja Tessin työpaikka.

”Nämä ovat tammikuussa syntyneitä”, Kärkkäinen esittelee pienimmät villaturkit.

Lampolassa on nyt hieman väljempää, sillä helmikuun lopussa 12 puolivuotiasta karitsaa lähti teuraaksi ja pääsiäispöytiin. Huhtikuussa karitsoja syntyy lisää.

Kärkkäinen on lampurina tuore, vasta 2,5-vuotias. Miehen kotitilan sukupolvenvaihdoksen jälkeen pariskunta rohkaistui vaihtamaan kasvinviljelyn lampaisiin, kun lammasalalla oli vetoa.

Nyt vanhassa navetassa määkii 70 uuhta, jotka tuovat elannon Eija Kärkkäiselle.

Tavoitteena on lisätä uuhimäärää, siirtää lampaat luomuun ja saada miehellekin elanto tilalta.

Lihantuotanto alkaa nyt olla säännöllistä. Teuraskuormia lähtee vähintään kolme kertaa vuodessa.

Kärkkäinen myy lihat suoramyyntinä, jossa tavallista on, että asiakas ostaa kerralla puolikkaan tai kokonaisen ruhon. Tänä vuonna Kärkkäinen pakastutti pääsiäislihat, jotta hän voisi myydä yksittäisiä ruhonosia.

”Palautteen mukaan puolikkaan ruhon ostaminen on iso asia. Kaikilla ei ole pakastetilaa eivätkä ihmiset uskalla ostaa niin paljon, jos eivät ole laittaneet karitsaa tai eivät tiedä miltä se maistuu”, Kärkkäinen sanoo.

Lampurivuodet ovat olleet Kärkkäisen oppivuosia myös keittiössä. Nyt hän osaa suositella asiakkaille esimerkiksi ylikypsäksi haudutettua uunilihaa, kyljyksiä ja grillattua karitsanlihaa. Jauhelihasta voi tehdä kebabiakin.

Karitsa teki kauppansa myös viikonvaihteessa Jyväskylässä Toivolan Vanhan Pihan pääsiäismarkkinoilla.

Petteri Kivimäki
Laukaalainen lampuri Pia Niemeläinen myi kasvattamaansa karitsanlihaa pääsiäismarkkinoilla Toivolan Vanhalla Pihalla Jyväskylässä.
Laukaalainen lampuri Pia Niemeläinen myi kasvattamaansa karitsanlihaa pääsiäismarkkinoilla Toivolan Vanhalla Pihalla Jyväskylässä.

Laukaalaisen lampurin Pia Niemeläisen karitsat teurastettiin maanantaina, perjantain vastaisena yönä lihat tuotiin Jyväskylään ja perjantaina Niemeläinen myi niitä tuoreena markkinoilla.

”Kyllä ostajia tuntuisi olevan. Joku oli ollut viime vuonnakin ja tuli katsomaan, olemmeko myymässä nytkin.”

Niemeläisen omat lammassuosikit ovat jauhelihapullat unkarilaisittain, kyljykset ja ulkofilepihvit.

”Ihmiset käyttävät marinadeja, mutta minä en kaipaa niitä. Kun liha on tuoretta ja hitaasti kasvanutta, siinä on makua itsessään. Suola ja mustapippuri riittävät.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat