Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakin armeijan kersantti sai yli vuoden tuomion sotarikoksesta – poseerasi irtonaisen pään kanssa

Mies kiisti käräjäoikeudessa syytteen, mutta myönsi julkaisseensa kuvan Facebookissa.

Kotimaa
 
Jukka Harju / HS
Irakilaismiehelle luettiin syyte sotarikoksessa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tiistaina.
Irakilaismiehelle luettiin syyte sotarikoksessa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tiistaina. Kuva: Jukka Harju / HS

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi yhden vuoden ja yhden kuukauden ehdolliseen vankeuteen irakilaismiehen tapauksessa, joka on hyvin samankaltainen sotarikosjuttu kuin Tampereella perjantaina puitu tapaus. Myös Hämeenlinnan tapauksessa oli kyse nuoresta irakilaismiehestä, joka julkaisi itsestään kuvan Facebookissa irtonaisen ihmispään kanssa.

Hänet tuomittiin Hämeenlinnassa tiistaina iltapäivällä sotarikoksesta kuvan julkaisuun liittyen. Tuomio oli siis ehdollinen eikä syyttäjä vaatinut miehen vangittuna pitämistä, joten hän pääsee tänään vapaaksi. Mies on ollut vangittuna tammikuun alusta alkaen.

Mies oli julkaissut kuvan julkisella Facebook-tilillään, joka on potentiaalisesti miljardin ihmisen nähtävissä. Teko oli syytteen mukaan uhrin kunniaa loukkaava ja halventava.

Mies kuului Irakin armeijan terrorisminvastaiseen special operations -yksikköön, joka taisteli terroristijärjestö Isisiä vastaan. Mies julkaisi kuvan viime maaliskuussa, hän on Irakin armeijan kersantti. Kuvan julkaisi toi paljon ylistäviä kommentteja hänen FB-tililleen.

Mies kiisti syytteen, mutta myönsi julkaisun. Hänen puolustuksensa mukaan julkaisu ei ollut sellainen sotarikos, joka määritellään Rooman perussäännön kahdeksannessa artiklassa. Se voi olla moraalisesti kyseenalainen teko mutta ei sotarikos, puolustus linjasi. Puolustus myös totesi, ettei mies ollut mukana tapahtumassa joka aiheutti pään irtoamisen.

Puolustus kertoi, että pää kuului Isis-taistelijalle, joka räjäytti itsensä itsemurhaiskussa.

Syytetty mies meni ryhmänsä kanssa asemapaikaltaan 200 metrin päähän tekopaikalle josta löytyi vain räjäyttäjän pää. Ryhmänsä johtajana kersantti otti pään haudatakseen sen lähistölle koska paikalla oli vapaana kulkevia koiria. Ne olisivat saattaneet syödä päätä. Ennen hautausta otettiin kuvia. Puolustuksen mukaan kuvat olivat viesti kotijoukoille taistelunvoittamisesta.

Syyttäjä katsoo että myös kuolleen taistelijan kunniaa voi näin loukata.

Todistajana kuultu tutkijaupseeri Antti Paronen näki yhden olennaisen eron kuvaan, jota käsiteltiin Tampereella. Siinä mies roikotti päätä ja piti jalkaansa sen päällä. Hämeenlinnan tapauksessa syytetty puolestaan vain seisoo maassa olevan pään vieressä. Tekijän aktiivinen ote on siis erilainen, vaikka asetelmassa on muuten paljon samaa.

Saliin mies tuotiin Kylmäkosken vankilasta. Hän ei peitellyt kasvojaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat