Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juna-aikataulut muuttuvat pääsiäispyhinä – kesäaikaan siirtyminen sotkee kaukojunien aikatauluja

Valtion säästöt vähentävät liikennettä monella asemalla.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Matkustajat tutkivat juna-aikatauluja Helsingin rautatieasemalla.
Matkustajat tutkivat juna-aikatauluja Helsingin rautatieasemalla. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Rantaradan junatkiihdyttävät

 Helsingin ja Turun välille tulee uusi Turku Express, joka ajaa välin runsaaseen puoleentoista tuntiin. Juna lähtee Turusta 7.08 ja iltajuna Helsingistä 16.10.

 Muidenkin Turun-junien aikataulu nopeutuu viisi minuuttia ja lähtöajat muuttuvat. Niiden myötä vaihtojen pitäisi sujua nopeammin Pasilassa, ja matka-aikojen Turusta Itä-Suomeen lyhentyä puolella tunnilla.

 Allegro-juna Helsingistä Pietariin ei pysähdy enää Pasilassa. Matka-aika lyhenee siksi yhdeksän minuuttia.

 Järvenpään Ainolassa ja Saunakalliossa junat pysähtyvät puolen tunnin välein aiemman tunnin sijaan.

Pääsiäinen tuo juna-aikatauluihin poikkeuksellisen paljon muutoksia. Junien kulkeminen muuttuu pyhien ja kesäaikaan siirtymisen myötä, mutta myös valtion säästöt astuvat voimaan.

Niiden takia valtio ostaa VR:ltä aiempaa vähemmän junavuoroja. Esimerkiksi Inkoossa junat eivät pysähdy enää sunnuntain jälkeen.

Kiirastorstai ja toinen pääsiäispäivä eli maanantai ovat pääsiäisen vilkkaimmat päivät junissa. Kiirastorstaina on käytössä perjantaiaikataulut, pitkäperjantaina ja toisena pääsiäispäivänä sunnuntaiaikataulut.

Sunnuntaina ajetaan muuten tavalliset sunnuntaivuorot, mutta kesäaikaan siirtyminen sekoittaa kaukojunien kulkua. Osa jää odottamaan asemalle tunniksi, osa jatkaa eteenpäin normaalisti. Jatkoyhteyksiä voi jäädä puuttumaan.

Lisäksi sunnuntain iltapäivästä ja illasta on peruutettu joitakin kaukojunia.

Moni asema jää kokonaan vaille junaliikennettä sunnuntaista alkaen. Junat lakkaavat pysähtymästä Inkoon asemalla sekä Järvenpään Purolassa ja Tuusulan Nuppulinnassa säästöjen takia. Helsingin seudun liikenne HSL on päättänyt lopettaa pysähtymiset Espoon Mankissa ja Kirkkonummen Luomassa.

Kirkkonummella pysähtyy ensi sunnuntaista alkaen kaukojunista enää aamun ensimmäinen juna Turkuun ja illan viimeinen Helsinkiin. Turun-junaan pääsee paikkakunnalta kolme kertaa päivässä, kun bussi ajaa asemalta Karjaalle. Siihen pitää ostaa lippu valmiiksi, sillä bussissa ei myydä lippuja.

Oikoradalla Helsingistä Lahteen liikennöivä Z-juna lopettaa aamun ensimmäisen ja illan viimeisen vuoronsa.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä yhdistetään linjat R ja H, ja uusi nimi on R. Helsingin ja Riihimäen välille tulee uusi ruuhkajuna D.

Myös linjat U ja S yhdistetään S-linjaksi, ja ruuhka-aikaan tulee uusi X-juna Helsingin ja Kirkkonummen välille.

Y-linjan juna ajaa sunnuntaista alkaen Helsingistä vain Siuntioon.

Muutokset ovat voimassa juhannusviikolle asti, jolloin liikenne siirtyy kesäaikatauluun. Syksystä ei ole vielä päätöksiä.

Oikaisu 22.3. klo 15:22: Toisin kuin tekstissä aiemmin luki, pysähtymiset Nuppulinnan ja Purolan asemilla loppuvat valtion eikä HSL:n säästöjen takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat