Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Pitkäniemessä hoidetaan Suomen vaikeimpia nuoria – Arttu opettelee olemaan lyömättä: ”Mulla on niin lyhyt hermo aina välillä”

Toivoa on aina, sanoo Suomen vaikeimpia nuoria hoitavan yksikön ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala-Heino.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Arttu korjaa pyörää kesän retkiä varten.
Arttu korjaa pyörää kesän retkiä varten. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Auringonvalossa huomaa, että Artun sukassa on pieni, lähes huomaamaton reikä. Hän kipristelee varpaitaan puhuessaan, ja kun keskustelu kääntyy väkivaltaan, hän työntää varpaansa maton alle.

”Mulla on niin lyhyt hermo aina välillä.”

15-vuotias Arttu on hoidossa Pitkäniemen psykiatrisen sairaalan Eva-osastolla. Eva tarkoittaa erityisen vaikeahoitoisia nuoria, sellaisia, joita mikään muu paikka ei pysty auttamaan.

Pitkäniemi pystyy. Täällä hoidetaan niitä nuoria, jotka on lähetetty pois sijaisperheistä, lastenkodeista, koulukodeista ja nuorisopsykiatrisilta osastoilta, koska heidän oireensa ovat niin vaikeita. Juuri kukaan ei tule tänne omasta kodistaan. Useimpien takana on puolisen tusinaa eri sijoituspaikkaa, toisilla yli kymmenen.

Pitkäniemessä on nuoria, jotka ovat hyväksikäyttäneet pikkulapsia, sytytelleet tulipaloja tai viillelleet ihonsa niin, ettei siinä ole tervettä kohtaa. He ovat kerta toisensa jälkeen kuulleet, että he ovat niin vaikeita, ettei heidän kanssaan pärjää.

”Me pärjäämme aina ja kaikkien kanssa. Me kerromme näille nuorille, että me tulemme hoitamaan heitä huomennakin, vaikka he tekisivät mitä”, sairaanhoitaja Mika Korhonen sanoo.

Osastolle kuljetaan metallinpaljastimen kautta. Sisään ei saa tuoda vyötä, saksia, metalliesineitä, aerosoleja eikä avattuja karkkipusseja.

Täällä on hoidossa 12 nuorta kahdessa eri moduulissa. Toinen vastaavanlainen yksikkö on Kuopion Niuvanniemessä. Siellä on sairaalapaikka 13 nuorelle.

Omaan huoneeseen kuljetaan kolmen lukitun oven kautta. Myös vessat ovat lukossa. Sinne pääsee, kun pyytää hoitajaa avaamaan oven. Jotkut eivät pääse yksin silloinkaan vaan hoitaja tulee mukana koppiin asti.

Jukka Gröndahl / HS
Sairaanhoitaja Mika Korhonen iloitsee työstään aina, kun näkee pienenkin hyvän merkin. Vaikka sen, että joku, joka on kuukausia kulkenut hiukset kasvojen edessä, eräänä päivänä kulkeekin osastolla kasvot näkyvissä.
Sairaanhoitaja Mika Korhonen iloitsee työstään aina, kun näkee pienenkin hyvän merkin. Vaikka sen, että joku, joka on kuukausia kulkenut hiukset kasvojen edessä, eräänä päivänä kulkeekin osastolla kasvot näkyvissä.

”Vessassa on paljon posliinia, jota voi rikkoa. Sieltä voi saada irti paloja, joilla voi viillellä itseään”, Korhonen selittää.

Kun osastolle tulee uusi nuori, keskitytään aluksi perusasioihin. Varmistetaan, ettei saatavilla ole mitään, millä voisi vahingoittaa itseään tai toisia. Keittiö on lukossa, ja vaikka keittiöön pääsisikin, veitset ovat vielä erillisten, lukittujen kaappien kätköissä.

Varotoimilla estetään, ettei nuori vahingoita itseään. Samalla ne opettavat, että toisten päälle ei käydä. Väkivallan ehkäisy korostuu, sillä vaikka osastolla hoidetaan nuoria monista eri syistä, kaikilla on ongelmia hallita aggressioitaan. Osa lyö, potkii ja puree, osa viiltelee itseään ja osa rikkoo tavaroita.

Arttu selittää tilannetta näin:

”En tiedä, miksi multa menee hermo, se vaan menee. Yleensä siitä tulee sitten käsirysy.”

Kolmetoista vuotta sitten, kun osasto perustettiin, työntekijät odottivat, että sinne tulisi päihdeongelmaisia nuoria, jotka liikkuisivat rikollisporukoissa. Näin ei käynyt. Ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala-Heino selittää, miksi.

”Meillä olevat nuoret ovat niin sairaita, että eivät he pääse mukaan jengeihin. Heidän sosiaaliset taitonsa eivät riitä siihen. Sama koskee päihteitä. Ei heillä ole päihdeongelmaa, sillä päihteiden ostaminen vaatii kuitenkin sosiaalisia taitoja. Eivät he pääse päihdeporukoihinkaan.”

”Me odotimme tänne pahiksia, mutta eivät nämä nuoret ole pahoja. He ovat vain pahasti sairaita.”

Jukka Gröndahl / HS
Ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala-Heino toivoo, että nuorten rikoksiin, viiltelyyn ja runsaaseen päihteiden käyttöön puututtaisiin varhain. ”Ei ole osa normaalia nuoruutta, että nuori on jatkuvasti ensiavussa, koska on kännipäissään satuttanut itseään.”
Ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala-Heino toivoo, että nuorten rikoksiin, viiltelyyn ja runsaaseen päihteiden käyttöön puututtaisiin varhain. ”Ei ole osa normaalia nuoruutta, että nuori on jatkuvasti ensiavussa, koska on kännipäissään satuttanut itseään.”

Rikoksia he kyllä ovat tehneet. Osaston potilaista 75 prosenttia on syyllistynyt vakavaan väkivaltaan. Monista ei ole kuitenkaan annettu tuomiota, joko siksi, että nuori on ollut teon tehdessään alle 15-vuotias tai siksi, että esimerkiksi lastenkodin ohjaajan päälle käymisestä ei ole koskaan tehty rikosilmoitusta.

Kaltiala-Heinon mukaan suuri osa Evassa hoidettavista nuorista on saanut syntyessään käsiinsä kahdella tavalla huonot pelikortit.

Heillä on usein neuropsykiatrisia ongelmia: autismia, ADHD:ta ja oppimisvaikeuksia. Niiden kanssa voisi pärjätä, jos saisi poikkeuksellisen paljon tukea ja apua sekä kotoa että koulusta. Usein on kuitenkin niin, että vanhemmilla, ehkä isovanhemmillakin on samanlaisia ongelmia, jolloin he pystyvät antamaan tukea tavanomaista vähemmän.

Näiden nuorten elämän alku on ollut kaaosta, ja he tulevat usein Evaan jo alakouluikäisinä. Heidän tulevaisuudennäkymänsä eivät silti välttämättä ole synkät.

”Näiden nuorten kanssa päästään usein hyvin eteenpäin. He saattavat jatkaa meiltä matkaansa nuorisokotiin, jossa ollaan erityisesti perehdytty autismin kirjon asioihin, ja vaikka erityisammattikouluun. Siitä se heidän elämänsä alkaa sitten vähitellen sujua”, Kaltiala-Heino sanoo.

Vaikeampi tilanne on niillä, joilla on varhain alkaneita skitsofrenian oireita. Skitsofrenia puhkeaa usein parikymppisenä. Jos oireet alkavat jo 13-vuotiaana, se tarkoittaa, että sairaus on poikkeuksellisen vakava.

”Heidän sairauttaan ei olisi voinut ennaltaehkäistä eikä sitä osata myöskään parantaa. He siirtyvät meiltä usein aikuispsykiatriaan suljetulle osastolle, kun täyttävät 18. Eivät hekään silti loppuelämäänsä sairaalassa vietä. Realistinen tavoite voi olla asuminen kuntoutuskodissa ja se, etteivät harhat häiritse elämää jatkuvasti.”

Osastolla saattaa syntyä tappeluita, mutta purjehtiessa ei koskaan.

Viime kesänä vesille lähdettiin poikkeuksellisesti vanhalla puisella moottoriveneellä. Kun myrsky nousi, veneeseen alkoi tulla vettä ja nuorten mieliin hiipi kuolemanpelko.

Toimintaterapeutti Ville Turunen jakoi nuorille tehtävät. Yksi alkoi äyskäröidä, toinen kiikaroida aaltoja.

”Ei siinä oikeaa vaaratilannetta ollut, mutta yhdessä tekeminen antoi nuorille kokemuksen pärjäämisestä. Kun päästiin maihin, he tajusivat myös kiittää toisiaan. Yksi kehui, kuinka hyvin toinen lappoi vettä pois veneestä ja toinen totesi, että ikinä ei olisi selvitty, jos et olisi kiikaroinut aaltoja niin hyvin”, Turunen kertoo.

Turunen ja muu henkilökunta vievät nuoria säännöllisesti kaupungille, kauppaan, kiipeilemään ja retkille. Siellä opitaan, miten toisten kanssa ollaan ja miten maailmassa on tapana toimia.

Jos on koko pienen ikänsä tottunut varastamaan kaupasta ja syömään laitoskeittiön valmistamaa ruokaa, jo arkinen kaupparetki voi opettaa monta asiaa: ensin pitää suunnitella ruokalista, käydä kaupassa, maksaa ostoksensa, keittää pasta ja tehdä kastike. Vasta sitten voi syödä.

Evassa uskotaan siihen, että nuoruus on toivon aikaa. Osastolla ei tapahdu ihmeitä eikä siellä välttämättä parannuta, mutta monen elämä voi silti kääntyä parempaan suuntaan.

”Nuoruus on sellainen kehitysvaihe, että kaikki voi vielä muuttua. Joskus asiat voivat kääntyä parempaan lähes itsestään, kun nuoren elämä rauhoitetaan ja häntä estetään jatkamasta väkivaltaa”, Kaltiala-Heino sanoo.

”Me toivomme aina. Jos joku meistä välillä menettää toivonsa, työkaverit toivovat ja uskovat hänenkin puolestaan.”

Jukka Gröndahl / HS
Artulla on kaksi tavoitetta. Ettei hermo menisi niin herkästi ja että voisi opiskella lähihoitajaksi.
Artulla on kaksi tavoitetta. Ettei hermo menisi niin herkästi ja että voisi opiskella lähihoitajaksi.

Arttukin toivoo.

”Sellaista, että musta tulisi hoitaja. Hoitaisin nuoria.”

Artun nimi on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat