Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perämerellä voimakas maanjäristys – yli neljän magnitudin järistys mitattiin Suomessa viimeksi 1800-luvun lopussa

”Koko perhe heräsi äänekkääseen järistykseen”, kertoi järistyksen kokenut raahelainen.

Kotimaa
 
Kuvakaappaus maanjäristyksiä seuraavalta EMSC-sivustolta.
Kuvakaappaus maanjäristyksiä seuraavalta EMSC-sivustolta.

Perämerellä Ruotsin rannikon lähistöllä tapahtui lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä, puolilta öin Suomen aikaa maanjäristys, joka oli Pohjoismaiden mittapuulla poikkeuksellisen voimakas.

Järistyksen voimakkuus oli Geofon-palvelun mukaan 4,3 magnitudia. Tutkimusjohtaja Annakaisa Korja Seismologian instituutista kertoo, että järistyksen voimakkuudeksi mitattiin Suomessa 4,1 magnitudia.

”Ruotsissa voimakkuudeksi on mitattu 3,9 ja mittaustulokset tietenkin vaihtelevat paikallisen magnitudin mukaan. Meidän mittaustulos ei ole vielä tarkistettu”, Korja sanoo.

Järistyksen voimakkuus oli erittäin poikkeuksellinen. Edellisen kerran yli neljän magnitudin järistys mitattiin Suomessa 1800-luvun lopussa.

”Näin isoja nelosen järistyksiä tapahtuu keskimäärin kerran sadassa vuodessa”, Korja sanoo.

Viimeisen sadan vuoden aikana Suomessa on mitattu muutama lähes viimeöisen järistyksen lukemiin yltänyt järistys. Kuusamossa mitattiin vuonna 2000 3,5 magnitudin järistys ja Alajärvellä vuonna 1979 3,8 magnitudin järistys.

Suomessa mitattavat järistykset joutuvat pääsääntöisesti Atlantin laajenemisesta. Euraasian ja Pohjois-Amerikan laatat erkanevat toisistaan aiheuttaen puristusjännityksen Fennoskandian alueella.

”Atlantin keskiselänne leviää, eli Atlantti aukeaa ja aiheuttaa jännityskentän. Sen lisäksi järistysalueella on todennäköisesti ollut maannoususta aiheutunut jännityskenttä päällä”, Korja selvittää.

Seismologian laitos jatkaa järistyksen analysointia. Poikkeuksellisuudestaan huolimatta järistys ei yllättänyt tutkimusjohtajaa.

”Tiedämme, että näin suuria järistyksiä tapahtuu, mutta emme tiedä missä ja milloin”, Korja sanoo.

Maanjäristykset eivät ole Suomessa poikkeuksia, vaan täällä mitataan vuosittain kymmeniä järistyksiä. Tänä vuonna niitä on mitattu jo 11 kappaletta. Vuonna 2011 järistyksiä mitattiin yli 200 kappaletta.

Järistys tapahtui Luulajan rannikon lähettyvillä kello 23.55. Monet ruotsalaiset kertoivat maanjäristyksiä seuraavan EMSC-palvelun nettisivuilla, miten talot tärisivät ja kuulosti kuin katolle olisi satanut raskaasti lunta.

Järistys tuntui myös Suomessa saakka.

”Koko talo heilui edestakaisin”, kertoi eräs viestin lähettäjä Raahesta, joka sijaitsee 112 kilometriä järistyksen keskuksesta.

”Koko perhe heräsi kello 23.55 äänekkääseen järistykseen ja värinään”, toinen Raahesta viestiä lähettänyt henkilö kertoi.

Harvinainen maanjäristys innosti ihmiset kommentoimaan tapahtunutta myös sosiaalisessa mediassa. Tunnisteet #maanjäristys, #earthquake ja #oulu nousivat suosituiksi yhteisöpalvelu Twitterissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat