Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio-käräjillä kiisteltiin: Kuka sanoi ja mitä ja kuka ymmärsi väärin

Prostituoituna toimineeseen Saaraan liittynyt oikeudenkäynti saatiin päätökseen.

Kotimaa
 
Näin Aarnio kertoi oikeudessa Saaran tapaamisesta viime viikolla
Näin Aarnio kertoi oikeudessa Saaran tapaamisesta viime viikolla
Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi esitti Aarniolle kysymyksiä siitä, milloin Aarnio tutustui prostituoituna työskennelleeseen Saaraan. Oikeussalinauhoite on nauhoitettu 16.3.2016.

Jari Aarnion käräjillä loppui tiistaina oikeudenkäynti, joka liittyi prostituoituna työskennelleeseen Saaraan. Aarnion epäillään muun muassa auttaneen Saaraa prostituutiossa, harrastaneen tämän kanssa seksiä työajalla sekä kavaltaneen tämän rahoja. Aarniota syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä kavalluksesta.

Aarnio on kiistänyt syytteet. Hänen mukaansa kyse on ollut tietolähdetoiminnasta ja naisen auttamisesta erään liikemiehen pyynnöstä. Aarnio on kiistänyt harrastaneensa seksiä Saaran kanssa.

Salissa väännettiin tiistaina ennen kaikkea siitä, kuka on sanonut ja mitä Aarnion ja Saaran ensi tapaamiseen liittyen. Lisäksi kiisteltiin siitä, miten Aarnion pihalle tehtyä kranaatti-iskua tutkittiin 1990-luvulla. Saara todisti aikoinaan oikeudessa niin kutsutun poliisien tappolistan syntymisestä.

Saaran kuulustelut vuonna 1998 hoiti silloin huumepoliisissa tutkijana työskennellyt Sami Sallinen. Sallista kuultiin todistajana tiistaina.

Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan puolustuksen viime viikon puheet oli ymmärretty väärin ei pelkästään muiden oikeudenkäynnin osapuolten toimesta vaan myös Helsingin Sanomissa. Lue HS:n viime viikon uutinen täältä ja kommentti täältä.

Kiistassa on kyse Saaran uskottavuudesta asianomistajana. Hän kertoi viime viikolla oikeudessa tavanneensa Aarnion kranaatti-iskun tutkinnan yhteydessä. Aarnion puolustus kyseenalaisti naisen kertomuksen, sillä perusteella, että Aarnio oli jutussa uhri ja tutkinta oli tehty keskusrikospoliisissa.

Leppiniemen mukaan puolustus ei ole missään vaiheessa väittänyt, etteikö huumepoliisi olisi kuulustellut Saaraa kranaatti-iskuun liittyen. Leppiniemi sanoi, että puolustus on esitutkintaan jätetyssä loppulausunnossa ja käräjäoikeudella annetussa vastauksessa kertonut, että Aarnio tapasi Saaran lyhyesti kranaatti-iskun tutkintaan liittyen ja että Sallinen hoiti kuulustelut.

Leppiniemi lisäsi suullisesti, että kyse oli ollut käytävätapaamisesta. ”Aarnio on nähnyt hänet käytävällä.”

Leppiniemi ei avannut sitä, miksei puolustus ottanut asiaa esille viime viikon tiistain istunnossa, jossa Aarnio kertoi tavanneensa Saaran ensi kertaa vuoden 2002 tienoilla. Oikeussalinauhoitus on kuunneltavissa jutun yläosassa.

Puolustus ei viime viikon tiistaina myöskään maininnut sitä, että huumepoliisilla ja Sallisella oli ollut rooli tutkinnassa, vaan Leppiniemi sanoi kolmeen kertaan, että tutkinnan teki keskusrikospoliisi. Oikeussalinauhoite on kuunneltavissa jutun alaosassa.

Myös Aarnio sanoi viime viikolla, että Saara otettiin tutkinnan kohteeksi krp:n toimesta. Aarnio kertoi, että Sallinen oli ollut yhteydessä Saaraan kranaatti-iskun tutkinnan jälkeen, muttei maininnut mitään kuulustelemisesta.

Leppiniemi ihmetteli myös, miten salissa väitettiin, ettei krp olisi hoitanut kranaatti-iskun tutkintaa, vaikka juttu on siirtynyt krp:lle heti seuraavana päivänä iskusta. Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö huomautti, ettei kukaan sellaista väitäkään.

”Älkää nyt väittäkö, että me väitämme jotain sellaista, mitä me emme ole väittäneet”, Männikkö sanoi. Männikön mukaan kyse on siitä, miten tutkintajärjestelyt tosiasiassa menivät ja mikä oli tosiasiassa krp:n rooli.

Saaran asianajaja Kaarle Gummerus huomautti, että huumepoliisi on kuulustellut Saaraa huhtikuussa 1998 ja krp:n tutkintailmoitus asiasta on kirjattu vasta toukokuussa. Lisäksi kiinniotosta oli päättänyt huumepoliisin tutkinnanjohtaja ja sen oli suorittanut huumepoliisi. Valtionsyyttäjä Männikkö huomautti myös, että esitutkinnan kansilehteen on kirjattu krp:n lisäksi myös Helsingin poliisilaitos.

Tutkinnassa mukana ollut Sami Sallinen kertoi, että kranaatti-iskuun liittynyt tappolista tuli esiin erään huumepoliisin huumetutkinnan yhteydessä. Sallisen mukaan huumepoliisi teki kuulusteluja krp:n pyynnöstä.

”Siinä esimiehet on saman tien ottanut yhteyttänyt krp:hen. Sovittiin, että juttu on krp:n, mutta krp toivoi, että me jatketaan kuulusteluja. Krp sitten vahvisti kuulustelut omilla kuulusteluilla, kun saatiin jotain paperille”, Sallinen sanoi.

”Se oli äärettömän raskas meidän kuulusteluporukalle. Koettiin, että me tehtiin likainen työ ja otettiin vastapuolen paine siitä. Toivottiin, että krp olisi hoitanut ainakin Tienhaaran ja muiden pääepäiltyjen kuulustelut”, Sallinen lisäsi.

Kun syyttäjä tiukkasi lisää huumepoliisin ja krp:n työnjaosta, Sallinen ei osannut tarkalleen vastata, mikä työnjako oli. ”Me ollaan avustettu tutkintaa krp:n pyynnöstä. On tulkintakysymys, miten se meni. Me tehtiin suurin osa kuulusteluista ja sitten krp vahvisti.”

Sallinen sanoi, että huumepoliisin tutkinnanjohtaja on päättänyt Saaran kiinniotosta luultavasti siksi, että poliisityö on hektistä ja se veisi aikaa, jos asiasta pitäisi olla yhteydessä krp:hen.

Sallinen sanoi myös, ettei hänen tiedossaan ole, että Aarnio ja Saara olisivat tavanneet tutkinnan aikana. ”Minun mielestä ei. Eikä olisi sopivaakaan, ei haluttaisi hyvää tutkintaa ryssiä muotoseikkaan”, Sallinen sanoi.

Leppiniemi sanoi viime tiistaina myös, että Sallinen on hänelle kertonut tavanneensa Saaraa tutkinnan jälkeen, minkä Saara kiisti. Sallinen kertoi oikeudessa, että Saara on ollut yhteydessä häneen puhelimitse tutkinnan jälkeen, mutta tapaamisista Sallinen ei kertonut.

Eri osapuolet vetivät kiistelystä erilaiset johtopäätökset.

”Se, mitä Saara kertoi, miten hänet on kuultu, on tässä vahvistunut. Sitähän täällä vesitettiin”, Saaran asianajaja Gummerus sanoi.

Leppiniemi vastasi, että hän otti asian esille viime tiistaina siksi, että Saara kertoi Aarnion soittaneen hänelle ja pyytäneen kuulusteluihin. Leppiniemi huomautti, että todistaja Sallinen kertoi, ettei huumepoliisilla ollut tapana soittaa ihmisiä kuulusteluihin, eikä Aarnio olisi voinut soittaa, koska oli asianomistaja. Sallinen ei muistanut, miten Saara on saatu kuulusteluihin, mutta oletti, että kiinnioton yhteydessä.

Päivä päättyi osapuolten loppulausuntoihin. Syyttäjä ja Saaran asianajaja olivat sitä mieltä, että Saaran kertomus oli ollut johdonmukainen ja luotettava toisin kuin Aarnion kertomus. Aarnion puolustus taas oli sitä mieltä, että Saaran kertomus oli täysin epäluotettava.

Näin Riitta Leppiniemi tenttasi Saaraa tämän kertomuksesta
Näin Riitta Leppiniemi tenttasi Saaraa tämän kertomuksesta
Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi tenttasi prostituoituna työskennellyttä Saaraa sen jälkeen, kun tämä oli kertonut, miten tapasi Aarnion ensi kertaa kranaatti-iskun tutkinnan yhteydessä. Isku tapahtui vuonna 1996. Oikeussalinauhoite on nauhoitettu 16.3.2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat