Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpojen tonttivuokrien aika on ohi – uusissa sopimuksissa hintoja on nostettu jopa tuhatkertaisiksi

Ilmeisin syy halpaan vuokraan on kiinteistöjen matala arvo 50 vuotta sitten.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Marko Heikuraisen taloyhtiön tonttivuokra Helsingin Maunulassa nousee vähitellen kymmenkertaiseksi. Hän neuvoo taloyhtiöiltä tarkastamaan kerrosalan piiloneliöt. Ne kun vaikuttavat tonttivuokran määrään.
Marko Heikuraisen taloyhtiön tonttivuokra Helsingin Maunulassa nousee vähitellen kymmenkertaiseksi. Hän neuvoo taloyhtiöiltä tarkastamaan kerrosalan piiloneliöt. Ne kun vaikuttavat tonttivuokran määrään. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Näin tonttivuokra lasketaan

 Kunnan omistaman tontin vuokra lasketaan käyvästä arvosta. Sille lasketaan

4 prosentin korko, joka on vuokrahinta. Vuokrat on sidottu elinkustannusindeksiin.

 Arvoon vaikuttavat sijainti, pinta-ala ja rakennusoikeus. Isot kaupungit jakavat alueet vyöhykkeisiin, joilla on sama vuokrataso.

Omakotitalon tuhannen neliön vuokratontti sadalla eurolla vuodessa tai kerrostalotontti parilla tuhannella eurolla.

Etenkin suurissa kaupungeissa on vielä vuokratontteja, joiden hintataso on niin kaukana nykyisestä vuokratasosta, että vuokra on käytännössä puoli-ilmainen.

Kaupungit ovat uusineet näitä 50 vuotta vanhoja sopimuksia viime vuosina runsaasti, ja samalla vuokra on noussut jopa monikymmenkertaiseksi – vastaamaan nykyistä hintatasoa.

Alkuperäisissä sopimuksissa on monenlaisia ongelmia.

Ilmeisin syy halpaan vuokraan on kiinteistöjen matala arvo 50 vuotta sitten. Kaupungit myös ovat aikanaan arvioineet tonttivuokria kirjavilla tavoilla ja tehneet itselleen epäedullisia vuokrasopimuksia.

”Turussa matalimmat omakotitonttivuokrat ovat nyt sadan euron luokaa, ja niihin on kuitenkin tehty tasokorotukset aikanaan. Muutaman euron vuokrasopimukset on jo onneksi uusittu”, kertoo tonttipäällikkö Timo Laiho Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksesta.

Turussa oli vielä vuosikymmenen vaihteessa kahden euron tonttivuokria, jotka piti muiden vuokrien tavoin maksaa kahdessa erässä. Kun sopimus uusittiin, vuokra nousi lähes tuhatkertaiseksi.

Nyt kaupungissa uusitaan halpoja sopimuksia runsaat kymmenkunta vuodessa.

Sama korotuspaine on Helsingissä, jossa osa taloyhtiöistä maksaa jopa yhtä vähän tonttivuokraa kuin omakotitaloasuja. Helsingissä viimeisten hyvin halpojen vuokratonttien sopimukset uusitaan todennäköisesti vuonna 2025.

Vuonna 2020 tuntuva korotus on tulossa noin 240 vuokratontille.

Helsingissä osaa vuokrasopimuksista ei sidottu aikanaan elinkustannusindeksiin.

Indeksiinkään sitominen ei olisi auttanut, sillä indeksi on laahannut maan arvonnousun perässä, huomauttaa kiinteistöviraston osastopäällikkö Sami Haapanen.

”Lisäksi Helsingissä on myös vuokrakohteita, joissa on ollut alkujaan eri alennuksia. Näiden takia sopimuksen uusimisen jälkeen vuokrakorotus voi olla jopa 50-kertainen”, Haapanen sanoo.

Hänen mukaansa uudet vuokrat ovat silti nykyiseen hintatasoon nähden kohtuullisia.

Kuntien lisäksi muun muassa seurakunnilla ja Metsähallituksella on ollut poikkeuksellisen halpoja vuokratontteja.

Vantaan seurakunnissa vanhat sopimukset on jo uusittu.

”Kyllähän korotukset ovat olleet suuria, mutta vuokralaiset ovat ymmärtäneet nauttineensa etua puoli-ilmaisesta tonttivuokrasta. On myös otettava huomioon, että seurakunnat maksavat kiinteistöveroa tontista kunnalle”, kiinteistöjohtaja Sari Turunen Vantaan seurakunnista sanoo.

Metsähallituksenkin halvat vuokratontit ovat parin vuoden kuluttua historiaa.

”Meillä on ollut metsäpalstatontteja, joista on maksettu aivan nimellinen korvaus”, kertoo kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelin Metsähallituksen Laatumaasta.

Tampereella isoimmat korotukset ovat olleet kymmenkertaisia. Kahden vuoden kuluttua on tulossa iso korotusrysäys: yli 200 vuokralaista joutuu uusimaan sopimuksensa.

”Tavoitteena on pitää korotukset enintään kuusinkertaisina, mutta omakotikohteissa tämä ei ole aina toteutunut”, apulaistonttipäällikkö Aila Taura myöntää.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Matti Holopainen korostaa, että uudet vuokrasopimukset täytyy kirjoittaa sellaisiksi, että vuokrat voidaan pitää ajan tasalla. Esimerkiksi Vantaan seurakuntien uusiin sopimuksiin on merkitty vuokrantarkistus 25 vuoden päähän.

Helsingissä korotuksia on vastustettu kovaäänisesti. Valtaosa kaupungin vuokratonteista on taloyhtiöiden hallinnassa, ja vuokratonteilla asuu yli 150 000 helsinkiläistä.

Huoneiston vastike on voinut nousta vuodessa useilla sadoilla euroilla. Korotuksiin on vaadittu malttia, sillä vuokratonteilla asuvat ovat usein pienituloisempia kuin omalla tontilla asuvat.

Kuntaliiton Holopainen painottaa, että kunnan on kohdeltava asukkaita tasapuolisesti.

”Jos vuokralainen on esimerkiksi eläkeläinen, on katsottu, että korotus on kohtuuton”, hän sanoo.

Toisaalta Holopainen pitää kyseenalaisena, että kunta alkaisi antaa erityiskohtelua vuokrahinnoissa yksittäisille henkilöille tai ryhmille. ”Tukipolitiikka pitää hoitaa muuta kautta kuin vuokrasopimuksissa.”

Vesa-Matti Väärä
Turkulaisen Petri Tammisen vuokra nousee ensi vuosikymmenellä 500 eurosta jopa 2500 euroon. Tontin lunastusvaihtoehto ei kuitenkaan miestä houkuta.
Turkulaisen Petri Tammisen vuokra nousee ensi vuosikymmenellä 500 eurosta jopa 2500 euroon. Tontin lunastusvaihtoehto ei kuitenkaan miestä houkuta.
Tontin lunastus kiinnostaa vain harvoja

Helsingin kaupunki korotti 170 tontin vuokraa tämän vuoden alusta. Vuokralaisen olisi mahdollista lunastaa tontti itselleen, mutta Helsingin kiinteistöviraston mukaan yksikään kauppa ei ole vireillä.

Helsingissä vuokrankorotukset astuvat voimaan portaittain kymmenen vuoden kulutussa. Maunulassa sijaitsevan 24 osakkaan taloyhtiön tonttivuokra nousee vähitellen noin kymmenkertaiseksi 5 000 eurosta 50 000 euroon.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marko Heikurainen ei usko omistusvaihtoehdon kannattavan, sillä yli 1,5 miljoonan euron sijoituksen takaisinmaksuaika on erittäin pitkä.

”Lunastusta on huono viedä taloyhtiön kokouksen esityslistalle, sillä sen pitkäaikaisia kustannuksia on mahdotonta arvioida. Paljonko kustannukset nousevat, kun tontista pitää maksaa kiinteistövero ja katumaksut, joita kaupunki kuitenkin nostaa vuosien saatossa”, Heikurainen pohtii.

Pitkät vuokrasopimukset umpeutuvat monessa taloyhtiössä mahdollisimman hankalaan aikaan. Yhtiöt suunnittelevat tai ovat jo käynnistäneet suuria remontteja. Heikuraisen yhtiössä alkaa keväällä julkisivuremontti.

”Sanotaan vaikka, että kyllä tässä tietää, miksi käy töissä. Onneksi tämä on hieno asuinalue, ja hintojen nousun myötä rahat eivät mene hukkaan”, Heikurainen lohduttautuu.

Useilla sadolla taloyhtiöillä on vielä edessä massiivinen vuokrankorotus.

Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Kai Haarma patistaa taloyhtiötä varautumaan hyvissä ajoin. Yhtiöiden pitäisi miettiä mahdollisuuksien mukaan vaikkapa lisärakentamista tontille. Näin vuokrakustannuksia voitaisiin helpottaa.

Haarma neuvoo myös asuntokaupoilla olevia olemaan tarkkana.

”Isännöitsijäntodistuksessa näkyy yleensä vain tieto tontin vuokrasopimuksen päättymisestä. Hienointa olisi, jo todistuksessa näkyisivät myös konkreettiset vaikutukset vastikkeeseen”, Haarma puntaroi.

Turussa osa vuokralaisista on lunastanut tonttinsa itselleen, mutta lunastuksia tehdään edelleen vain harvoin.

Kaupungin mukaan uusistakin tonteista valtaosa menee vuokralle, sillä ihmiset eivät halua sitoa rahaa tonttiin.

Turkulainen Pertti Tamminen on asunut 20 vuotta vuokratontilla. Omakotitalon tonttivuokran korotus on edessä ensi vuosikymmenellä. Vuokrankorotuksen takia hän on joutunut pohtimaan ostamista, oikeastaan ensimmäistä kertaa. Tontin hinta olisi noin 50 000 euroa.

”Investointi on niin suuri, että sitä maksaisi pois vuosikymmeniä. Oman tontin arvo ei kuitenkaan näy myynti-ilmoituksissa lähes mitenkään, joten eipä oma tontti vaikuta jälleenmyyntiarvoon”, Tamminen sanoo.

Marko Heikuraisella on neuvo taloyhtiöille, joilla on vuokrankorotus edessä. Helsingissä taloyhtiön tonttivuokra määräytyy kerrosalan mukaan.

”Meidän yhtiössämme on 2 500 neliötä kerrosalaa, josta löysimme kymmenisen prosenttia piiloneliöitä. Niitä ei lasketa vuokraan mukaan” Heikurainen neuvoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat