Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eivätkö aikuiset voi jättää edes lapsia rasistisen vihansa ulkopuolelle?

Tänään alkoi rasisminvastainen viikko. Se ei saa jäädä vain teemaviikoksi muiden joukkoon, kirjoittaa kommentissaan HS:n päätoimittaja Päivi Anttikoski.

Kotimaa
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Rima putosi kovaa kolahtaen maahan eilen palmusunnuntaina, kun perussuomalaisen puolueen jäsen ja Tampereen perussuomalaisten varapuheenjohtaja Terhi Kiemunki kirjoitti Facebook-seinälleen erittäin ilkeitä ja rasistisia kommentteja virpomassa kiertäneistä lapsista.

He olivat lapsia, jotka Kiemunki oli päätellyt muslimeiksi, koska heilläkin oli huivit päässä. Ei ole vaikea arvata, kuinka kommentointi kulki tuosta eteenpäin. Kiemungin seinälle postattiin kuvia pekonista virpomispalkkiona ja irvailtiin kondomien jakamisesta.

Kommentteja lukiessa tuli mieleen, oletteko te noiden vastenmielisten tekstien kirjoittajat äitejä ja isiä.

Kuinka voi ylipäätään olla mahdollista, että aikuiset ihmiset eivät voi jättää edes lapsia rasistisen vihansa ulkopuolelle? Lapsia, jotka ovat syyttömiä siihen vihamieliseen ilmapiiriin, joka yhteiskunnassamme tällä hetkellä on, ja jotka joutuvat siitä kuitenkin kärsimään.

Tässä mentiin monella tapaa rajan yli.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo twiittasi, että Terhi Kiemunki ”saa nyt itse vastata virpomispuheistaan, puolue ei häntä puolusta”. HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä tavoitti puolueen puheenjohtaja Timo Soinin myöhään sunnuntai-iltana Lontoosta.

”Puoluesihteeri on kertonut puolueen kannan, ja se on hyvä kanta”, sanoi Timo Soini.

Se että puolue ei ainakaan puolusta yksittäistä jäsentään tällaisessa rasismissa, on tosiaan hyvä kanta. Mutta riittääkö se, puheenjohtaja Soini ja puoluesihteeri Slunga-Poutsalo?

Eikö tässä ole kyse niin perustavaa laatua olevista arvoista perussuomalaisillekin, että niiden rikkomiseen olisi puututtava kunnolla puolueen korkeimmassa johdossa? Onko mielestänne oikein jättää rasistinen kirjoittelu puolueen jäsenen omaan hoitoon?

Entä onko menettely hyväksyttävä myös teidän muiden suomalaisten puolueiden mielestä, vai olisiko tässä todellinen syy tehdä arvovalinta ja tuomita rasismi kerta kaikkiaan?

Terhi Kiemunki pyysi lopulta myöhään sunnuntai-iltana kirjoituksiaan anteeksi, ”jos on loukannut ihmisiä”.

Jos?

Ylen aamu-tv:ssä tänä aamuna Etelä-Afrikasta Suomeen adoptoitu 11-vuotias Valtteri kertoi, että rasismi tuntuu ahdistavalta. Valtteri pyysi myös aikuisilta apua: ”Musta voisi itse huomata, että tää ei kuulosta hirveän hyvältä, ja mennä väliin”.

Tänään alkoi rasisminvastainen viikko. Se ei saa jäädä vain teemaviikoksi muiden joukkoon.

Kysyn nyt julkisesti teiltä, suomalaiset aikuiset, hyväksyttekö te rasistisen käytöksen lapsia kohtaan? Vai oletteko aikuisia ja päätätte, että tämä ei kuulosta hyvältä, ja menette väliin?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat