Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhasen presidenttiyllätys jakaa keskustaa – ”Pitkässä kampanja-ajassa on riskejä”

Kaikki eivät ymmärrä, miksi puolue avasi pelin melkein kaksi vuotta ennen vaaleja.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
Keskustan kansanedustajat Matti Vanhanen (vas.) ja Markku Rossi juttelivat eduskunnassa torstaina.
Keskustan kansanedustajat Matti Vanhanen (vas.) ja Markku Rossi juttelivat eduskunnassa torstaina. Kuva: Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
Tästä on kyse

Presidentinvaalit tulossa vuonna 2018

 Seuraavat presidentinvaalit käydään vuonna 2018, nykyisen lain mukaan tammikuun lopussa.

 Nykyinen presidentti, kokoomuksen Sauli Niinistö, voi halutessaan asettua ehdolle toiselle kuusivuotiskaudelle.

 Keskusta suunnittelee asettavansa oman ehdokkaan jo ensi kesän puoluekokouksessa. Muut puolueet eivät ole kertoneet aikeistaan.

Monet keskustan puoluehallituksen jäsenet ihmettelevät, miksi puolue pitää kiirettä presidenttiasiassa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoi viime viikon torstaina tavoittelevansa keskustan presidenttiehdokkuutta. Vanhanen tuli ulos kaksi päivää sen jälkeen, kun keskustan puoluehallituksen työvaliokunta oli linjannut, että presidenttiehdokas tulisikin valita jo tulevan kesäkuun puoluekokouksessa.

Seuraaviin presidentinvaaleihin on melkein kaksi vuotta aikaa. Yksi perustelu aikataululle on se, että nyt keskustan ei tarvitse järjestää ylimääräistä puoluekokousta vuonna 2017 presidenttiehdokkaan nimeämiseksi.

Aikaa on silti riittävästi siihen, että tänä keväänä ennen puoluekokousta ehditään tarvittaessa järjestää jäsenäänestys, jos Vanhasen lisäksi joku muukin ilmoittautuu mukaan.

HS haastatteli keskustan piirijärjestöjen puheenjohtajia presidenttikysymyksestä.

 

Keskusta lähtee liikkeelle jo nyt, puolueista ensimmäisenä. Miten arvioitte päätöstä?

Matias Ojalehto, Pohjois-Pohjanmaa:

”Pitkässä kampanja-ajassa on riskejä. Herkästi tulee fiilis, että kohtuullisen hyvin työnsä hoitanutta istuvaa presidenttiä lähdetään nyt haastamaan.”

Juha-Pekka Rusanen, Pohjois-Savo:

”Ensimmäinen reaktioni oli, että valtakunnassa on nyt monta isoa poliittista kysymystä liikkeellä, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja yhteiskuntasopimus, ja nyt me tuomme yhden lisäpalikan keskusteluun. Kentältä on tullut pohdintaa, olisiko tässä voinut olla toista aikataulua.”

Marja Engman, Päijät-Häme:

”Tässä asiassa ei olisi tarvinnut kiirehtiä. Oltaisiin voitu rauhassa katsoa ja kentän tuntoja selvitellä. Toki nyt on kisa sitten auennut. Kun Vanhanenkin on ilmoittautunut, niin ei tätä asiaa aleta enää pois vetää.”

Pekka Pelttari, Peräpohjola:

”Nyt moni muukin kuin Vanhanen voisi miettiä ehdokkuuttaan, ja sitten voitaisiin pitää jäsenäänestys. Se aktivoisi kenttää.”

Hanna Huttunen, Pohjois-Karjala:

”Ulkopoliittinen keskustelu on tosi tervettä avata jo tässä vaiheessa. Vaaleihin on vielä aikaa, ja nyt ehtivät selkeytyä linjat ja asiasisältö.”

Markku Pakkanen, Kymenlaakso:

”Nyt kun tätä on makustellut, niin tämä sopii hyvin. Nyt mennään pitkällä kaavalla.”

Timo Korhonen, Kainuu:

”Miksipä nyt erikseen ruveta järjestämään puoluekokousta, on se pieni kustannuskysymyskin. Tämä on hyvä hoitaa näin.”

Markus Lohi, Lappi:

”Monet ovat täällä olleet yllättyneitä, mutta ei tätä kukaan ole vastustanut. Voi olla ihan hyvä ratkaisu, että hyvissä ajoin ollaan liikkeellä. Kenttä varmaan nyt odottaa, olisiko muita liikkeellä kuin Vanhanen.”

 

Miten arvioitte Matti Vanhasen ehdokkuutta ja muita mahdollisia ehdokkaita?

Matias Ojalehto:

”Keskusta saa nyt ulospäin selkeät kasvot ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Vanhanen on yksi parhaista vaihtoehdoista.”

Timo Silvan, Etelä-Häme:

”Vanhasta pidän hyvänä keskustan ehdokkaana. Pääministeriaikana ei mennyt kaikki ihan putkeen, mutta nyt hän on parantanut kuin sika juoksuaan. En toki panisi pahakseni, vaikka ehdokkaasta olisikin jäsenäänestys.”

Marja Engman:

”Ainahan olisi hyvä, jos olisi useampi ehdokas, mistä valita. Ei sillä, ettei Vanhanen olisi ihan asiallinen tähän.”

Timo Korhonen:

”Useampi ehdokas voisi virkistää, mutta eiköhän nyt tällä mennä.”

Pekka Pelttari:

”Tilannetta piristäisi vielä enemmän, jos olisi useita ehdokkaita.”

 

Viimeksi keskustan ehdokkaana oli Paavo Väyrynen, kun muita sopivia ehdokkaita ei lähtenyt kisaan mukaan. Oliko tässä kyse Väyrysen aikeiden ennaltaehkäisystä?

Markku Pakkanen:

”Tapaus Väyrynen saattaa olla tässä taustalla. Saattaa olla, että tämä ei nyt anna pelitilaa Paavolle. Hänen pitää joko ilmoittautua kisaan tai jättäytyä sivuun. Tämä saattoi rauhoittaa puoluekentän, että nyt mennään yhdellä ja omalla ehdokkaalla, ja Väyrynen saa tehdä, mitä tekee.”

Pekka Pelttari:

”Paavon liikkeet ovat aika nopeita, mutta hän on alkutalvesta liputtanut Sauli Niinistön puolesta. Olisi aika yllättävää, jos hän olisi itse ehdokkaana. Se ei olisi johdonmukaista.”

Hanna Huttunen:

”Olen itse puoluehallituksen työvaliokunnan jäsen, eikä minulla ainakaan kunniapuheenjohtaja ollut tätä esitystä tehdessä mielessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat