Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makuupaikoista kiinnostunut Onnibus odottaa raideratkaisua

Onnibus on jo aiemmin kertonut olevansa kiinnostunut laajentumaan kiskoille heti, kun se on mahdollista.

Kotimaa
 
Conor O'Leary
Lontoossa asuva Rob Wilson kokeili makuubussia matkalla Glasgow’hin sukulaisten luo. Unta ei ahtaissa oloissa saanut. Wilson kehui kuitenkin bussin siisteyttä.
Lontoossa asuva Rob Wilson kokeili makuubussia matkalla Glasgow’hin sukulaisten luo. Unta ei ahtaissa oloissa saanut. Wilson kehui kuitenkin bussin siisteyttä. Kuva: Conor O'Leary

Suomessa halpabussiyhtiö Onnibus.com ilmoitti noin vuosi sitten suunnittelevansa makuupaikkoja busseihin, mutta vielä niitä ei ole Suomen teillä nähty. Nyt toimitusjohtaja Pekka Möttö sanoo, että hanke on yhä varteenotettava pidemmillä yön yli - reiteillä pohjoisessa.

Mutta ennen kuin tässä asiassa edetään, Möttö haluaa tietää, mitä rautateiden matkustajaliikenteen vapauttamisessa tapahtuu aivan lähiaikoina.

Onnibus on jo aiemmin kertonut olevansa kiinnostunut laajentumaan kiskoille heti, kun se on mahdollista. Se on jo esimerkiksi perustanut tytäryhtiön tätä varten.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä kertoo, ettei hänellä ole tiedossa toista makuulinja-autoista kiinnostunutta liikennöitsijää.

”Linja-autoliikenteessä on vastaava tilanne kuin raidepuolella, että liikennöitsijät pyrkivät lyhentämään matka-aikoja, eivätkä yön yli -matkat oikein istu tavoitteeseen”, Mäkilä toteaa.

Liikennöitsijät hakevat myös korkeampaa käyttöastetta, eli mitä enemmän autossa on matkustajia sitä parempi. Makuubussiin mahtuu vain parisenkymmentä matkustajaa.

Tilausmatkoihin makuubussit eivät myöskään oikein sovellu, sillä yleensä pitemmillä matkoilla ajetaan päivä, nukutaan hotellissa ja matkaa jatketaan aamulla.

”Makuubusseille on Keski-Euroopassa hyvin kapea markkina, eli yksi yleinen käyttäjäryhmä ovat lentopelkoiset”, Mäkilä kertoo.

VR:ää huoleta ei huoleta Onnibus.comin suunnitelma makuubusseista. Lapin makuuvaunut kilpailevat ennen kaikkea omien autojen ja lentoliikenteen kanssa.

”Ovatpa makuubussit kenen tahansa liikennöimiä, niihin ei mahdu henkilöautoa mukaan. Meiltä tilattu normaalipaketti on se, kun perhe ostaa sesonkiaikaan makuupaikkojen lisäksi autopaikan”, VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen sanoo.

VR on uusinut viime vuodet makuuvaunukalustoaan, ja tänä vuonna yritykselle toimitetaan vielä kymmenen uutta vaunua. Sesonkiaikana, kuten pääsiäisenä, makuupaikat ovat täynnä, mutta sesonkien ulkopuolella niiden täyttöaste on vain ”kohtuullinen”.

”Säännöllistä yöliikennettä on kallis operoida, ja makuupaikkoja ei mahdu mukaan määräänsä enempää. Näin ollen, vaikka juna olisi täynnä, matkalle ei ole riittävästi maksajia”, Romanainen sanoo.

VR ajaa tappiollisia yövuoroja velvoiteliikenteenä. Se on liikennettä, jota valtio voi vaatia VR:n hoitamaan yhtiön monopoliaseman vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat