Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö tapaa Putinin tänään Moskovassa – asialistalla itärajan pakolaiset

Suomen asialistalla on raja eli Venäjän kautta Suomeen saapuvat pakolaiset.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa tänään tiistaina Moskovaan, jossa hän tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Edellisen kerran presidentit tapasivat viime kesäkuussa, kun Niinistö kävi Moskovassa. Sen jälkeen he ovat puhuneet useaan kertaan puhelimessa ja kohdanneet muun muassa Pariisin ilmastokokouksessa viime joulukuussa.

Tapaamiset harventuivat sen jälkeen, kun Venäjä valloitti keväällä 2014 Krimin ja liitti sen itseensä. EU-maat päättivät silloin keskeyttää ”säännölliset tapaamiset” Venäjän johdon kanssa.

Tämänkertainen tapaaminen eroaa viimeaikaisista siinä, että Suomella on asialistalle akuutti kahdenvälinen kysymys eli Venäjän kautta Suomeen saapuvat pakolaiset.

Useimmiten Venäjä on korostanut presidenttien keskustelevan pääasiassa kahdenvälisistä kysymyksistä, vaikka varsinaisessa tapaamisessa valtaosa ajasta olisi kulunut kansainvälisten kysymysten parissa.

Niistä on tarkoitus puhua tälläkin kertaa, erityisesti Ukrainasta ja Syyriasta sekä arktisesta yhteistyöstä. Niissä Putin todennäköisesti arvioi, että Niinistölle kerrotuista kannoista ainakin osa leviää muillekin länsijohtajille.

Silti suomalaisia kiinnostaa erityisesti itäraja, vaikka pakolaisten tulo Suomeen Venäjältä onkin nyt hiljentynyt. Talvella Venäjältä alkoi yllättäen tulla Suomeen viisumittomia siirtolaisia, jotka hakivat rajalla turvapaikkaa.

Vaikka itärajan tuli lopulta vain vajaat 2 000 turvapaikanhakijaa, Suomi pelästyi Venäjän linjanmuutosta. Venäjä ei ollut vuosikausiin päästänyt Suomen rajalle ihmisiä, joilta puuttui Suomen viisumi.

Niinistö otti raja-asian näyttävästi esille jo tavatessaan Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin helmikuussa Münchenissä.

Niinistön vierailu osuu ajankohtaan, jolloin EU:ssa tiukin linja tapaamisten suhteen on väistymässä.

Esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker suunnittelee lehtitietojen mukaan vierailua Venäjälle. Juncker matkustaisi todennäköisesti Pietarin talousfoorumiin kesäkuussa.

Niinistön seurueessa Moskovaan matkustaa myös elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Rehnin on määrä tavata Venäjän talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev, jonka kanssa hän keskustelee Suomen ja Venäjän kauppa- ja taloussuhteista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat