Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoosta pääsee Skotlantiin pötkötellen – HS vietti yön makuubussissa

Nukkumabussi on halpa, mutta Suomeen ei niitä ole ainakaan vielä tulossa, vaikka suunnitelmia on ollut.

Kotimaa
 
Makuubussi vie yön selässä Lontoosta Skotlantiin - matkustajat pötköttävät kuin sillit suolassa
Makuubussi vie yön selässä Lontoosta Skotlantiin - matkustajat pötköttävät kuin sillit suolassa
Jos juo alkoholia, matka loppuu seuraavalla pysäkillä. Valot sammuvat bussin lähdettyä. Toimittaja: Annamari Sipilä. Kuvaus: Conor O'Leary. Leikkaus: Terhi Liimu
Fakta

Makuubussin etiketti – näin lisäät omaa ja muiden viihtyvyyttä

 Peseydy ennen matkustamista ja pukeudu mukaviin vaatteisiin. Linja-autossa on vain pieni vessa.

 Älä tuo eväitä, joiden syömisestä lähtee ääntä tai voimakasta hajua.

 Hoida puhelut ennen matkaa. Varmista, että kuulokkeet eivät päästä ääntä läpi.

 Varaa mukaan korvatulpat, villasukat ja vettä. Yhtiö tarjoaa yöksi vain pienen vesipullon ja muffinsin.

 Oma tyyny ja villasaali lisäävät mukavuutta.

 Makuutiloihin mahtuu vain pieni laukku. Matkalaukut menevät ruumaan.

Lontoo – Glasgow

Matkan alkuun pieni rukous: Lupaan olla loppuelämäni kiltti, kunhan viereen ei vain kömmi 150-kiloinen mies, joka kuorsaa ja haisee vanhalle tai uudelle viinalle ja valkosipulimakkaralle.

Sillä makuubussissa kanssamatkustajilla on väliä. He nukkuvat aivan vieressä. Yksityisyyttä ei ole.

Brittiläinen Megabus-yhtiö tarjoaa makuubussilinjaa Lontoon ja Skotlannin välillä. Jokainen matkustaja saa bussissa oman punkan, jonne voi kellahtaa nukkumaan ja herätä vasta aamulla määränpäässä.

Tarkemmin sanoen punkkaan kellahtaminen ei ole vapaaehtoista. Tilat ovat niin ahtaat, että istuminen ei ole käytännössä mahdollista.

Kaksikerroksisen bussin vasemmalla puolella on alhaalla ”kaksoispunkka” ja sen yläpuolella hieman riippumattoa muistuttava yhden hengen punkka. Oikealla puolella on päällekkäin kaksi yhden hengen punkkaa.

Sänky-sana tuntuu liioittelulta. Punkat ovat kuin hyllyjä.

Lisämaksua vastaan ”kaksoispunkan” voi varata yhdelle matkustajalle. Se onkin suositeltavaa, jos ei halua matkustaa sattumavaraisen tuntemattoman kanssa kylki kyljessä.

Makuubussi lähtee Lontoon Victoria-asemalta illalla klo 23. Ajomatka Glasgow’hin vie aikataulun mukaan kahdeksan tuntia. Yhtä kauan bussi ajaa Edinburghiin.

Glasgow’n bussi tulee lähes täyteen. Edinburghin-bussiin näyttää nousevan vain kourallinen matkustajia.

Kaksi kuljettajaa antaa matkustajille ohjeita. Vahvan skottiaksentin takia suomalaiselta menee opastuksesta puolet ohi.

Se tulee kuitenkin selväksi, että alkoholin juomisesta ja tupakoinnista lentää ulos bussista.

Mutta ainakin rukous on kuultu. Oman punkan yläpuoleiseen petiin kömpii hennohko nainen, jonka kielohajuvesikään ei pahemmin ärsytä.

Nainen sulloo kenkänsä punkan yläpuoleiseen lokeroon.

”Kokemuksen tuomaa tietämystä. Olen tehnyt tämän matkan niin monta kertaa. Halpaa ja kätevää”, hän kertoo.

Halvimmillaan makuubussi Lontoosta Skotlantiin maksaa 15 puntaa eli noin 19 euroa. Jos varauksen jättää viime tinkaan ja varaa kaksoispunkan yhdelle, nousee lipun hinta 65 puntaan eli noin 83 euroon.

Nopeat junat ja lentäminen ovat lähes aina kalliimpia.

Matkustajat asettuvat nopeasti punkkiinsa. Pyjamiin täällä ei vaihdeta, vaan yöpukukoodi on yhtä kuin arkiasu. Lähipunkan nuori tyttö tosin näyttää heittäytyneen sukkahoususilleen.

Matkaa on taitettu vasta 15 minuuttia, kun kuljettaja napsuttaa valot pois päältä. Jokaisessa punkalla on lukuvalo, mutta se tuntuu liian voimakkaalta. Parempi olla lukematta, että ei häiritse muita.

Kännykkää voi ladata pistokkeesta, mutta nettiyhtys pätkii. Olkoon sitten nukkumaanmenoaika kello 23.15 Megabus-aikaa.

Paitsi että nukkumisesta ei tule mitään. Maantien jokainen töyssy tuntuu kehossa, eikä punkassa mahdu juuri kääntymään. Onneksi tuli pakattua villasukat mukaan, punkan tekokuitupeitto ei paljoa lämmitä.

Kello 3.24 aamulla iskee paniikki ja suljetun paikan kammo. Happea! En pysty liikkumaan! Päästäkää ulos!

Ääneen paniikkiaan ei kuitenkaan pidä huutaa, jotta muut eivät häiriinny. Hengitä syvään, kyllä tästä selvitään. Kuuntele yläpunkan naisen kuorsausta, se rauhoittaa.

Aamukuudelta kuljettaja napsauttaa valot päälle ja kuuluttaa, että vartin kuluttua saavutaan etuajassa Glasgow’hin.

Ulos bussista kömpii kankeita hahmoja. Vaatteet ovat rypyssä. Onnekkaimmat heistä pääsevät kotiin nukkumaan. Vähemmän onnekkailla on aamuinen työtapaaminen.

Sukulaisten luo Glasgow’hin makuubussilla tuli myös Lontoossa asuva Rab Wilson. Mitä pidit nukkumabussista?

”Toista kertaa en tällä matkusta. Oli liian epämukavaa.”

Wilson löytää makuubussista silti hyvääkin.

”Bussi oli siisti, eikä kukaan ollut humalassa.”

Makuupaikoista kiinnostunut Onnibus odottaa raideratkaisua

Suomessa halpabussiyhtiö Onnibus.com ilmoitti noin vuosi sitten suunnittelevansa makuupaikkoja busseihin, mutta vielä niitä ei ole Suomen teillä nähty. Nyt toimitusjohtaja Pekka Möttö sanoo, että hanke on yhä varteenotettava pidemmillä yön yli - reiteillä pohjoisessa.

Mutta ennen kuin tässä asiassa edetään, Möttö haluaa tietää, mitä rautateiden matkustajaliikenteen vapauttamisessa tapahtuu aivan lähiaikoina.

Onnibus on jo aiemmin kertonut olevansa kiinnostunut laajentumaan kiskoille heti, kun se on mahdollista. Se on jo esimerkiksi perustanut tytäryhtiön tätä varten.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä kertoo, ettei hänellä ole tiedossa toista makuulinja-autoista kiinnostunutta liikennöitsijää.

”Linja-autoliikenteessä on vastaava tilanne kuin raidepuolella, että liikennöitsijät pyrkivät lyhentämään matka-aikoja, eivätkä yön yli -matkat oikein istu tavoitteeseen”, Mäkilä toteaa.

Liikennöitsijät hakevat myös korkeampaa käyttöastetta, eli mitä enemmän autossa on matkustajia sitä parempi. Makuubussiin mahtuu vain parisenkymmentä matkustajaa.

Tilausmatkoihin makuubussit eivät myöskään oikein sovellu, sillä yleensä pitemmillä matkoilla ajetaan päivä, nukutaan hotellissa ja matkaa jatketaan aamulla.

”Makuubusseille on Keski-Euroopassa hyvin kapea markkina, eli yksi yleinen käyttäjäryhmä ovat lentopelkoiset”, Mäkilä kertoo.

VR:ää huoleta ei huoleta Onnibus.comin suunnitelma makuubusseista. Lapin makuuvaunut kilpailevat ennen kaikkea omien autojen ja lentoliikenteen kanssa.

”Ovatpa makuubussit kenen tahansa liikennöimiä, niihin ei mahdu henkilöautoa mukaan. Meiltä tilattu normaalipaketti on se, kun perhe ostaa sesonkiaikaan makuupaikkojen lisäksi autopaikan”, VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen sanoo.

VR on uusinut viime vuodet makuuvaunukalustoaan, ja tänä vuonna yritykselle toimitetaan vielä kymmenen uutta vaunua. Sesonkiaikana, kuten pääsiäisenä, makuupaikat ovat täynnä, mutta sesonkien ulkopuolella niiden täyttöaste on vain ”kohtuullinen”.

”Säännöllistä yöliikennettä on kallis operoida, ja makuupaikkoja ei mahdu mukaan määräänsä enempää. Näin ollen, vaikka juna olisi täynnä, matkalle ei ole riittävästi maksajia”, Romanainen sanoo.

VR ajaa tappiollisia yövuoroja velvoiteliikenteenä. Se on liikennettä, jota valtio voi vaatia VR:n hoitamaan yhtiön monopoliaseman vuoksi.

Conor O'Leary
Megabus-yhtiön makuubussit lähtevät kello 23 Victoria-asemalta Lontoosta. Matka Skotlantiin kestää noin kahdeksan tuntia.
Megabus-yhtiön makuubussit lähtevät kello 23 Victoria-asemalta Lontoosta. Matka Skotlantiin kestää noin kahdeksan tuntia.
Conor O'Leary
Lontoossa asuva Rob Wilson kokeili makuubussia matkalla Glasgow’hin sukulaisten luo. Unta ei ahtaissa oloissa saanut. Wilson kehui kuitenkin bussin siisteyttä.
Lontoossa asuva Rob Wilson kokeili makuubussia matkalla Glasgow’hin sukulaisten luo. Unta ei ahtaissa oloissa saanut. Wilson kehui kuitenkin bussin siisteyttä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat