Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kittilän jupakka voi johtaa valtion puuttumiseen kunnan päätöksentekoon – valtuutetuista lähes kaikkia epäillään virkarikoksesta

Valtio haluaa puuttua tilanteisiin, joissa luottamus kunnan toimintaan horjuu. Ministeriö ei mainitse Kittilää nimeltä, mutta se on viime aikojen räikein esimerkki.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kittilän kunnantalo
Kittilän kunnantalo Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kittilän kunnassa syntynyt tilanne johtaa siihen, että valtio aikoo puuttua poikkeuksellisesti yksittäisen kunnan päätöksentekoon.

Valtiovarainministeriö selvityttää nopealla aikataululla, voitaisiinko kuntalakiin lisätä säännöksiä sellaisiin tilanteisiin, joissa kunnan päätöksentekokyky on heikentynyt esteellisyyssäännösten ja rikostutkinnan johdosta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti verkkosivuillaan.

Kunnilla on laaja itsehallinto, joten valtio on toistaiseksi voinut puuttua niiden toimintaan vain, jos kunta uhkaa ajautua taloudelliseen kriisiin.

Kittilässä tilanne on erikoinen: kunnanhallituksen yhdeksästä jäsenestä kahdeksaa ja valtuuston 27 jäsenestä 23:a epäillään virkarikoksista.

Vyyhti sai alkunsa kunnan päättäjien ja kunnanjohtaja Anna Mäkelän luottamuspulasta, joka johti kunnanjohtajan erottamiseen marraskuussa 2014. Rikosepäilyt keskittyvät irtisanomiseen, jota Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on pitänyt laittomana.

Merkittävän osan Kittilän luottamushenkilöistä olisi mitä ilmeisemmin pitänyt jäävätä itsensä päätöksenteosta.

Valtiovarainministeriö aikoo selvityksessään katsoa myös, pitäisikö laissa olla mahdollisuus puuttua tilanteeseen, jos kunnissa on jätetty noudattamatta esteellisyyttä koskevia säännöksiä.

Ministeriön mukaan kunnissa on esiintynyt tilanteita, joissa toimielintä on ollut vaikea saada päätösvaltaiseksi, kun niin moni jäsenistä on esteellinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat