Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakkojen tuplaaminen törmäsi perustuslakiin, mutta lakivaliokunta miettii vielä perusteiden laillisuutta

Valtion tulojen kasvattaminen ei kelpaa sakkojen kaksinkertaistamisen perusteeksi, perustuslakivaliokunta linjasi perjantaina.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Hallituksen esitys korottaisi myös rikesakon enimmäismäärää.
Hallituksen esitys korottaisi myös rikesakon enimmäismäärää. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman mukainen sakkojen kaksinkertaistaminen karahti perjantaina perustuslakiin, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa lainmuutoksista.

Valiokunnan kannan mukaan lakimuutosten perusteeksi annetut valtiontaloudelliset varojen keruutavoite ei ole hyväksyttävä peruste sakkojen korottamiselle.

”Kriminalisoinneille on esitettävä painava yhteiskunnallinen tarve ja perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävä peruste”, valiokunta linjasi.

Näitä perusteita lakiehdotuksessa ei perustuslakivaliokunnan mukaan nyt ole.

”Tässä muodossa lakimuutos on hyvin ongelmallinen. Lakivaliokunta joutuu tekemään paljon työtä [perustelujen muuttamisessa], jotka kuuluisivat hallituksen ministeriölle”, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) sanoi maanantaina HS:lle.

Hänen mukaansa hallituksen esityksen olennaisen perusteen osoittautuminen perustuslain vastaiseksi on ”hyvin poikkeuksellista.”

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa otettiin kantaa rikesakon maksimimäärän nostoa 200 eurosta 400 euroon, päiväsakkojen rahamäärän kaksinkertaistamiseen, sekä yhteisösakon kolminkertaistamiseen.

Sakkojen määrän nostamista on perusteltu hallituksen esityksessä sillä, että näin valtio saisi kaipaamiaan lisätuloja.

”Esityksen tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti kasvattaa sakoista valtiolle saatavia tuloja korottamalla sakkojen rahamääriä”, hallituksen esityksessä sanotaan.

Perustuslakivaliokunnan päätösesityksen mukaan lakimuutokset voidaan käsitellä yksinkertaisella enemmistöllä vain, jos perustuslakivaliokunnan valtiosääntöoikeudelliset huomautukset otetaan huomioon.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hallituksen varainkeruutavoitteesta vaietaan ja lakivaliokunta keksii tilalle rikosoikeudellisia perusteita.

Menettelyn ongelmana on se, että hallitus on tullut jo paljastaneeksi keskeisen syyn lainmuutoksille joka on varojen kerääminen.

”No tietenkään mikään päälle liimattu eli keksitty ei voi olla hyväksyttävä syy. Mutta jos on osoitettavissa, että [sakkojen korotukset] vähentävät tai estävät rikollisuutta, ja jos se on uskottavasti ja kiinteästi perusteena, niin siinä tapauksessa lakivaliokunta voi harkita, täyttyvätkö ehdot”, Lapintie arvioi.

Myös perustuslakivaliokunta ilmoitti lausunnossaan pitävänsä arviointitilannetta poikkeuksellisena ja esitystä valtiosääntöoikeuden kannalta puutteellisesti valmisteltuna.

”Valiokunnan käsityksen mukaan hallituksen esityksessä esitetty ainoa muuhun kuin fiskaalisiin näkökohtiin palautuva peruste korotuksille on se, että aikaisempaa suurempi osa rikollisuuden kustannuksista siirtyy rikoksista tuomittujen maksettavaksi”, valiokunta linjasi

Perustuslakivaliokunnan mukaan lakiehdotusta käsittelevän lakivaliokunnan on mietittävä, onko lakimuutoksia mahdollista käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä, jos muutosehdotukset loukkaavat perusoikeuksia.

Perustuslain kannalta keskeinen ongelma on siis siinä, voiko rikosoikeudellisia seuraamuksia koventaa sillä perusteella, että valtio haluaa lisää sakkotuloja.

Rangaistusjärjestelmän perusperiaatteiden mukaan rangaistusten pitäisi olla tekoon kohtuullisia, ja niiden määrän pitäisi perustua tekojen moitittavuuteen eikä valtion rahantarpeeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat