Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Valtaosa turvapaikanhakijoista tarvitsee harjoitusta lukemiseen

Jopa korkeakouluopintoja suorittaneista noin puolet kaipaisi vielä luku- ja kirjoitustaidon parantelua.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Suomen kielen opiskelun lisäksi moni maahanmuuttaja tarvitsee harjoitusta latinalaisten kirjainten käyttämisessä.
Suomen kielen opiskelun lisäksi moni maahanmuuttaja tarvitsee harjoitusta latinalaisten kirjainten käyttämisessä. Kuva: Sami Kero / HS

Valtaosa Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista kaipaa harjoitusta lukemaan ja kirjoittamaan länsimaisilla kirjaimilla, käy ilmi opetus- ja kulttuuriministeriön teettämästä kartoituksesta, joka luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok) maanantaina.

Vaikka useimmilta tulijoista löytyy koulutustaustaa peruskoulusta aina korkeakouluun asti, se on monilla hankittu arabian tai vaikka darin kielellä.

Turvapaikanhakijoiden koulutustaustan ja työkokemuksen kartoituksen teki aikuisten maahanmuuttajien kielitaidon arviointikeskus Testipiste. Siihen osallistui tammi–maaliskuussa noin tuhat turvapaikanhakijaa 14 vastaanottokeskuksessa Uudellamaalla.

Suurin osa haastatelluista oli nuoria, 18–39-vuotiaita, ja 90 prosenttia oli miehiä.

”Kyllä tämän tuloksen voi yleistää koko maahan, eli otos on edustava”, sanoo neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson opetusministeriöstä.

Kartoitukseen osallistuneet ovat kotoisin 32 eri maasta, mutta lähes 70 prosenttia tulee Irakista ja 16 prosenttia Afganistanista. Noin kolmen prosentin osuudet ovat Syyriasta, Somaliasta, Eritreasta ja Iranista.

Valtaosa eli 70 prosenttia oli käynyt peruskoulua 7–9 vuotta, noin puolet myös lukiota.

Ammattikoulua oli käynyt joka seitsemäs, mutta lähtömaissa ammatti opetellaankin usein töitä tekemällä. Korkeakouluopintoja oli yli neljänneksellä, ja korkeakoulututkinnon, useimmiten kandidaatintutkinnon, ilmoitti suorittaneensa 16 prosenttia. Löytyipä joukosta pari tohtoriakin, mutta seitsemällä prosentilla ei ollut koulutusta ensinkään.

”Jos tulijoiden koulutustaustoja vertaa meidän järjestelmäämme, on selvää, että heillä on osaamisvajetta”, Karlsson arvioi. ”On myös selvää, että lähtömaiden, kuten Irakin, epävakaa tilanne heijastuu myös koulutustaustaan ja työkokemukseen, sillä tulijat ovat melko nuoria”, Karlsson sanoo.

Lähes kaikki vastaajat olivat tehneet töitä, moni usealla eri alalla. Työkokemusta on kertynyt varsinkin rakennus- ja kuljetusaloilta. Joka viides oli toiminut yrittäjänä.

Myös maanviljelijöitä, opettajia, partureita, jalkapalloilijoita ja insinöörejä löytyi. Harvinaisempiin ammatteihin kuuluvat astrologi, hääsuunnittelija, kalligrafi, kipsikoristeiden valmistaja ja paimen.

Suurin osa vastaajista osaa lukea ja kirjoittaa, mutta ei hallitse täysin länsimaisia kirjaimia. Se selvisi myös kartoitusta tehtäessä: valtaosa tarvitsi apua kyselylomakkeen täyttämiseen.

Seitsemän prosenttia ei osaa kirjoittaa ja lukea lainkaan.

Jopa korkeakouluopintoja suorittaneista lähes puolet tarvitsisi vielä jonkinasteista luku- ja kirjoitustaidon opetusta, ja vain viitisen prosenttia pystyisi suoraan jatkamaan opintojaan englannin kielellä.

Kartoituksesta kävi ilmi, että noin puolet puhuu englantia jonkin verran, mutta englannin kirjallinen taito on harvinaisempaa. Usein vastaajat myös yliarvioivat englannin taitonsa, ja käytännössä se rajoittuu muutamaan fraasiin.

Taitoa lukea ja kirjoittaa latinalaisilla kirjaimilla pitäisikin opettaa turvapaikanhakijoille jo vastaanottokeskuksissa, kartoitus suosittelee. Näin säästyisi aikaa ja rahaa, koska oleskeluluvan saatuaan maahanmuuttaja pääsisi nopeammin koulutukseen ja töihin.

Kotoutumiskoulutus taas pitäisi saada lähemmäs työelämää. Se onnistuisi esimerkiksi niin, että luokkaopiskelun lomassa olisi jaksoja, jolloin ollaan työssä tai ammatillisissa opinnoissa. Nykyinen rahoitusmalli on tähän kuitenkin liian jäykkä, kartoitus toteaa.

Lisäksi kotoutuva tarvitsee enemmän ohjausta työelämään ja yhteyksiä suomalaisiin. Työssäoppimisen jaksoja työelämässä pitäisi olla enemmän, kartoitus suosittelee. Niiden aikana maahanmuuttaja oppii kieltä ja kulttuuria ja ymmärtää omia vahvuuksiaan.

”Olemme jo käynnistäneet muutostarpeiden arvioinnin koulutusjärjestelmän joka portaalla”, ministeri Grahn-Laasonen sanoo.

”Maahanmuuttajien polut koulutukseen ja työelämään ovat liian pitkiä, ja niihin sisältyy tyhjäkäyntiä, kun ihmisiä on ohjattu tarjolla oleviin koulutuksiin eikä jo hankitun osaamisen mukaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat