Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisten palvelujen uudistamisesta nousi poliittinen myrsky – ministeri Rehula pyysi eduskuntaa välttämään uhkailua

Uudistuksen tarkoitus on säätää 75 vuoden yläikäraja vammaisten henkilöiden liikkumista tukeviin palveluihin, henkilökohtaiseen apuun ja päivätoimintaan.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hallituksen kaavailemasta vammaislainsäädännön kokonaisuudistuksesta on noussut poliittinen myrsky. Uudistuksen tarkoitus on säätää 75 vuoden yläikäraja vammaisten henkilöiden liikkumista tukeviin palveluihin, henkilökohtaiseen apuun ja päivätoimintaan.

Vammaisten erillispalveluja leikkaamalla hallitus arvioi säästävänsä kuntien menoja 60 miljoonaa euroa vuosittain.

Sdp:n eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Kristiina Salonen epäilee perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaa (kesk) kuulijoiden harhaan johtamisesta eduskunnan kyselytunnilla.

Salosen mukaan Rehula väitti, että 75 vuoden ikärajan asettamista vammaispalveluihin olisi valmisteltu jo edellisen hallituksen toimesta. Asiasta jätettiin perjantaina kantelukin oikeuskanslerille.

Eduskunnan pöytäkirjan mukaan Rehula sanoi, että ”viime vaalikaudella valmistui vammaislainsäädäntöön liittyvä työ, jonka yhtenä osana on muun muassa arvioitu sitä, mikä elämänvaiheen tilanne riippuu iästä ja mikä riippuu esimerkiksi vammaisuudesta ja vammautumisesta”. 75 vuoden ikärajan sopimisesta viime hallituskaudella hän ei sanonut mitään.

”Niin en ole väittänyt”, Rehula vahvistaa Helsingin Sanomille.

Salonen täsmentää, että oleellista olisi Rehulalta kuulla mistä 75 vuoden ikäraja on tullut. Rehula vastaa, että ikäraja on tullut tällä hallituskaudella osaksi kuntien tehtävien karsintaa. Kuka ikärajan isä tai äiti on, siihen Rehula ei vastaa.

Poliittinen yksimielisyys on siitä, että vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdistetään, mutta oppositiopuolueet vaativat, että hallitus peruu 75 vuoden yläikärajan.

Moni kysyi miten vammaisen henkilön palvelutarve muuttuu kun hän täyttää 75 vuotta, koska esimerkiksi liikuntarajoitteisuus ei taikaiskusta syntymäpäivänä poistu?

”Mistä tämä ikäraja tulee?”, kysyi Anna-Maja Henriksson (r) Rehulalta kyselytunnilla.

”Onko hallitus todella sitä mieltä, että esimerkiksi sokea täyttäessään 75 vuotta ei enää näitä aikaisemmin saamiaan palveluja tarvitse?” kysyi Salonen.

”Fakta on kuitenkin se, että jos ihminen on vammainen, hän on vammainen edelleen täytettyään 70, 80 tai 90 vuotta. Ei se vammaisuus siitä katoa. Mutta mitä tapahtuu, on se, että ihmisen yleinen toimintakyky ikääntymisen myötä heikkenee, ja silloin on yleensä niin, että ihminen tarvitsee enemmän huolenpitoa eikä vähemmän palveluita”, sanoi vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto.

Lakia valmistelevat virkamiehet vakuuttavat, että kenenkään palvelut eivät lopu 75 ikävuoden jälkeen, eikä yhtään ihmistä jätetä tyhjän päälle. Sosiaalipalvelulaki ja vanhuspalvelulaki jäävät voimaan ja palvelut turvataan niiden kautta, joskin ehkä maksullisina.

”Minä vetoan kaikkiin siinä, että tämäkin asia koetettaisiin hoitaa yhdessä ilman pelottelua ja uhkailua”, ministeri Rehula vastasi eduskunnassa. Hän sanoi opposition esittävän totena asioita, joita vasta aletaan selvittää ja johon menee ainakin vuosi.

”Kyllä tämänkin muutoksen rakentaminen lähtee siitä, että ne ihmiset, jotka avun tarvitsevat — osa tarvitsee henkilökohtaisen avun 7/24/365 — sen saavat tarvitessaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat