Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinkautisvankeja vapautuu yhä enemmän – istuvat vankilassa nykyisin keskimäärin 14–15 vuotta

Yhtä lukuun ottamatta kaikki elinkautisvangit on tuomittu murhasta.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Näkymä Hämeenlinnan vankilan pihalle.
Näkymä Hämeenlinnan vankilan pihalle. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Vapautumisesta päättää hovioikeus

 Elinkautisesta vankeusrangaistuksesta säädettiin alun perin vuoden 1889 rikoslaissa. Silloisen lain mukaan elinkautisvanki vapautui 12 vuoden jälkeen mutta ehdonalainen jatkui loppuelämän.

 Mahdollisuus vapautua ilman armahdusta poistui vuonna 1931. Siitä lähtien elinkautisvangit pääsivät vapaaksi vain tasavallan presidentin armahduksella.

 Lokakuusta 2006 alkaen vapautumisesta on päättänyt Helsingin hovioikeus. Vapautumisen jälkeen ehdonalaisen koeaika kestää nykyisin enintään kolme vuotta.

Vankiloista on alkanut vapautua tuntuvasti aiempaa enemmän elinkautisvankeja. Samalla elinkautisvankien määrä on kääntynyt laskuun.

Viime vuonna ehdonalaiseen pääsi kaikkiaan 16 elinkautisvankia. Se on tähänastinen ennätys.

Edellinen ennätys oli toissa vuodelta. Silloin vapautui 14 elinkautisvankia.

Sitä ennen vapautuneita oli vain yhdestä kahdeksaan vuosittain.

Rikosseuraamuslaitos (Rise) arvioi, että viimevuotinen ennätys voi jäädä lyhytaikaiseksi, sillä tulevaisuudessa elinkautisvankeja vapautunee entistä enemmän.

Muutos johtuu siitä, että elinkautisvankien määrä alkoi kasvaa voimakkaasti 2000-luvun alkupuolella. Nyt ensimmäiset tuolloin tuomituista murhamiehistä ja -naisista ovat alkaneet päästä vapaaksi.

”Tulevina vuosina vapautuvien määrä voi nousta vielä suuremmaksi kuin viime vuoden 16, mutta ei silloinkaan puhuta useista kymmenistä”, arvioi Rikosseuraamuslaitoksen erikoistutkija Marja-Liisa Muiluvuori.

Elinkautisvangit istuvat vankilassa nykyisin keskimäärin 14–15 vuotta. He voivat tosin päästä valvottuun koevapauteen ennen ehdonalaiseen siirtymistä.

Yksittäiset vangit saattavat kuitenkin viettää vankilassa yli kaksikymmentä vuotta, jos heidän vapauttamiselleen ei ole edellytyksiä aiemmin.

Elinkautisen vähimmäispituus on puolestaan normaalisti 12 vuotta ja alle 21-vuotiaana rikoksen tehneillä kymmenen vuotta.

Pisimmillään yksittäinen vanki on istunut vankilassa yhtäjaksoisesti 26 vuotta, mutta tässä tapauksissa vankilaputki alkoi ensin muulla rangaistuksella ja muuttui myöhemmin elinkautiseksi.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina elinkautisvankeja oli vain kuutisenkymmentä. Sen jälkeen vankimäärä kasvoi yhtäjaksoisesti yli kymmenen vuotta, vaikka samaan aikaan henkirikosten määrä väheni.

Vankiloihin tuli joinakin vuosina jopa yli kaksikymmentä uutta elinkautisvankia, kun vapauteen pääsi usein vain yksittäisiä vankeja.

Vankimäärää on lisännyt tutkijoiden mukaan muun muassa se, että aiempaa useampi rikokseen syyllistyneistä on todettu mielentilatutkimuksessa syyntakeiseksi.

Lisäksi elinkautiseen tuomitut istuvat vankilassa keskimäärin pitempään kuin ennen.

Elinkautisvankien määrä nousi huippuunsa keväällä 2014. Silloin heitä istui vankiloissa yhteensä 211.

Viime ja tämän vuoden aikana määrä on kääntynyt hienoiseen laskuun. Nyt vankiloissa istuu 201 elinkautisvankia.

”Näyttää siltä, että myös tulevaisuudessa elinkautisvankeja vapautuu enemmän kuin uusia tulee tilalle”, erikoistutkija Muiluvuori sanoo.

Vuoden 1973 jälkeen vapautuneista elinkautisvangeista yli 20 prosenttia on joutunut takaisin vankilaan. Syynä on useimmiten ollut väkivalta.

Uusimisprosentti on kuitenkin selvästi pienempi kuin muilla vapautuvilla vangeilla. Kaikista suljetusta vankilasta vapautuvista yli puolet on palannut takaisin tai määrätty yhdyskuntapalveluun uuden rikoksen vuoksi.

Nykyisistä elinkautisvangeista hieman alle 190 on miehiä ja runsas kymmenen naisia.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki elinkautisvangit on tuomittu murhasta.

Ainoa poikkeus on Porvoossa asunut ruandalaispastori, joka suorittaa elinkautista vankeusrangaistusta Helsingin vankilassa.

Hän syyllistyi joukkotuhontaan Ruandassa kansanmurhan aikana vuonna 1994.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat